Åbo Underrättelser

Svensk dagvård äriropet

Nytt dagis öppnade på Klockringa­regatan. Trycket på fler dagisplats­er ökar.

- Jan-Ole Edberg 050-434 2457 jan-ole.edberg@aumedia.fi

Den svensksprå­kiga kommunala barndagvår­den i Åbo, som finns utspridd på flera enheter på olika adresser i staden, har fått ett nytt tillskott i dagisnätet.

Sedan måndagen finns barn från Skolgatans daghem och Sirkkala daghem inhysta i Åbo yrkesinsti­tuts gamla fastighet på Klockringa­regatan 9–11.

Totalt handlar det om cirka 70 barn fördelade på fyra grupper – tre grupper från Sirkkala daghem och en grupp från Skolgatans daghem.

RESTEN AV grupperna vid Skolgatans daghem är utspridda på tre adresser: Kerttulin päiväkoti på Klockringa­regatan 6, Sirkkala daghem på Observator­iegatan 4 och servicehus­et Hemmet på Hemgatan 4.

– De är alla småbarnsgr­upper. Att vi inte har dem här på Klockringa­regatan 9–11 beror på att fastighete­n och lokalerna inte är ändamålsen­liga för småbarn, säger Hanna Karlsson, serviceche­f för svensksprå­kig fostran- och undervisni­ng i Åbo stad.

DET KANSKE mest synliga och krångliga i det här sammanhang­et är de höga trapporna till fastighete­ns huvudgång. Att ta sig upp för trapporna med barnvagn är helt uteslutet.

Karlsson, som samordnar den svenska dagvården i Åbo, påpekar att vistelsen på Klockringa­regatan är tillfällig.

– Som läget är nu kommer dagvårdsen­heten att finnas i fastighete­n under det här verksamhet­såret. Sedan får vi se hur fortsättni­ngen blir.

Ett nytt daghem byggs för tillfället vid Sofiegatan 7 i Port Arthur där tanken är att sju svenska barngruppe­r ska få plats. Daghemmet ska stå inflyttnin­gsklart i september nästa år.

SKÄLET TILL att man öppnar den tillfällig­a dagvårdsen­heten på Klockringa­regatan är trängseln i Sirkkala daghem och stängninge­n av Skolgatans daghem.

Den dåliga inomhusluf­ten i fastighete­n på Skolgatan 10 gjorde att daghemmet nyligen måste flytta ut. Följden blev en omfattande flyttkarus­ell där barnen spreds ut på flera adresser.

Gruppen med de större barnen är nu inhysta i den tomma skolfastig­heten på Klockringa­regatan tillsamman­s med de tre grupperna från Sirkkala daghem där också Sirkkala förskola ingår.

Skolfastig­heten, där bland annat

Lilla hanken varit inhyst, blev tom efter att yrkesinsti­tutet flyttade till Råggatan.

Beslut finns också på att fastighete­n ska rivas för att ge plats för bostäder.

DAGISBARNE­N håller till i andra våningen i yrkesinsti­tutets gamla personalut­rymmen.

Karlsson är nöjd även om fastighete­n inte är anpassad för småbarn.

– Vi är nöjda med lokalerna. En fördel är att här finns många rum som gör att man vid behov kan dela in barnen i flera mindre grupper, säger hon.

Daghemmens enhetschef­er, Nina Borgström vid Skolgatans daghem och Annette Hagelberg vid Sirkkala daghem, instämmer.

Nu gäller det bara att se till alla börjar trivas.

En nackdel är att fastighete­ns gård inte är barnvänlig.

– I det skick som den är i nu är gården för farlig för att barnen ska kunna vistas tryggt på den, säger Borgström.

SOMTURÄRLI­GGER Kuppispark­en inte långt borta. Där finns Äventyrspa­rken som är bekant för många barn i Åbo.

– Det gör att vi går till Äventyrspa­rken när barnen är ute på dagarna, säger Hagelberg.

Hon tycker att det är en fördel att lekparken ligger nära dagiset.

Karlsson håller med. Hon gillar också läget där dagiset finns.

– Läget är centralt och bra, det är lätt att ta sig hit. En stor fördel är också att Kerttulin päiväkoti, där en del av småbarnsgr­upperna från Skolgatans daghem är inhysta, ligger så nära. Daghemmet finns på andar sidan gatan.

DETSOMBEKY­MRAR henne för tillfället är svårighete­n att hitta dagvårdspl­ats åt alla som söker.

Efterfråga­n på svenska dagisplats­er inom både den kommunala och privata barndagvår­den i Åbo ökar hela tiden.

– Det flyttar ständigt in nya svenska barnfamilj­er till Åbo från grannkommu­nerna, men också från andra orter, säger Karlsson.

För tillfället finns cirka 400 svenska barn i den kommunala dagvården och omkring 250 barn i den privata.

Inom den kommunala dagvården, som erbjuder dagisplats­er i sex dagvårdsen­heter, börjar taket komma emot.

Och många står i kö.

– Hösten ser någorlunda bra ut. Men det kan bli knepigt att erbjuda plats åt alla som söker dagvårdspl­ats från årsskiftet, säger Karlsson.

ETT STORT PROBLEM är tillgången på lämpliga fastighete­r eftersom en del fastighete­r som disponeras av den svenska dagvårdsve­rksamheten är i dåligt skick och kan orsaka obehagliga överraskni­ngar.

Utöver fastighete­n på Skolgatan 10, som blev obrukbar, är daghemmet vid Kuratorsti­gen i Studentbyn också i dåligt skick.

Fastighete­n ska visserlige­n rivas för att ge plats åt nya studentbos­täder och en ny tomt i närheten har reservats för ett nybygge.

– Planeringe­n har startat, men vi vet inte hur länge vi kan vara kvar i den nuvarande byggnaden som är i mycket dåligt skick. Huset är en tickande bomb. Där finns sådana vattenskad­or som gör att toalettern­a inte fungera alla dagar, säger Karlsson.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? NYTT DAGIS. Nina Borgström, Annette Hagelberg och Hanna Karlsson vid dörren till det nya daghemmet som öppnat på Klockringa­regatan. Vid enheten finns en barngrupp från Skolgatans daghem och tre grupper från Sirkkala daghem.
JAN-OLE EDBERG NYTT DAGIS. Nina Borgström, Annette Hagelberg och Hanna Karlsson vid dörren till det nya daghemmet som öppnat på Klockringa­regatan. Vid enheten finns en barngrupp från Skolgatans daghem och tre grupper från Sirkkala daghem.
 ??  ?? SKA RIVAS. Beslut finns på att Åbo yrkesinsti­tuts gamla fastighet på Klockringa­regatan ska rivas i något skede och ersättas av bostadshus.
SKA RIVAS. Beslut finns på att Åbo yrkesinsti­tuts gamla fastighet på Klockringa­regatan ska rivas i något skede och ersättas av bostadshus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland