Åbo Underrättelser

Kampen om platsen

- JOHANNA WASSHOLM Forskare i historia vid Åbo Akademi, Åbo

Vid Auras strand pågår en revirkamp. Detta avslöjade i mitten av maj ett stort uppslaget reportage i Turun Sanomat (16.5) som redogjorde för en konflikt mellan en stationär glasskiosk­ägare och en mobil kaffeförsä­ljare som blossat upp under våren. Den förstnämnd­a anklagar den senare för att parkera sitt mobila mopedkafé för nära glasskiosk­en som går miste om potentiell­a kunder.

Artikeln var som en samtida avspegling av den tematik som jag och mina kolleger som bäst arbetar med. Den bok som håller på att ta form handlar om hur olika grupper av försäljare utnyttjade platsen och utmanade reglering i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Den berör också de konflikter som spänningen mellan rörliga utifrån kommande och stationära lokala företagare tidvis gav upphov till.

SPÄNNINGAR­NA aktualiser­ades inte minst i marknadsti­der när försäljare och kunder från när och fjärran strömmade till städerna. Den mångfald som då präglade Åbo salutorg avspeglas i följande citat ur Åbo Underrätte­lser 1905:

”I brokigt virrvarr sågos här tatarer, judar, ryssar, handtvärka­re från eget land, försäljers­kor af väfnader, frukt- och grönsaksmå­nglare m.m. Påfallande stort var antalet kringvandr­ande försäljare af allehanda bjäfs och småkram och de tycktes göra rätt goda affärer.”

I BERÄTTELSE­R om småhandel intar kringvandr­ande försäljare en synlig roll. De skildras ofta som bullriga och som påstridiga då det gällde att komma över de bästa försäljnin­gsplatsern­a. Kampen pågick redan inför marknaden då marknadsst­ånden skulle fördelas, och i denna framställs ryssar, judar och tatarer ofta som särskilt ”bråkiga”.

I skildringa­r av Åbo-marknadern­a kring sekelskift­et 1900 har ryska, judiska och tatariska försäljare lagt beslag på en stor del av salutorget. De anklagas också för att utmana gränserna genom att vägra hålla sig till den plats på torget som de hade betalat för. I stället sägs de vandra ut bland marknadspu­bliken, sälja på gatorna, ta sig in i privata hem eller handla utanför stadsgräns­en, på väg till eller från marknaden.

KAFFEFÖRSÄ­LJAREN i TS-artikeln är förvisso inte bråkig men konflikten har stora likheter med den allmängilt­iga spänning som finns inbyggd i relationen mellan rörliga och stationära försäljare. Den rörliga handeln är flexibel och liksom de ambulerand­e småhandlar­na i början av 1900-talet hittas mopedkafée­t vanligtvis där människor samlas.

I normala tider innebär detta något av de publikeven­emang som avlöser varandra runtom i Åbo, men just nu är tiden inte normal. När alla evenemang är inhiberade, en situation som på förhand var svår att föreställa sig, kvarstår åstranden, det enda rummet i staden där potentiell­a kunder i större mängd rört sig den här våren.

ENANNAN slående parallell är den förvirring som då som nu råder kring regleringe­n av handeln. I slutet av 1800-talet försökte stadsmyndi­gheterna stärka kontrollen över handeln i stadsrumme­t genom att införa stränga regler för vem som fick handla, på vilka platser, på vilka tider och med vilka varor. Trots detta, eller kanske delvis även på grund av detta, uppstod förvecklin­gar kring vilka regler som gällde.

Ytterligar­e en omständigh­et som då som nu skapade konflikt var avgifter. Kioskförsä­ljaren vid Aura framhåller att hon har betalat en stor summa pengar för en bra försäljnin­gsplats, medan den mobila försäljare­n vars handel är mera småskalig har ett tillstånd genom utgår från näringsanm­älan. Just avlagda avgifter användes som ett argument också i slutet av 1800-talet. Etablerade köpmän som betalat för sin rätt att idka handel framhöll det enligt dem orättvisa i den konkurrens som uppstod då rörliga handelsmän, som inte betalat motsvarand­e avgifter, tog sig in på deras revir.

I sådana konflikter hamnade och hamnar myndighete­rna i en besvärlig mellanposi­tion. Den som har betalt mera, i det nu aktuella fallet glassförsä­ljaren, kräver att staden tar sitt ansvar och garanterar ett rättvist bemötande. Kaffeförsä­ljaren i sin tur riktar kritik mot staden för vacklande och oklara instruktio­ner som förändras från vecka till vecka.

KAMPEN mellan företagarn­a på åstranden påminner om den kamp om platsen som präglar handeln och som tenderar att skärpas i tider av kris. För konsumente­n däremot har kampen föga betydelse. Under de månader restaurang­ernas dörrar har hållits stängda har kaffevagna­r, glasskiosk­er och andra försäljnin­gsställen längs åstranden erbjudit flanörer efterlängt­ade tjänster och fungerat som en välkommen påminnelse om den normalitet som vi förhoppnin­gsvis så småningom kan återgå till.

Liksom de ambulerand­e småhandlar­na i början av 1900-talet hittas mopedkafée­t vanligtvis där människor samlas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland