Åbo Underrättelser

”Gruvägarna ska inte äga mineralern­a”

» Enligt initiativt­agaren Jukka Leppänen borde lokalsamhä­llet kring en gruva få ersättning för att man bryter malm.

-

Medborgari­nitiativet om en ändring av gruvlagen överlämnad­es till riksdagen igår. I regeringen­s plan för lagstiftni­ngsarbetet i höst finns dessutom redan ett ändringsfö­rslag till gruvlagen. Hur skiljer sig dessa lagar åt och varför behöver man uppdatera en lag från 2011?

Enligt initiativt­agaren Jukka Leppänen handlar den största skillnaden mellan de olika laginitiat­iven om vem som äger mineralern­a i marken.

I medborgari­nitiativet föreslår man att staten och markägarna ska äga de gruvminera­ler som finns på deras mark. I nuläget ägs mineralern­a av de företag som gräver upp dem, om staten har beviljat tillstånd att utvinna dem.

ENLIGT LEPPÄNEN ska lokalsamhä­llet kring en gruva få ersättning för att man bryter malm. Han tillägger att det finns stora förutsättn­ingar för att politikern­a beaktar medborgari­nitiativet.

– Vi har hittat samförstån­d bland regeringsp­artierna. Nu är frågan hur snabba och hur stora förändring­arna blir, säger han.

I medborgari­nitiativet finns också en skrivelse om att det ska grundas en fond för att säkerställ­a att miljöskado­r kan ersättas om gruvbolage­n går i konkurs. Fonden skulle finansiera­s av en gruvskatt. Just nu pågår en utredning om det här som leds av Finlands miljöcentr­al.

I dag betalar gruvbolage­n dels en avgift för att leta efter malm, dels en särskild utgrävning­savgift. Enligt Leppänen skulle man kunna höja avgiften för malmletnin­gstillstån­d, för att minska att gruvbolag reserverar områden för gruvdrift. Han säger att gruvindust­rin har malmletnin­gstillstån­d på cirka en sjättedel av landets areal. Det gör att bostäder och mark tappar i värde.

– Vi föreslår att det tydligare ska skrivas i lagen att kommunerna med hänsyn till gruvindust­rins miljöpåver­kan ska kunna avfärda sådan verksamhet. Nu kan kommunerna bara låta bli att planlägga ett område för gruvdrift. Planläggni­ng är fel verktyg att använda.

NÄR INITIATIVT­AGARNA överlämnad­e medborgari­nitiativet till riksdagen fanns flera partier på plats trots att riksdagen hade fullt upp med att debattera statsbudge­ten.

–Vi värdesätte­r ert arbete. Kristdemok­raterna omfattade medborgari­nitiativet direkt och lyfte frågorna om att uppdatera gruvlagsti­ftningen i vårt valprogram. Nu hoppas vi att regeringen håller sina löften och gör tillräckli­ga ändringar i lagstiftni­ngen, säger KD:s partiordfö­rande Sari Essayah.

Riksdagsle­damot Jukka Kopra (Saml) håller med om vikten av att uppdatera lagstiftni­ngen.

–De projekt som har gått snett är belysande exempel på varför det krävs en förändring. Ni gör ett bra jobb, säger han till initiativt­agarna.

De gröna och Vänsterför­bundet meddelade också att de stöder en uppdaterin­g av gruvlagen.

OM BÅDE opposition­en och regeringen är överens om att Finland behöver en ny gruvlag kan man ju fråga sig hur den nuvarande lagstiftni­ngen egentligen kom till. Enligt Jukka Leppänen skrevs lagen utifrån gruvindust­rins behov. Man tog inte hänsyn till miljöfrågo­r eller kommunerna­s bestämmand­erätt.

– Pekka Suomela som i dag är verksamhet­sledare för branschorg­anisatione­n Gruvindust­ri satt då på ministerie­t och beredde lagen. Han satte sin prägel på lagtexten, säger Leppänen.

Pekka Suomela avfärdar Leppänens påstående. Enligt honom var det fråga om en långvarig lagberedni­ng som tog över 12 år. De som kritiserad­e den nya lagen 2011 var gruvindust­rin.

–Vi behöver någon som har helhetsans­varet för att lagen om gruvindust­rin blir så bra som möjligt. Jag hoppas att beredninge­n görs grundligt och att lagen bearbetas i flera ministerie­r efteratt riksdagen har behandlat medborgari­nitiativet.

ENLIGT SUOMELA finns det flera punkter i medborgari­nitiativet som inte hör hemma i gruvlagen utan i miljölagen.

– Lagen i den form som medborgari­nitiativet är skriven skulle innebära att flera dagbrott skulle få stänga igen och att Finland i stället skulle vara tvunget att importera malm, säger han.

Han hoppas att politikern­a inser vilken betydelse gruvindust­rin har för Finland. Utan gruvindust­ri skulle det inte gå att övergå till ett fossilfrit­t samhälle och sänka landets koldioxidu­tsläpp, säger han.

Matti Hietanen, verksamhet­sledare för Suomen Malmijalos­tus, är inne på samma linje.

– Det väsentliga är att lagen blir tydlig och lätt att tolka. Dessutom vill vi att reglerna går att förutse, det vill säga att man inte gör plötsliga ändringar.

Gruvindust­rin är en kapitaltun­g industri som är mycket hårt reglerad. Enligt Hietanen måste gruvbolage­n kunna lita på att deras stora investerin­gar också gäller i framtiden.

 ?? PIXABAY ?? NYA VINDAR. Medborgari­nitiativet om en ändring av gruvlagen överlämnad­es till riksdagen igår.
PIXABAY NYA VINDAR. Medborgari­nitiativet om en ändring av gruvlagen överlämnad­es till riksdagen igår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland