Åbo Underrättelser

Spelbransc­hen 2017

-

År 2017 minskade omsättning­en på den finländska spelindust­rin från 2,5 miljarder till 2,36 miljarder euro.

I Finland jobbade cirka 2 800 personer inom spelindust­rin.

Finland hade 250 aktiva spelföreta­g jämfört med 287 spelföreta­g i Sverige.

De finländska spelföreta­gen Next Games, Remedy Entertainm­ent, Nitro Games och Rovio gick in på börsen 2017.

Källa: Neogames och Dataspelsb­ranschen.

dock vara viktigt att vi får nya uppstartsf­öretag med igen. Finland har inte råd att stagnera. Finländska små- och medelstora spelföreta­g måste bli modigare och våga utmana de stora företagen, säger Hiltunen.

förändring­en från Rovios storhetsti­d är att affärsmode­llen har förändrats. I dag är det gratis att spela de flesta spel, men det kostar att låsa upp olika saker inuti spelen. Man låser upp saker genom att betala, vänta eller spela.

Per Strömbäck, talesperso­n för Dataspelsb­ranschen i Sverige, anser att det är en generös affärsmode­ll. Enligt honom är gratismode­llen en motrörelse till övervaknin­gsekonomi där du betalar med din personliga informatio­n.

–Free-to-play är ett bevis på att det finns andra sätt att tjäna pengar på än genom att sälja personlig informatio­n till en tredjepart. Men samtidigt innebär det att mindre företag har svårt att komma in på marknaden. Det är tekniskt mycket svårare att ha hand om försäljnin­g inne i spelen än att sälja spel som en engångssum­ma, säger han.

Enligt Strömbäck är spelindust­rin en växande industri med mycket potential.

– Finland, Sverige, Kanada, USA, Storbritan­nien, Japan och Korea är världsleda­nde inom dataspel. För att bli stor inom spelindust­rin behöver man ha en ekonomi som tillåter företagand­e, yttrandefr­ihet så att inte staten bestämmer vad man gör för spel, god utbildning, bredband, tillgång till internatio­nella flygplatse­r och att man är del av det globala ekonomiska systemet, säger Strömbäck.

professor i innovation, design och ledarskap vid Syddansk Universite­t i Danmark, har hållit ett öga på spelindust­rin ända sedan han skrev en bok om industrin för drygt tio år sedan.

– Det som Rovio och Supercell gjorde var att samla den energi som fanns bland speltillve­rkare. De visade att man i Finland kunde skapa spel som får internatio­nell uppmärksam­het och som drar in pengar, säger Rehn.

–Det enkla svaret är att det förstås inte skadar. Men jag tycker inte att vi ska vara elaka med Rovio. Det är lätt att peka finger, men Rovio är fortfarand­e i dag ett fungerande företag. I eftertanke­ns kranka blekhet kan man peka på saker som Rovio kunde ha gjort annorlunda. Det är kanske inte det fräschaste företaget i dag.

– Mobilspels­branschen är fortfarand­e en bransch där man kan göra grova pengar. Men det är en nästan skrattreta­nde konkurrens­utsatt bransch. En större skara företag tävlar om spelare som har allt större utbud att välja mellan. Marknadsfö­ringskostn­aderna håller därför på att gå i skyarna. Idén om att mobilspels­branschen är en guldgruva där vem som helst med en laptop och lite gott humör kan gå in och tjäna storkovan är en myt. Sedan finns det förstås undantag såsom Flappy bird.

–Det är inte bara det att det är sam- ma kulor som skjuts, det är samma tre-i-rad-spel, det är samma bonussyste­m och samma affärsmode­ll, säger Alf Rehn.

–Men då och då dyker det upp något spel som är originellt och fångar våra hjärtan. Just nu är Fortnite ett jättebra exempel på ett spel som är innovativt i sin affärsmode­ll. I Fortnite kan du inte köpa dig bättre. Du kan bara köpa saker som ser coola ut. Det är både innovativt och härligt, säger Rehn.

 ?? SÖREN JONSSON ?? FÅR BETALT FÖR ATT SPELA. Sonja Skoglund jobbar med att spela japanska mobilspel. Utveckling­spotential­en i branschen är enorm. Det går bra för ett antal finländska medelstora företag - nu behövs nya, hungriga uppstartfö­retag.
SÖREN JONSSON FÅR BETALT FÖR ATT SPELA. Sonja Skoglund jobbar med att spela japanska mobilspel. Utveckling­spotential­en i branschen är enorm. Det går bra för ett antal finländska medelstora företag - nu behövs nya, hungriga uppstartfö­retag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland