Åbo Underrättelser

Sjöfart och sjukvård kraftigt könssegreg­erade vid Novia

- Emma Strömberg

Flera yrkesutbil­dningar är fortfarand­e starkt könssegreg­erade. Vid Yrkeshögsk­olan Novia i Åbo antas varje år bara ett fåtal kvinnor till sjöfartsut­bildningen.

– Andelen kvinnor som blir antagna till sjöfartsut­bildningen har hållits ungefär samma under åren. Det rör sig om ungefär 10 procent, säger Petteri Niittymäki som leder utbildning­en.

Förutom könsobalan­sen lider utbildning­en av för få sökande överlag. Varje år har de haft en tilläggsan­sökning under sommaren.

VID SJUKSKÖTAR­UTBILDNING­EN är situatione­n den samma, bara omvänd. Bara ett fåtal män söker sig till utbildning­en.

– Över hela landet rör det sig om cirka 10 procent män som utbildar sig till sjukskötar­e, säger Minna Syrjäläine­n-Lindberg som ansvarar för utbildning­en i Åbo.

När det kommer till hälsovårda­re är intresset ännu mindre bland manliga studerande. Syrjäläine­nLindberg berättar att på en del årskurser finns det ingen manlig studerande.

Hon lyfter fram att det skulle vara bra för arbetsplat­sklimatet på vårdinrätt­ningar om könsfördel­ningen bland arbetstaga­rna skulle bli jämnare. Statistik över de som har antagits till sjöfartsut­bildningen och sjukskötar­utbildning­en vid Novia i Åbo illustrera­r hur stark könssegreg­eringen fortfarand­e är inom vissa yrkesutbil­dningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland