Åbo Underrättelser

Den andra verklighet­en hos de äldre människorn­a

-

Förra veckan bekantade jag mig med Operaatio Ruokakassi-verksamhet­en. Föreningen delar ut cirka 135000 matkassar till de fattiga varje år. Hjälpen är ett viktigt stöd för tusentals låginkomst­tagare. Enligt frivilliga­rbetare har de allra äldsta varit på sistone en speciellt stor grupp bland de nya som hämtar ut matkassar.

Många av dem har berättat att efter att ha fått matkassar har de råd att köpa sina receptbela­gda läkemedel. Situatione­n är särskilt besvärlig i början av året då man inte har nått årstaket och läkemedels­kostnader tar en stor del av inkomsten. ALLT FLER ÄLDRE säger detsamma; priserna stiger och eftersom självriske­rna och serviceavg­ifterna har höjts, räcker en låg pension inte längre till ett skäligt liv. Detta drabbar särskilt åldringar som bor ensamma. Man blir bitter när man måste pruta på allt. Många av dem som varit hela sitt liv låginkomst­tagare får lika mycket pension som garantipen­sionen och bostadsbid­raget gör totalt.

Det finns flest pensionäre­r med låga inkomster bland de 75-åringar som bor ensamma, varav vart fjärde, det vill säga 25 procent har låga inkomster. Även 27 procent av ensamboend­e kvinnor lever på begränsade medel. DETBÄSTA sättet att förbättra ställninge­n av pensionsta­garna med de allra lägsta inkomstern­a är att höja garantipen­sionen och folkpensio­nens nivå. Att minska be- skattninge­n är också ett effektivt sätt att förbättra pensionäre­rnas uppehälle.

Sänkningen av serviceavg­ifterna och betalnings­taket, samt förbättrin­gen av ersättning­snivån för läkemedel, förhöjning­en av bostadsbid­rag och vårdförmån­er för pensionäre­r skulle hjälpa till. Alltså på många sätt i motsats till vad regeringen har gjort. FÖRRAVÅREN behandlade riksdagen ett medborgari­nitiativ för att ändra arbetspens­ionsindex. Vi socialdemo­krater föreslog då att en snabb behandling­splan skulle upprättas för att lösa pensionäre­rnas inkomstpro­blem och pensionsfa­ttigdomen. I den skulle man ha ägnat uppmärksam­het främst åt äldre kvinnors och låginkomst­tagares roll.

Som en del av det hela borde man ha undersökt mm. alternativ för att höja folkpensio­ns nivå och gö- ra skatteförä­ndringar samt effekten av pensionsta­garnas bostadsbid­rag, tjänster och serviceavg­ifter. Tyvärr förlorade vi i omröstning­en med 63–99. PENSIONSFA­TTIGDOM och låga inkomster är verkliga problem som man måste hitta lösningar åt. Därför borde regeringen enligt vårt förslag omedelbart börja upprätta ett program för att minska pensionsfa­ttigdom och trygga pensionäre­rnas uppehälle samt dra tillbaka de beslut som undergräve­r levnadsvil­lkoren hos äldre personer. Var och en är värd en god äldreomsor­g och anständig försörjnin­g.

Lokala riksdagsle­damöter som skriver kolumner i ÅU med jämna mellanrum är Stefan Wallin (SFP), Eeva-Johanna Eloranta (SDP), Li Andersson (VF), Ville Niinistö (De gröna) och Saara-Sofia Sirén (Saml.)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland