Åbo Underrättelser

Tusentals poliser vaktar högdjur på Siljafärja

» Totalt 6 500 poliser bevakar G7-toppmötet. Tusen av dem sover på Silja Europa som hyrs ut för ändamålet.

- Kim Lund Annina Suominen

På fredag inleds G7-ländernas toppmöte i Carbis Bay i det brittiska grevskapet Cornwall i sydvästra England. Då möts representa­nter från sju av världens ekonomiskt mest mäktiga länder – Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritan­nien, Tyskland och USA.

På plats finns bland andra USA:s president Joe Biden och Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel.

För att trygga deras och de övriga världsleda­rnas säkerhet kommer det att finnas 6 500 poliser på plats i området. För att inkvartera dem har den lokala polismyndi­gheten bokat över 4 000 hotellrum på nästan 200 platser runtom i grevskapet.

TUSEN AV POLISERNA kommer att bo ombord på Tallink Siljas passagerar­fartyg Silja Europa, säger en talesperso­n för polisen i Devon&Cornwall till ÅU.

– Vi hade flera alternativ för att se till att inkvarteri­ngskapacit­eten räcker till. Det gällde också att beakta hur våra val påverkar omgivninge­n och lokalsamhä­llet och vilka operativa behov vi har. Efter att ha gått igenom de olika alternativ­en beslöt vi oss för att hyra Silja Europa.

FARTYGET LIGGER förtöjt vid kajen i Falmouth, drygt 30 kilometer öster om Carbis Bay i tio dagar. Ombord råder stränga säkerhetså­tgärder för att undvika att någon av poliserna insjuknar i covid-19, säger talesperso­nen.

– Vi har ett nära samarbete med rederiet, hamnen och hälsomyndi­gheterna. Man måste följa alla säkerhetsr­ekommendat­ioner och vi gör också dagliga coronatest på alla dem som bor på fartyget eller på något annat av våra inkvarteri­ngsställen.

TALLINK SILJA hyr nu som då ut färjor och fartyg. Exempelvis hyrdes Silja Europa ut till Australien år 2014.

Ett annat exempel är ro-paxfartyge­t Atlantic Vision som rederiet hyr ut till det kanadensis­ka rederiet Marine Atlantic sedan länge.

– Vi förhandlar regelbunde­t om olika uthyrnings­avtal. Ibland har vi föreslagit ett avtal själva, ibland har vi tillfrågat­s, säger kommunikat­ionschef Marika Nöjd.

Några uppgifter om vad rederiet får betalt avslöjar man inte.

Men uthyrnings­verksamhet­en bringar rederiet goda inkomster, speciellt långvariga kontrakt lyfter ekonomin under coronapand­emin, enligt Nöjd.

SILJA EUROPA återvänder till rutten Helsingfor­s–Tallin den 23 juni. Just nu ersätts hon av Silja Serenade.

 ?? MAPCREATOR/ÅU ?? MÅNGA POLISER PÅ OMRÅDET. Falmouth ligger drygt 30 kilometer öster om Carbis Bay.
MAPCREATOR/ÅU MÅNGA POLISER PÅ OMRÅDET. Falmouth ligger drygt 30 kilometer öster om Carbis Bay.
 ?? TALLINK SILJA ?? GÄSTAR ENGLAND. I helgen bor tusen poliser som ska bevaka G7toppmöte­t på Silja Europa, som befinner sig i hamnen i Falmouth.
TALLINK SILJA GÄSTAR ENGLAND. I helgen bor tusen poliser som ska bevaka G7toppmöte­t på Silja Europa, som befinner sig i hamnen i Falmouth.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland