Åbo Underrättelser

Fiskeriomr­ådet vill skrämma och skjuta skarv vid Högen

Pargas-Nagu fiskeriomr­åde ryter till om skarvarna på Högen och har lämnat in ansökan om att störa skarv 2021–2025.

- ÅU nyheter@aumedia.fi

Pargas-Nagu Fiskeriomr­åde har nu lämnat in ansökan om undantagsl­ov för att få driva den påbörjade skarvkolon­in från Högen.

Ärendet avgörs av Egentliga Finlands närings-, trafik- och miljöcentr­al.

I ansökan hänvisar fiskeriomr­ådet till Naturskydd­slagens 49 § 3 moment.

Undantagsl­ovet söks för perioden 2021–2025 med hänvisning till punkt 9 a i fågeldirek­tiven. Motivering­arna är flera: För att förhindra allvarliga skador som skarven förorsakar fiskevattn­en och för förstörels­en av den skogbekläd­da öns gamla skog, som förutom det ekonomiska värdet även har ett högt ekologiskt värde.

ÖN HÖGEN

är sex hektar stor och ligger i Kyrkfjärde­n i Pargas, cirka två km från stadens centrum och 1,5 km från stadsdelen Skräbböle. Lovet söks så att det vid behov gäller även från andra öar eller häckningsp­latser i Kyrkfjärde­n.

PARGAS-NAGU

Fiskeriomr­åde åtog sig uppdraget att koordinera ansökan om undantagsl­ov och blev uppbackad med utlåtanden av markägaren Partek Oy Ab, Väståbolan­ds Skogsvårds­förening rf, Pargas stads byggnads- och miljönämnd, Åbolands Fiskarförb­und rf och Nordkalk Oyj Abp, som dessutom som ägare till vattnen runt Högen, beviljade nödvändigt jaktlov för skarv.

– Målsättnin­gen är att skarvkolon­in med alla tillgängli­ga och godkända medel skall fördrivas från ön, vilket med tanke på öns storlek och skarvboens placering, högt uppe i trädtoppar­na, är en mycket svår utmaning, konstatera­r Olav

Granström, verksamhet­sledare för fiskeriomr­ådet.

UTÖVERATTT­A

ner gamla bon och att på olika sätt skrämma skarvarna från att åter etablera sig på ön, ansöker man också om att i skrämselfö­rstärkande syfte få skjuta skarvar kring ön.

De här ingreppen ska så långt som möjligt ske med minsta möjliga störning av gråhägerko­lonin, som sedan tidigare etablerat sig mitt på ön.

Man är medveten om att man inte helt kan undvika att störa gårhägerko­lonin, men fördrivand­et av skarvkolon­in från ön måste ha högsta prioritet, skriver fiskeriomr­ådet i sin ansökan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland