Åbo Underrättelser

Ska spara nerver

» En rektor i stället för två handlar inte om att spara pengar utan om smidigare kommunikat­ion, säger bildningsc­hefen.

- Monica Forssell

Förslaget om att gå in för en gemensam rektor för Hovirinnan koulu och S:t Karins svenska skola har att göra med att man vill effektiver­a verksamhet­en. Pengar skulle en sammanslag­ning inte spara, men Mika Rantanen, bildningsc­hef i S:t Karins tror att verksamhet­en skulle bli effektivar­e.

NÄR DET NYA skolhuset blir färdigt kommer det under samma tak att finnas en finsk förskola, en finsk skola, en svensk förskola och en svensk skola. Förskolorn­a lyder inte under skolorna.

– Det betyder fyra olika chefer som externa aktörer ska kommunicer­a med, förklarar Rantanen. Vi måste fundera på om det går att göra det här smidigare.

VILKA EXTERNA AKTÖRER Rantanen avser förblir oklart och han vill inte heller berätta om eventuella problem som skulle ha fått någon på staden att efterlysa större smidighet.

Rantanen nämner att man i Vichtis skapat en gemensam administra­tion för Nummelan koulu och Nummelas skola och att S:t Karins eftersträv­ar något liknande.

Till saken hör dock att Nummelan koulu har cirka 600 elever och 60 lärare och Nummela skola har 45 elever och 3 lärare.

I S:t Karins är skolorna lika stora och kommer år 2022 när det nya skolhuset står klart, att ha cirka 250 elever var.

Enligt S:t Karins modell skulle en vicerektor ha hand om till exempel den svenska skolan och rektorn sköta den finska skolan.

ATT EN VICEREKTOR inte har samma befogenhet­er som en rektor verkar man inte ha beaktat. Inte heller att varje skola enligt lagen bör ha en rektor, att rektorn ska ha utmärkta kunskaper i undervisni­ngsspråket eller att tvåspråkig­a skolor inte är möjliga i Finland.

Vare sig Maria Engblom som är rektor för den svenska skolan eller Kati Hotti som är rektor för den finska skolan har sådan språkkompe­tens att de skulle kunna axla ansvaret för båda skolorna. Enligt Rantanen har man ändå inte för avsikt att byta ut de nuvarande rektorerna.

HUR DET HELA i praktiken skulle se ut verkar alltså höljt i dunkel och Rantanen medger att idén kommit till under tidspress och bara är en idé.

– Vi har inga planer på att ingripa i själva undervisni­ngen, bara det administra­tiva, påpekar Rantanen och säger ännu en gång att det bara handlar om en idé och att det återstår att se om stadsdirek­tören tar med det här förslaget i sitt budgetförs­lag och strategin för hur stadens ekonomi ska fås i balans.

 ?? MONICA FORSSELL ?? NYTT SKOLHUS PÅ GÅNG. I januari 2022 är det meningen att personal och elever ska kunna flytta in i det nya skolhuset i Hovirinta.
MONICA FORSSELL NYTT SKOLHUS PÅ GÅNG. I januari 2022 är det meningen att personal och elever ska kunna flytta in i det nya skolhuset i Hovirinta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland