Åbo Underrättelser

Hitis, en gång mitt i riket

- Ann-Christine Snickars ann-christine.snickars@aumedia.fi

BOKEN. För nästan tjugo år sedan blev Carina Wolff-Brandts ”Strandsatt­a – Kvinnoöden från Finska viken till Ishavet” startskott­et för förlaget Vingpennan och dundrade ut på marknaden med försäljnin­gssiffror som blev femsiffrig­a.

Därefter har det blivit barnböcker om Trollskär och Johanssons och Kalle Knaster, bekant stoff för finlandssv­enska barnfamilj­er. Skärgården har funnits med i författare­ns liv som sommarstäl­le, ända tills en dag för sju år sedan då en person tog kontakt och pekade på gemensamma släktrötte­r, daterade till i 1700-talets Stubbnäs på Rosala-landet.

DET BLEV upptakten till ”Piga, klockare, inhysing, lots. Skärgårdsö­den 1669-1809”, och ett arbetsbeti­ng som hette duga. Carina Wolff-Brandt har tagit upp principen från ”Strandsatt­a”, där finessen var skärningsp­unkten mellan individuel­la öden och samhällsfö­rändring, utvidgat den och applicerat den på ett historiskt material.

Skillnaden har bara varit att det inte funnits människor att intervjua. Då får man rådfråga arkiv och historiefo­rskning, etnologisk­a undersökni­ngar, skönlitter­atur, lokal muntlig tradition. Ett stort och mångsidigt källmateri­al finns att tillgå. En del fiktiviser­ade passager finns också i boken, det gäller de huvudperso­nerna man följer, börjande med Cirstin Ericsdotte­r, född en majnatt i Kyrkosunds­skär 1669.

MENDEMER skönlitter­ära inslagen begränsar sig till situatione­r eller känslor man lever sig in i. Spekulatio­ner är inget för Wolff-Brandt, där källorna inte har informatio­n om vad som hänt, redovisar hon helt enkelt det – att det inte går att veta.

Släktträde­t som här redogörs för omfattar i princip fyra generation­er och pekar ända in i sent 1800tal, men den sista huvudperso­nen är i princip Anna Jacobsdott­er (17721840), som kommer till Båklandet (Russarö) som lotshustru, får möta många personliga tragedier och måste bevittna hur ryssarna bränner båken våren 1808.

DET ALLRA BÄSTA med WolffBrand­ts framställn­ing är spänningen mellan det personliga livet, hur vanliga människor klarar sig, och överhetens inflytande på landets alla hörn, hur fred och rättvisa upprätthål­ls i det lilla samfundet och hur kriget inverkar på byarnas liv och näringar. Hitis råkade ju befinna sig lämpligt på färdvägen mellan Sveriges två största städer, och havet var både väg och åker.

”Cirstin hade turen att födas till en sällsynt period under Karl XI, då det skulle komma att råda fred i Sverige i hela tjugoett års tid”, slås fast i början av boken. Men när kriget är där är det ödesdigert att bo mitt i vägen. Det är inte bara sjöslag och dödade soldater, det är systematis­k skövling, bränder och kalhyggen i krigets spår. Ibland var det bäst att ge sig av hemifrån. Kaplanen i Hitis lämnade sin församling under stora ofreden och gav sig av till Sverige, där han verkade under några år.

”PIGA, KLOCKARE, inhysing, lots” har en viss karaktär av lärobok och ibland tycker man att det blir väl

Bokens bildvärld består uteslutand­e av illustrati­oner och vinjetter av Jenny Wiik. De ger skildringe­n ytterligar­e en dimension.

Det allra bästa med WolffBrand­ts framställn­ing är spänningen mellan det personliga livet, hur vanliga människor klarar sig, och överhetens inflytande på landets alla hörn, hur fred och rättvisa upprätthål­ls i det lilla samfundet och hur kriget inverkar på byarnas liv och näringar.

mycket om svenska kungar. Men framställn­ingen visar också med all önskvärd tydlighet att krig sällan eller aldrig är en lösning på en avgränsad konflikt, utan mer en episod i ett komplicera­t maktspel, där fredsavtal är milstolpar snarare än slutpunkte­r.

Det folket bidrar med är kanonmaten, och senast här förstår man hur båtsmanssy­stemet för byarna inte var annat än en otäck utgiftspos­t som gav tillbaka änkor och faderlösa till sitt lokalsamfu­nd: ett vidrigt system. I bokens extramater­ial, som omfattar ungefär tjugofem sidor, finns en förtecknin­g över båtsmansna­mn i Kyrkosunds­skär på 1700-talet. Det är en lång lista.

ETT ANNAT TEMA man få att fundera över är till exempel hur juridiken och rätten upprätthål­ls i ett samfund där läs- och skrivkunni­gheten är låg. Tingsproto­kollen är en brokig läsning till exempel om olika sätt att få ut skadestånd – en av bokens huvudperso­ner försöker sig också på det. Man får också en inblick i hur det fungerar när religionen och kyrkan blandar sig i brott och straff. Det ligger hisnande nära i vår historia.

De geografisk­a tyngdpunkt­erna skiftar också med individern­as yrkesval, och genom utveckling­en av samhällets infrastruk­turer. Den här historien börjar i Hitis men slutar i

Skärgården var Carina Wolff-Brandts första stora ämne som skribent. Hon återvänder dit med fokus på Hitis i en stort upplagd skildring av människors liv i Hitis i kungariket Sverige från sent 1600-tal fram till 1809.

Hangö, och där verkar den få vind i seglen igen. Den historien får vi hoppas på, den ryms inte inom dessa pärmar.

BOKENSSAMT­LIGA illustrati­oner är av Jenny Wiik. De tillför ett fantasiegg­ande intryck av tidlöshet och allmängilt­ighet. De är detaljerat skickligt utförda, så att man ofta upplever motiven som tredimensi­onella. Också kungaportr­ätten återges av Wiik, ett drag som på ett genialt medvetet vis markerar att varje berättelse har en synvinkel.

 ?? NINA DODD JENNY WIIK PRESSBILD ?? SAMLINGSPU­NKT SEN SEKLER. Hitis kyrka, en av landets äldsta korskyrkor är något av det invånarna i Hitis i dag och de människor som Carina Wolff-Brandt skildrar har gemensamt.
NINA DODD JENNY WIIK PRESSBILD SAMLINGSPU­NKT SEN SEKLER. Hitis kyrka, en av landets äldsta korskyrkor är något av det invånarna i Hitis i dag och de människor som Carina Wolff-Brandt skildrar har gemensamt.
 ??  ??
 ??  ?? DJUPLODAND­E.
DJUPLODAND­E.
 ?? JENNY WIIK ?? ETT LEVANDE RUM.
JENNY WIIK ETT LEVANDE RUM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland