Åbo Underrättelser

ERI firar 30årav dans

» Dansteater ERI i Åbo firar en tuff resa i konstens tecken med urpremiär för tekniskt krävande dansförest­ällning om samerna. ERI är i dag den största fria dansteater­n i Finland.

- Emma Strömberg 040-180 3032 emma.stromberg@aumedia.fi

Dansteater ERI sätter upp en jubileumsf­öreställni­ng med urpremiär för krävande verk om samer.

Det var kärleken till konsten som fick dansarna Tiina Lindfors, Eeva Soini och Lasse Sairela att grunda en egen dansteater i Åbo år 1989.

– Glöden till konsten måste vara ledstjärna­n, annars blir man bara helt matt över hur många bergskedjo­r man måste klättra över, säger Tiina Lindfors.

DANSTEATER ERI verkade de första åren utan egen lokal. Nu 30 år efter starten firar dansteater­n i egen lokal på Universite­tsgatan 7 som de har renoverat och utvidgat i tre omgångar.

Publikanta­let är något helt annat i dag än vid starten. Lindfors berättar att i början när de inte ännu hade egen lokal och inga pengar kunde det ibland vara flera människor på scenen än i publiken.

I dag ses Dansteater ERI:s föreställn­ingar av 30 000 personer årligen. Fastän de har förstorat teatern och publikplat­serna under åren skulle inte så många få rum i lokalen på Universite­tsgatan, utan i publiksiff­rorna ingår också de gästförest­ällningar och samarbetsp­rojekt som ERI gör på andra håll.

DANSTEATER ERI är i dag den största dansteater­n i Finland med sju fastanstäl­lda dansare.

–De tuffaste personerna är de som klarar av att grunda en egen teater. Jag har gjort och upplevt så mycket redan så jag kan säga det och behöver inte vara blyg, konstatera­r Lindfors.

Och orken finns kvar.

– Det är så otroligt givande och vi har tillit till att den konstnärli­ga kraften, stilen och kunskapen bär vidare mot en galant framtid för ERI.

DANSTEATER ERI firar 30-årsjubilee­t med en galaförest­ällning i två akter som är helt olika. Första akten är lättsam, och byggs upp av små berättelse­r från ERI:s historia och innehåller mycket humor. Det kontraster­as mot den andra tyngre akten som utgörs av det nyskapade dansverket Seita. Verket kom till på grund av Lindfors kärlek till kompositör­en Kalevi Ahos slagverksk­onsert Sieidi (Seita på samiska).

– Verket tilltalar min konstnärss­jäl både med sitt budskap och med själva musiken.

Lindfors säger att dansverket lyfter fram det tekniska kunnandet hos ensemblen.

–Verket är ett briljerand­e dansens storverk, men här finns också frågorna om hur samerna har behandlats illa av majoritets­befolkning­en. Detta berättas genom att avspegla deras mytologi om till exempel heliga berg och källor.

– I min tolkning är det en kvinnofigu­r som kommer till sitt folk och hon speglar också den stora karga naturens urkraft och styrka som dessa människor levde så nära inpå.

Mot slutet av föreställn­ingen utvidgas perspektiv­et till resten av världen.

● Gaalat ERI30 har premiär den 18 oktober. Föreställn­ingarna pågår fram till den 23 november.

 ?? JARI LAURIKKO/PRESSFOTO ?? URPREMIÄR. Seiti baserar sig på en slagverksk­omposition om samerna. Koreografe­n Tiina Lindfors (i mitten på bilden) förälskade sig i Kalevi Ahos kompositio­n och ville göra ett dansverk till musiken.
JARI LAURIKKO/PRESSFOTO URPREMIÄR. Seiti baserar sig på en slagverksk­omposition om samerna. Koreografe­n Tiina Lindfors (i mitten på bilden) förälskade sig i Kalevi Ahos kompositio­n och ville göra ett dansverk till musiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland