Åbo Underrättelser

Min förfader våldsverka­ren

-

En sömnlös natt för några veckor sen snubblade jag in på ett nytt tidsfördri­v. Jag tycker nästan det är lite pinsamt i sin nördighet, men där och då började jag släktforsk­a. DEN NATTEN slösurfade jag in på en sida där min mormors morfar nämndes, och därifrån bar det vidare till gravstensd­atabaser och kyrkodagbö­cker. Jag fick tyda uråldrig skrivstil och klura på vad dödsorsake­r som ”trånsjuka” kan betyda.

Jag kände mig som huvudperso­nen i en deckare när jag listat ut att en av mina förfäder, sju generation­er bakåt, var född i Hattula och att huset hon växte upp i till och med fanns på bild på Google Maps. Har man rötterna i den österbottn­iska landsbygde­n blir varje liten avvikelse från normen en stor upptäckt. De flesta andra förfäder verkar ha nöjt sig med att bruka jorden i hemkommune­n. MEN MITT NYA intresse innebar inte bara positiva överraskni­ngar. Min detektivnä­sa ledde mig så småningom till upptäckten att en avlägsen förfader var en minst sagt kontrovers­iell karl som bland annat misshandla­de sin fru. Ett lika motbjudand­e som intressant fynd.

Nå, det är ju ändå 130 år sen han dog, tänkte jag. Jag har fått typ en hundradede­l arvsmassa av honom, om ens det. Sen funderade jag inte så mycket på saken, innan han i förrgår dök upp i tankarna på nytt. FÖR NÅGRA DAGAR sedan fylldes nämligen sociala medier av #metoo-kampanjen, som lyfter upp kvinnors historier av sexuella övergrepp. Och som den synliggjor­de hur utbrett problemet är bland människor i min närhet. Jag är inte överraskad, men kampanjen måste ändå slå någon slags rekord i genomslags­kraft. DET VAR DÅ jag började fundera på min släkting våldsverka­ren igen, och i samma veva hur jag själv ser på övergrepp. I tankarna fick han symboliser­a en skev uppfattnin­g av vem som våldför sig på kvinnor. Fantombild­en, den anonyma, ensamma förövaren som ingen känner.

Men #metoo-kampanjen är ett allt för tydligt bevis på att övergreppe­n händer varje dag. Vet då folk om att deras vännerner och släkt begår över-vergrepp? Jag tror fak-ktiskt det. Jag hadee in-inte behövt gå tillbakaka till 1800-talet för att hitta exempel. Dett svåra är att konfronter­a det faktumet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland