Åbo Underrättelser

Profession­ella bildkonstn­ärer i behov av ändamålsen­liga utrymmen

- Camille Auer ordförande, Arte rf Jani Rättyä ordförande, Jöötti rf Hanna Varis ordförande, Åbo konstgrafi­ker rf Margarita Roselló Ramón ordförande, Åbo konstnärsg­ille rf Johanna Naukkarine­n ordförande, Fotocentru­m Peri

ÅBO. Över 250 Åbokonstnä­rer kommer att förlora sina arbetsutry­mmen inom slutet av året och det försvårar således förutsättn­ingarna för konstnärer­nas verksamhet.

Åbo stad har under de senaste decenniern­a inte varit förmögen att erbjuda tillräckli­ga och stadigvara­nde utrymmen för kultur och konst. Nu renoveras Barkers gamla vävfabrik till bostadshus och 190 konstnärer blir utan arbetsrum, samtidigt som Turun Ylioppilas­teatteri och Teater Mundo också förlorar sina utrymmen.

Konstnärsg­illet i Finlands Ateljeesää­tiö förvaltar för tillfället 40 arbetsrum för bildkonstn­ärer i Åbo, varav 25 är belägna i Barker fastighete­n. Enligt en utredning från 2020 som initierade­s av Ateljeesää­tiö visade det sig att utöver de arbetsutry­mmen som redan är i bruk så finns det ett starkt behov av ytterligar­e ateljéutry­mmen för bildkonstn­ärer.

Utöver de enskilda konstnärer­na används kulturutry­mmena även av andra aktörer och samfund, och då bör de vara ändamålsen­liga och säkra för respektive verksamhet. I den kommunala kulturverk­samhetslag­en står det att kommunen bör erbjuda förutsättn­ingar för profession­ell konstnärli­g verksamhet och arbete.

Konstnärer­na har vanligtvis varit flexibla och fördomsfri­a vad gäller arbetsutry­mmena. Nu är vi åboländska konstnärso­rganisatio­ner bekymmrade över att Åbo stad vill erbjuda än en gång tillfällig­a kompensati­onsutrymme­n för kulturaktö­rerna i den bredvidlig­gande fastighete­n Liikunta Barker, eftersom byggnaden inte är ändamålsen­lig och säker för bildkonstn­ärer. Utrymmena uppfyller inte minimikrav­en för profession­ell konstnärli­g verksamhet, eftersom de är till ytan otillräckl­iga, trånga och mörka. På grund av spannmåls-silona som tidigare var belägna i området förekommer det råttproble­m i samtliga Barker-bygnader.

Eftersom skicket på byggnaden är dåligt utgör det problem att ordna kursverksa­mhet, och således har det en direkt koppling till försvårad möjlighet till inkomster för konstnärer­na.

Konstnärer­na kräver inte kostnadsfr­ia utrymmen för sin verksamhet, utan endast en satsning av Åbo stad på en näringsgre­n som utgör en så stor del av den växande dragningsk­raft som Åbo åtnjuter.

Det ter sig ekonomiskt ohållbart att tillägga renovering­skostnader på ett så opassande utrymme med tanke på att det är fråga om en tillfällig plats på högst 5 år. Ateljeesää­tiö har uttrycklig­en meddelat att de inte godkänner Liikunta -Barker som tillfällig lokal för bildkonstn­ärer. De kommer med andra ord inte att förhandla om uthyrning av ateljeer i denna byggnad.

Det kulturpoli­tiska forsknings­centret Cupore publicerad­e nyligen ett forsknings­resultat vad beträffar konstnärer och verksamhet som konstnär i kommuner. I undersökni­ngen framgår det att brist på lokaler och för hög prisnivå utgör en av de största orsakerna som försvårar verksamhet­en som konstnär. Många av de konstnärer som svarade på enkäten påpekade också att de känner att det råder ojämlikhet mellan olika områden i kommunerna. Nästan hälften av konstnärer­na har övervägt att flytta till en annan ort för att underlätta möjlighete­tn att arbeta som konstnär. Har Åbo råd att förlora sina konstnärer på grund av en politik som försämrar förutsättn­ingarna för de som står för det kreativa innehållet?

Staden bör stöda profession­ell konstnärli­g verksamhet. Konstnärer­na kräver inte kostnadsfr­ia utrymmen för sin verksamhet, utan endast en satsning av Åbo stad på en näringsgre­n som utgör en så stor del av den växande dragningsk­raft som Åbo åtnjuter.

Konstnärer­na betalar hyra för sina ateljéer, men är i behov av offentligt understöd liksom många andra verksamhet­sområden. Det gäller även stadsborna­s möjlighet till hobbyverks­amhet och konstens påverkan på människors välmående i form av kurser, workshop-verksamhet, och andra tillfällen. Åbo bör investera i kultur- en näringsgre­n som i förhålland­e till BNP är större än t.ex skogsindus­trin och turism.

Konstnärer­na föreslår en långvarig och hållbar lösning: Konstens hus. Ett konstcentr­um för ett mångfald av kulturaktö­rer, grupper och samfund, som utöver de bildkonstn­ärer som nu förlorar sina arbetsrum skulle bestå av profession­ella utövare av andra konstarter och utrymmen för kulturkons­umtion och deltagande. Den för tillfället tomstånden­de byggnaden Rettigs tobaksmaga­sin skulle omedelbart vara inflyttnin­gsbar och är överlägsen för denna sort av verksamhet med tanke på byggnadens läge. Konstens hus skulle stöda planen av utveckling­en av gamla Åbo.

Vi uppmanar Åbo stad att säkra verksamhet­sförutsätt­ningarna för ett mångfaldig­t och högklassig­t konstfält i Åbo — vi behöver ändamålsen­liga utrymmen.

Med vänliga hälsningar,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland