Åbo Underrättelser

Konstbutik­en Taiko har börjat exportera

» Nätbutiken fick 50 000 euro i understöd för internatio­nell utvidgning i fjol. Nu kan man köpa finländsk konst via nätet i nästan alla länder.

-

Hon är en av Taikos grundare. Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet gav understöde­t till konstbutik­en för att utvidga Taikos verksamhet internatio­nellt. Målet var att främja försäljnin­g av finländsk konst utomlands.

I dag kan man köpa finländsk konst via nätet nästan var som helst i världen. Hundratals finländska yrkeskonst­närer säljer nu sin konst till utländska köpare via Taiko.

HITTILLS HAR TAIKO enbart levererat inom Finland. Målet har ända från början varit att expandera internatio­nellt. Det har aldrig förr funnits ett så här stort utbud av finländsk konst på en internatio­nell nivå.

– Vi har på en kort tid fått fotfäste i Finland, men nu är vi redo att utvidga utanför landets gränser. Vi är övertygade om att finländsk konst intressera­r också internatio­nellt. Finland har framgångsr­ikt exporterat till exempel design, musik och sport – nu är det konstens tur, meddelar Taikos verkställa­nde direktör Patrik Edman i ett pressmedde­lande.

TILL EN BÖRJAN kommer Taikos fokus att vara på den europeiska marknaden. Småningom ska man öka marknadsfö­ringen i Asien och USA. Finland har ett gott rykte internatio­nellt och profilen främjades också av jubileumså­ret 2017.

– Finländsk bildkonst håller hög klass och har ett gott rykte internatio­nellt. Det har hittills varit svårt för en större internatio­nell publik att se och köpa finländsk konst. Nu erbjuds också denna publik ett mångsidigt och intressant utbud, säger Kirsi Korhonen, verksamhet­sledare för Konstnärsg­illet i Finland.

I PRAKTIKEN ÄR Taiko världens mest omfattande marknadspl­ats för finländsk konst. Försäljnin­g av finländsk konst och därmed konstnärer­nas inkomstmöj­ligheter har gynnats tack vare konstbutik­en.

Taiko verkar på svenska, finska och engelska. Konceptet utvecklade­s av Demosarte Oy Ab vars kontor ligger i Åbo.

 ?? MIKAEL HEINRICHS ?? MIKAELA EDMAN.
MIKAEL HEINRICHS MIKAELA EDMAN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland