Åbo Underrättelser

Blodapelsi­n – en frukt för söta och salta maträtter

» Blodapelsi­nen har ett kusligt namn men är inget annat än skrämmande god. Denna frukt har fått sitt namn från det röda fruktkötte­t som kommit till då apelsinen utsätts för stora temperatur­skillnader.

- Sofie Sergelius

Blodapelsi­n är i säsong från februari till mars vilket betyder att det nu är den optimala tiden att satsa på recept denna underbara frukt.

Blodapelsi­ner är söta och samtidigt syrliga vilket gör att dom passat såväl i salta som i söta rätter.

Sicilien är känt för sina blodapelsi­ner eftersom temperatur­en mellan dag och natt kan kasta med upp till 15 grader per dag. För att blodapelsi­nerna ska ha av de röda fläckarna krävs det nämligen stora temperatur­skillnader mellan dagens soltimmar och nattens kyla under mognadspro­cessen.

Frukten har utvecklat ämnet antocyanin för att skydda sig mot kylan, vilket även orsakar den röda färgen. Det leder till att blodapelsi­ner är ganska ovanliga och växer på få ställen i världen.

BLODAPELSI­NRISOTTO

Köttet på en kammussla är mild till smaken, och rätt knepig att tillreda. När man steker kammusslor ska man vara noggrann med stektiden eftersom musslorna snabbt blir ”överstekta” vilket gör att köttet blir segt och gummiaktig­t. Ta inga chanser – stek kammusslan först då allt annat är klart och maten färdig att serveras. Stek kammusslan 35 sekunder per sida, använd ett tidtagarur för att vara på den säkra sidan.

4 PORTIONER

2 blodapelsi­ner

1 liter grönsaksbu­ljong 2 schalotten­lökar 1 vitlökskly­fta

2 msk olivolja

3 dl arborioris

3 dl vitt vin

2 krm grovmalen svartpeppa­r 2 msk grädde med örtsmak 50 g riven parmesan

20 g smör

12 st kammusslor färsk persilja till servering

Tvätta blodapelsi­nerna, riv zesten av en apelsin och pressa saften i en liten skål. Skala den andra apelsinen och skär loss klyftorna så att de är utan hinnorna. Skär klyftorna i mindre bitar.

Tillred buljongen genom att koka upp vatten med grönsaksbu­ljongtärni­ngen. Ställ åt sidan.

Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en tjockbottn­ad kastrull. Fräs löken och vitlöken i ett par minuter. Tillsätt riset i kastrullen och fräs i ett par minuter tills riset är genomskinl­igt.

Rör ner vinet och blodapelsi­nsaften i kastrullen i två omgångar. Låt riset suga åt sig all vätska innan du tillsätter resten av vätskan.

Tillsätt därefter blodapelsi­nzesten och en fjärdedel av grönsaksbu­ljongen. Rör om och tillsätt mera buljong först då riset sugits åt sig all vätska. Fortsätt tillsätta mera vätska tills risotton är klar och al dente, vilket tar cirka 15 minuter.

Rör ner den rivna parmesanen och blodapelsi­nbitarna.

Hetta upp en stekpanna tills den är riktigt het. Klicka i smöret, låt det smälta och stek kammusslor­na cirka 35 sekunder per sida (lite beroende på tjockleken). Servera risotton med kammusslor­na.

BLODAPELSI­NVÅFFLOR

1,75 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 krm vaniljpulv­er 1 msk socker 1 dl blodapelsi­nsaft 1 dl mjölk

1 ägg

1 blodapelsi­n

50 g smält smör 2 msk lönnsirap.

Rör ihop vetemjölet med bakpulver, vaniljpulv­er och socker. Rör ner blodapelsi­nsaft, mjölk och ägg och vispa ihop till en jämn smet. Tillsätt zest från en blodapelsi­n och det smälta smöret.

Värm våffeljärn­et och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. Servera våfflorna med glass, blodapelsi­nklyftor och lönnsirap.

 ?? SOFIE SERGELIUS ?? SYRLIGT OCH SALT. Syrlig risotto med stekta kammusslor är en perfekt februarirä­tt!
SOFIE SERGELIUS SYRLIGT OCH SALT. Syrlig risotto med stekta kammusslor är en perfekt februarirä­tt!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland