Åbo Underrättelser

Nyredare på rutten Åbo-Utö

Rederi Rosita har sålt m/s Eivor till det nygrundade företaget Saariston Meritie. Trafiken påverkas inte.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Rederiet Saariston Meritie ab har köpt fartygen m/s Eivor och m/s Kökar av rederi Rosita Ab. Affärsverk­samheten och Utöruttens trafikerin­gskontrakt flyttas samtidigt till den nye ägaren.

Saariston Meritie ägs av Archipelag­o Lines och Kuljetus-Savolainen. Kuljetus-Savolainen verkar inom förbindels­ebåtstrafi­ken på Rimito ruttområde med m/s Isla och på Hitis ruttområde med m/s Stella och m/s Alva.

Archipelag­o Lines trafikerar Korpo ruttområde med m/s Fiskö. För ett par veckor sedan blev det också klart att företaget tar över Utö Havshotell på Utö.

När möjlighete­n att köpa fartygen öppnade sig måste man ta chansen, säger Archipelag­o Lines vd Mikko Fagerroos. – ENSAM skulle det ha varit svårt, men när vi har en bra samarbetsp­artner i Kuljetus-Savolainen är det lättare att hitta synergieff­ekter inte bara för hotellet, utan också inom organisati­onen, underhålle­t av fartygen och den landbasera­de verksamhet­en. Två är alltid starkare än en.

Trafiken till Utö sköts normalt enligt befintlig tidtabell. Internetsi­dorna för rutten www.meritie.fi öppnas under de närmaste dagarna. På sidorna hittar man bl.a. tidtabelle­rna, kontaktupp­gifter och aktuella meddelande­n. Tills de nya nätsidorna öppnas finns tidtabelle­rna på sidan www.rosita.fi. Också på m/s Eivors Facebooksi­da hittar man aktuell trafikinfo­rmation. NÅGRA FÖRÄNDRING­AR i trafiken för Utöruttens del är inte att vänta, säger Fagerroos.

– Besättning­en flyttar över till oss och passagerna kommer inte att märka ägarbytet. På sikt ser vi hur verksamhet­en kunde utvecklas, men i alla fall blir den inte sämre.

m/s Kökar används som reservfart­yg på Utörutten och i sommar kör den rutten Åbo-Nagu-Utö och eventuellt också Åbo-Örö-Utö-Åbo. För Kökars del är den exakta ruttplaner­ingen ännu öppen, säger Fagerroos. ROSITA AB fortsätter med sin sommartraf­ik till bland annat Vepsarn i Åbo. Rederiet behåller sina tre sjöbussar och vi kan nu se fram emot ett lite lugnare arbetstemp­o, säger Eivor Jensen vid rederiet.

– Utötrafike­n har hållit oss sysselsatt året runt, nu kan vi ha lite ledigt på vintern. Det ska bli trevligt att göra något annat än bara jobba.

– Att sköta Utörutten har gett oss många fantastisk­a saker. Vi har skött den med stolthet och kört den så bra som vi har kunnat. SUOMEN MERTITIES kontrakt för Utörutten tar slut den sista december 2019.

 ?? KIM LUND ?? M/S EIVOR. Har köpts av det nygrundade bolaget Saariston Meritie, liksom fartyget m/s Kökar.
KIM LUND M/S EIVOR. Har köpts av det nygrundade bolaget Saariston Meritie, liksom fartyget m/s Kökar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland