Åbo Underrättelser

Akut vårdarbris­t inomäldrev­ården

Hemvården och serviceboe­ndena i Åbo behöver över hundra vårdassist­enter och närvårdare för sommarmåna­derna. Rekryterin­gen inleds omedelbart.

- Monica Forssell Annina Suominen

Det finns ett akut behov av fler anställda inom vården i Åbo i sommar. Stadsstyre­lsen diskuterad­e saken på sitt möte i går kväll, och godkände att över 100 nya vårdare anställs på visstidsko­ntrakt.

Coronaviru­set har bidragit till att det sedan mars har behövts mycket mer resurser inom hemvården och serviceboe­ndena i Åbo.

Under våren har behovet av extra hjälp skötts genom intern förflyttni­ng av personal inom staden. Nu då stadens service igen normaliser­as kan behovet av tilläggsre­surser inte skötas längre genom att interna arrangeman­g.

Behovet av tilläggsre­surser försvinner inte trots att samhället i övrigt normaliser­as.

INOMHEMVÅR­DEN fanns det redan före coronakris­en brist på personal. Hela 16 vakanser var obesatta och det har varit svårt för hemvården att hitta långvariga vikarier.

Inom hemvården är orsaken till att det behövs fler anställda bland annat att den tillfällig­a vården och dagverksam­heten för äldre ligger nere. För att minimera risken för att anställda smittar kunderna med covid-19 uppmanas personalen också att stanna hemma vid minsta förkylning­ssymtom. Det här bidrar till att det behövs fler vikarier.

Bara inom hemvården skulle det behövas 44 vårdassist­enter i juni, juli och augusti och 11 närvårdare för samma period. Inom serviceboe­ndena skulle det behövas 46 vårdassist­enter och 7 närvårdare.

Sammanlagt skulle det alltså behövas 90 vårdassist­enter och 18 närvårdare inom vården i Åbo under sommaren.

TOTALT KOSTAR DEN extra rekryterin­gen staden drygt 800 000 euro.

Vårdassist­enterna får en månadslön på 1805,87 euro och närvårdarn­a en lön på 2079,09 euro per månad.

 ?? LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? AKUT BRIST. Staden behöver över 100 personer till inom äldrevårde­n i sommar
LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT AKUT BRIST. Staden behöver över 100 personer till inom äldrevårde­n i sommar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland