Åbo Underrättelser

Krögare hyllas med dokumentär

Från Bassi på Auragatan till Trattoria Romana på Tavastgata­n. Konstnären Jan-Erik Andersson har gjort dokumentär­film om den italienska krögaren som hämtade en ny restaurang­kultur till Åbo.

- Emma Strömberg emma.stromberg@aumedia.fi

I mitten av 80-talet var restaurang­utbudet i Åbo något helt annat än det är idag. Det fanns få internatio­nella influenser när italienare­n Ulderico ”Rico” de Santis öppnade restaurang­en Bassi år 1985.

Konstnären Jan-Erik Andersson minns hur restaurang­en hämtade en mer avslappnad restaurang­kultur till Åbo.

– Bassi var väldigt viktig för kulturlive­t i Åbo. Rico var närvarande och pratade med kunderna och skapade en bra stämning, berättar Andersson.

Han beskriver hur annorlunda at- mosfären var jämfört med andra restaurang­er, i synnerhet attityden till att ha barn med.

– Barn var väldigt välkomna. Vår dotter föddes år 1987 och vi började genast ta med henne dit, berättar Andersson.

RICOS RESTAURANG­ER har fortsatt vara en del av Anderssons vardag. När Trattoria Romana slog upp dörrarna på Tavastgata­n föddes Anderssons son, och sonen har vuxit upp med den restaurang­en.

– Jag säger ibland till Rico att om Trattoria Romana inte funnits skulle jag kanske ha flyttat bort från Åbo.

Därför ville Andersson göra en dokumentär­film om Rico och Trattoria Romana – som en gentjänst.

– Jag ser det här som Ricos film, där han får prata oavbrutet i 45 minuter, inte som mitt eget konstproje­kt, säger Andersson.

Rico har lärt sig finska enbart genom arbetet på restaurang­erna.

– Han talar en egen poetisk finska, beskriver Andersson.

Med dokumentär­en vill Andersson också kommentera dagens diskussion om finskhet och identitet och påminna om att det alltid kommit influenser utifrån.

RICOKOM först till Finland på grund av att hans dåvarande fru var finsk.

Han hade jobbat inom restaurang­branschen i Berlin innan dess, men fick inget jobb i Finland när han inte kunde finska. Därför öppnade han en egen restaurang.

Byråkratin i början var inte lätt. Det tog tre år innan Rico fick tillstånd att sälja vin. Tills dess var det mellanöl som gällde.

Det var också utmanande att få de rätta råvarorna.

– Det fanns inte basilika i butiken, minns Rico.

RICO DREV restaurang­en Bassi på Auragatan fram till 1997 då han tvingades stänga den.

Rico berättar hur svårt det blev att driva restaurang efter att depression­en slog till i början av 90-talet.

Efter att Bassi stängde fundera-

Jag säger ibland till Rico att om Trattoria Romana inte funnits skulle jag kanske ha flyttat bort från Åbo. Jan-Erik Andersson, konstnär

de Rico på att flytta bort från Finland och bodde en tid i Tyskland och Italien.

– Jag tänkte att nu är min dotter fullvuxen och det är dags att återvända till Italien, berättar Rico.

Men han bestämde sig ändå för att flytta tillbaka till Finland och öppna en ny restaurang.

I DET GAMLA gula huset i hörnet mot Aura å, där Bassi fanns, måste alla förändring­ar få godkännand­e av Museiverke­t. Därför tilltalade­s Rico av lokalen på Tavastgata­n som inte var skyddad.

Här kunde han förverklig­a sin vision om en rustik taverna, som han mindes dem från sin hembygd nä- ra Rom. I ett halvt år byggde Rico på interiören.

Dokumentär­filmen ”Rico ja Ruoka” kan ses på Youtube.

– Jag försöker hänga med i tiden genom att publicera på Youtube, säger Andersson skämtsamt.

Den första versionen av dokumentär­filmen visades under evenemange­t ”Language Eating” i Wäinö Aaltonens museum år 2015. Evenemange­t reflektera­de över vilken identitets­skapande roll mat och språk har.

 ??  ??
 ??  ?? VID TAVASTGATA­N. När Rico skulle öppna Trattoria Romana var folk skeptiska till om någon skulle hitta dit. På den tiden fanns det inte andra restaurang­er på Tavastgata­n.
VID TAVASTGATA­N. När Rico skulle öppna Trattoria Romana var folk skeptiska till om någon skulle hitta dit. På den tiden fanns det inte andra restaurang­er på Tavastgata­n.
 ??  ?? RUSTIKT. Rico har själv byggt interiören med modell av restaurang­er från hans uppväxt i mellersta Italien. Tegelstena­rna har han hämtat från ett förfallet hus i Kakskerta.
RUSTIKT. Rico har själv byggt interiören med modell av restaurang­er från hans uppväxt i mellersta Italien. Tegelstena­rna har han hämtat från ett förfallet hus i Kakskerta.
 ?? MIA HÄMÄLÄINEN ?? ITALIENSK RESTAURANG. Konstnären Jan-Erik Andersson (t.h.) har gjort en dokumentär­film om krögaren Ulderico de Santis.
MIA HÄMÄLÄINEN ITALIENSK RESTAURANG. Konstnären Jan-Erik Andersson (t.h.) har gjort en dokumentär­film om krögaren Ulderico de Santis.
 ?? MIA HÄMÄLÄINEN ?? KRÖGARE. Ulderico ”Rico” de Santis pratar med restaurang­gästerna och skapar en familiär stämning. Han har lärt sig finska genom att prata med kunderna.
MIA HÄMÄLÄINEN KRÖGARE. Ulderico ”Rico” de Santis pratar med restaurang­gästerna och skapar en familiär stämning. Han har lärt sig finska genom att prata med kunderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland