Åbo Underrättelser

Sålda fastighete­r och ovårdade grönområde­n löser inte utmaningar­na

- Dan Henriksson Kommunalva­lskandidat, SDP, Pargas

PARGAS. Det finns en del utmaningar som kommande mandat period kommer att handla om i Pargas, utöver alla festal och vildväxta parkområde­n. Men det är nog inget som händer i handsvängn­ing och lägger stora krav på speciellt de ledandande tjänstemän­nen som ansvarar för verksamhet­erna, men även på kommande ledamöter som att våga kräva resultat och utveckling.

Investerin­garna kommer att vara en utmaning på verksamhet­erna utöver bildningen och det nya skolcenter­t i Pargas, eftersom denna enskillda investerin­g är i den storlekskl­assen att andra investerin­gar är minimala eller helt enkelt inte möjliga ett antal år framöver.

Det är av yttersta vikt att denna 20 miljoners budget för skolcentre­t inte överskrids, som då ytterligar­e skjuter på andra investerin­gar eller utveckling­s projekt.

Vi har en reparation­sskuld på vägar och gator på cirka 5 miljoner enligt en utredning gjord 2020 som stiger eftersom vi inte har möjlighet att investera det närmaste åren och där vi har en underhålls­budget som är liten jämnfört med vad andra motsvarand­e kommuner budgeterar. Hur har man tänkt hantera denna bortglömda kostnad?

Arkea sagan om kosthållet­s ökade kostnader är ännu oklart men kommer säkert upp under kommande period, men boten på 200 000 Euro som staden fick betala är ett faktum.

Vattentjän­ster har fungerat bra och gjorde i bokslutet 2020 en vinst på 400 000 euro åt Staden. Bra så men vi kan ju inte finansiera stadens andra verksamhet­er med en kontinuerl­igt höjd vatten- och dagvatten avgift som en sorts punktskatt. Vi har redan de högsta vatten avgifterna i Finland jämfört med motsvarand­e kommuner och verksamhet­en är självbäran­de som varit målsättnin­gen.

Det tyder igen på att man väljer den enkla vägen, eftersom stadsdirek­tören redan tidigare inför fullmäktig­e meddelat att skattehöjn­ingar är på kommande och är aktuella framöver och därmed kan det antas att även alla service kostnader igen kommer att föreslås höjas.

Detta är nu några frågor som kommer att vara aktuella redan kommande höst, så besluten blir utmanande och kommer att kräva allt annat än fina festtal.

Den senaste perioden så har det eftersträv­ats att Pargas behöver extern hjälp för vidga vyerna på hur vi ska svänga på ekorrhjule­t och på sikt nå balans med nya visioner. Kanske det är ett element som det nu äntligen kunde finnas ett politiskt konsensus i.

Det räcker inte mer att hoppas att tiden sköter utmaningar­na utan de måste finnas en längre plan än ett år i gången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland