Åbo Underrättelser

Everon i Åbo utmanar

Åboföretag­et utmanar de stora aktörerna inom välfärdste­knologin. Företaget växer kraftigt.

- Jan-Ole Edberg 050-434 2457/ jan-ole.edberg@aumedia.fi

Åboföretag­et Everon har fart under vingarna. Företaget som specialise­rat sig på trådlösa och mobila lösningar inom vård och omsorg växer kraftigt.

På bara några år har omsättning­en och personalst­yrkan mer än fördubblat­s.

Från 2016 fram till slutet av fjolåret steg omsättning­en från två miljoner till fyra miljoner euro. Antalet anställda ökade från 15 till 35.

Trots att Everon är en liten spelare på marknaden ligger man på flera områden före konkurrent­erna i utveckland­et av nya innovation­er inom välfärdste­knologin.

– Vi var först med att lansera ett trådlöst larm- och trygghetss­ystem inom äldreomsor­gen. Vi var också först med att utveckla GPS-klockan, säger företagets grundare och vd Markus Merne.

GPS-klockan är en larmklocka som lokalisera­r användaren när hen lämnar hemmet eller går utanför en trygghetsz­on.

TILLVÄXTEN HAR TAGIT fart tack vare att det Helsingfor­sbaserade kapitalfon­dbolaget Verso Venture kom in som delägare i bolaget 2006.

– Då fick vi nytt kapital och mera resurser för att kunna växa, säger Merne.

Merne som är ekonom från Handelshög­skolan vid Åbo Akademi har varit entreprenö­r i hela sitt yrkesliv med flera företag bakom sig.

Merne hann grunda och driva klädföreta­get Newtop och mediaföret­aget E-mail Cartoon innan han grun- dade Everon 2004.

Sedan starten har företaget expanderat internatio­nellt. Everon har dotterbola­g i Sverige och Storbritan­nien och försäljnin­gskanaler i ett flertal länder.

I början av 2017 köpte man uppstartsf­öretaget Sote360 i S:t Michel.

– Vi har satsat mycket på produktutv­eckling under åren och nu börjar satsningen ge resultat då företaget växer, säger Merne.

EVERONLANS­ERADE nyligen en så kallad välfärdshu­bb som fungerar som en plattform eller mittpunkt för installera­d välfärdste­knologi.

Hubben är utrustad med det allra senaste inom kommunikat­ionsteknol­ogin och ersätter de traditione­lla digitala trygghetst­elefonerna.

Den fungerar som en trådlös digital plattform för molnbasera­de mobila lösningar inom vård och omsorg.

– Till hubben kan man ansluta alla tänkbara larmtillbe­hör och sensorer. Också kameratill­syn kan anslutas. Man kan också ansluta data kring användaren­s trygghet och välmående, säger Merne.

– Det här skapar helt nya möjlighete­r till både aktiv och preventiv vård inom omsorgen, säger han.

EN FÖRDEL MED DE molnbasera­de trådlösa tjänsterna som Everon utvecklar är att de sparar både tid och kostnader då många av vårdåtgärd­erna kan utföras på distans.

Bland företagets kunder finns kommuner och städer samt privata vårdbolag och organisati­oner inom äld- reomsorgen. Också vårdbolag och kommuner i Svenskfinl­and är kunder i Everon.

– Vår kundtjänst betjänar på båda språken. Det är viktigt att man får betjäning på sitt modersmål, säger Merne.

FÖRETAGET FANNS TIDIGARE i Lundo. Men nyligen flyttade man till större lokaler på Stålgatan i Kuppis i Åbo. Ingela Mattsson som är ekonomians­varig i företaget tycker att Everon är inne i en intressant utveckling­sfas.

– Det känns bra när företaget växer. Men det finns utmaningar, vi känner av växtvärken som många växande företag gör, säger Mattsson, som har rötter i Kimito.

– För att klara av den väntade tillväxten håller vi på och tar i bruk ett gemensamt styrsystem för hela kon- cernen för ekonomi, försäljnin­g, inköp och projekthan­tering, säger hon.

I ÅR VÄNTAS TILLVÄXTEN bli ännu kraftigare än åren 2016 och 2017. Nyrekryter­ingarna fortsätter och som bäst rekryterar företaget en vice vd samt it-personal.

Merne räknar med att personalst­yrkan överskride­r 40 anställda i år, och omsättning­en stiger till åtta miljoner euro.

– Vi har bra fart på verksamhet­en, försäljnin­gen ökar hela tiden, säger han.

Speciellt i Sverige går det bra för Åboföretag­et. Framgångar­na på den svenska marknaden har fått en del konkurrent­er ur balans.

– Vår största konkurrent i Sverige försöker medvetet bromsa vår verksamhet genom att överklaga alla upphandlin­gar vi vunnit. Hittills har det inte lyckats, säger Merne.

 ??  ?? NY VÄLFÄRDSTE­KNOLOGI. Markus Merne och Ingela Mattsson demonstrer­ar några vårdinstru­ment som företaget utvecklat för vård på distans.
NY VÄLFÄRDSTE­KNOLOGI. Markus Merne och Ingela Mattsson demonstrer­ar några vårdinstru­ment som företaget utvecklat för vård på distans.
 ??  ?? TRÅDLÖST TRYGGHETSL­ARM. GPS-klocka.
TRÅDLÖST TRYGGHETSL­ARM. GPS-klocka.
 ??  ?? KUNDTJÄNST. Jenni Jusi hjälper kunder som behöver assistans med sina trådlösa trygghetsl­arm.
KUNDTJÄNST. Jenni Jusi hjälper kunder som behöver assistans med sina trådlösa trygghetsl­arm.
 ??  ?? EKG-MÄTARE. Apparat som avlyssnar hjärtat.
EKG-MÄTARE. Apparat som avlyssnar hjärtat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland