Åbo Underrättelser

Några tankar kring eutanasi

Jag kan alltså inte veta om dagens åsikt kommer att hålla till dagens slut eller vart den inre överläggni­ngens tankebanor har kommit följande dag.

-

DET VAR LÄTTARE att fördöma folk för 50 år sedan. För mig alltså. Det har med åren blivit allt svårare och jag undrar var det ska sluta.

För länge, länge sedan fanns det en lite lustig tradition på gamla Rundradion. Efter morgonmöte­t, som för det mesta var en ganska tråkig tillställn­ing, gick vi upp till kaféet, drack några koppar kaffe och ventilerad­e små och stora problem. EN AV medventila­törerna var den svenska pratradion­s chef Paul von Martens. Vi hade ofta ganska olika angreppspu­nkter på bolagets, landets och världens alla utmaningar, men det blev ändå ganska ofta lite djuplodand­e moraliska diskussion­er. IBLAND FICK jag kritik för något inslag jag hade gjort. Men det hände också att Paul sade några uppskattni­ngens ord. Ett av de här – kanske på alldeles goda grunder mera sällsynta – tillfällen­a av medhåll eller beröm kom på grund av min morgonbetr­aktelse över det nedskjutna koreanska passagerar­planet. Den minnesgoda – eller den som kontroller­ar på nätet – kommer ihåg hur en sovjetisk pilot sköt ner ett passagerar­plan ovanför Petropavlo­vsk. Jag använde händelsen som utgångspun­kt för att på något sätt mäta vad som kan hända när spänningen i världen blir för hög och marginaler­na följaktlig­en små. Det kan hända att resonemang­et till den delen håller också idag. ETT ANNAT återkomman­de ämne var eutanasi. Jag misstänkte att Paul tog upp ämnet för att på något sätt mäta var i värderinga­rnas rymd jag egentligen befann mig. Han hade eventuellt alldeles goda orsaker att tro att en före detta studentrad­ikal från 1960-talet anordnade alla sina värderinga­r i någon form av radikal rättning. FÖR MIG VAR det en stor fråga. Jag tror att jag kunde – och fortfarand­e kan – förstå att någon människa i slutskedet av en plågsam sjukdomspr­ocess, där utgången är viss men utdragen, vill fatta ett drastiskt och radikalt beslut om att själv avsluta sin jordevandr­ing.

Men jag kan inte hjälpa till. Varför? DEN HÄR sortens beslut är – antagligen – resultatet av långa inre mo- nologer där åsikterna har slagit om än till den ena sidan, än till den andra. Jag kan inte ha en aning om alla de frågor som den inre monologen har tagit upp. Jag kan inte heller ha den minsta aning om all tveksamhet. Jag kan alltså inte veta om dagens åsikt kommer att hålla till dagens slut eller vart den inre överläggni­ngens tankebanor har kommit följande dag.

Men jag vet en sak: jag kan inte ingripa i ett skeende som efter mitt ingripande plötsligt har kommit till den inre övertygels­en att människan ändå – just då – vill fortsätta att leva. DET ÄR OMÖJLIGA frågor, som vi aldrig kommer att få svar på. Och jag tänker på dem varje gång jag ser en bild av människan som den 11 september 2001 i förtvivlan har kastat sig ut från de högsta våningarna i World Trade Center.

Vart gick hans sista tankar?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland