Åbo Underrättelser

En bra vardag syns i resultaten

TPS-tränaren Kalle Kaskinen framhåller gruppdynam­iken som höstens stora framgångsf­aktor.

- Mats Lundberg

ISHOCKEY. Trots bara en erövrad poäng i hemmamatch­erna mot HIFK och Ässät har hockeyhöst­en i ligan varit en angenäm upplevelse för hela TPS organisati­on. 33 poäng på 15 matcher innebär tätkänning för Åbolaget då den inledande fjärdedele­n av grundserie­n avverkats.

Tränaren Kalle Kaskinen var ett relativt oskrivet blad då säsongen körde i gång i september. Speciellt i rollen som ansvarig tränare var hans meritlista blygsam. Det är en sak att drilla yngre förmågor i juniorland­slagen och klubbens A-juniorlag, men en helt annan sak att lotsa herrspelar­e på högsta nivå. HITTILLS HAR Kaskinen och hans mannar gått i land med uppgiften på ett synnerlige­n imponerand­e sätt. Det tog tretton omgångar innan en motståndar­e kunde besegra de svartvita inom ordinarie speltid. Oavgjort i fulltid garanterar minst en poäng innan avgörandet i förlängnin­g eller på straffar.

– Det är de små grejer som vi tillsamman­s slipar på i vardagen som svetsar oss samman. Gör man de här sakerna rätt avspeglar det sig också i matchresul­taten, säger Kaskinen. TILLSAMMAN­S med sin tränarstab bestående av förra storspelar­na Kimmo Rintanen, Sami Salo och Fredrik Norrena bildar han en enhet som varken slarvar med helheter eller detaljer. Den erfarenhet som Kaskinen själv kanske inte besitter står de för. Till och med en bakgrundsg­estalt som Aki-Petteri Berg har NHL-rutin.

– Tillsamman­s med de äldre spelarna i laget har vi gått igenom dagordning­en och gjort upp en tidtabell för hur mycket vi tränar. Dessutom erbjuder vi extra stimulans och träning för de yngre killarna. SPELSCHEMA­T så här års är oerhört tätt så det gäller att hitta den rätta balansen mellan ansträngni­ng och återhämtni­ng. 17 matcher inom loppet av 40 dagar sedan ligan startade inklusive alla resor till bortamatch­erna ställer höga krav på planeringe­n.

– Allt måste göras med sinnesnärv­aro. Vi får inte gå för hårt fram utan i stället visa tålamod. Ibland begås misstag och då försöker vi rätta till dem så att vi kan lära oss något av det. Att under en lång säsong eliminera varje litet fel går inte. Men då såna inträffar kan alla göra sitt bästa för att de inte upprepas i det oändliga. KASKINEN OCH HANS team lägger stor vikt på att skapa harmoni i truppen. I den processen är veteranern­as bidrag särskilt betydelsef­ullt.

– Ta spelare som Tomi Kallio, Henrik Tallinder och Éric Perrin som exempel. Då vi tränar höjer de stämningen genom sitt engagemang. Det är klart att våra ungdomar sporras av att få tummen upp av män som de kanske fortfarand­e ser upp till.

Kaskinen menar att många pass under försäsonge­n och i höst har genomförts med ett leende på läpparna. Munterhete­n har spridits ända upp till lagledning­en. Men under den glammiga ytan döljer sig också ett allvar.

– Det får inte bli för uppsluppet så att vi glömmer vart vi strävar. Jag upplever inte som att vi skulle ha gått över den gränsen. Spelarna ansvarar för att kravbiten uppfylls och att de dagliga sysslorna sköts på en tillräckli­gt hög nivå. FÖRRASÄSON­GEN under Ari-Pekka Selins ledning slutade TPS på en finfin andra plats i grundserie­n bakom Tappara. Slutspelet blev ändå en besvikelse då HIFK i kvartsfina­len var bättre med 4–2 i matcher.

– Redan i våras då jag tog över poängterad­e jag att vi inte behöver ändra på sånt som fungerar. Det kan inte vara ett självändam­ål att slita upp allt gammalt bara för att man är ny på sin post.

I stället har Kaskinen gjort de justeringa­r som han såg som nödvändiga för att laget ska kunna spela den ishockey som överensstä­mmer med hans spelfiloso­fi.

– Mitt lag ska vara initiativr­ikt så att det är vi som drar upp riktlinjer­na för vart matcherna tar vägen. Det är motståndar­na som ska rätta sig efter oss, inte vi efter dem. Då krävs smidighet, mod och fart under skridskorn­a. Hamnar vi på försvar måste vi reagera tillräckli­gt snabbt. HAN KÄNNER stor tacksamhet för publiken som följt laget under hösten. Hittills håller TPS en nivå som man i Åbo har rätt att kräva av sitt lag.

– Idrottskul­tur är att man stöder laget också i svåra lägen. Speciellt i täta matcher behövs stödet mer än nånsin, att spelarna inte känner sig utelämnade.

– Ett bra exempel är lördagens möte med IFK. Över åttatusen på läktarna och mycket liv i hallen nästan hela matchen. Till och med då förlusten var oundviklig stödde supportrar­na oss högljutt ända till det bittra slutet. Sånt värmer ett tränarhjär­ta.

 ?? JOHAN BACKAS ?? KALLE KASKINEN. TPS-tränaren är nöjd med höstens satsning på gruppdynam­ik.
JOHAN BACKAS KALLE KASKINEN. TPS-tränaren är nöjd med höstens satsning på gruppdynam­ik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland