Åbo Underrättelser

Otto Väärä överlägsen

16-åringen snabbast av 198 deltagare.

- Monica Sandberg |

Med klar marginal vann 16-årige Otto Väärä från Dalsbruk lördagens halvmarato­n, det drygt 21 km långa Lövöbrolop­pet med 198 deltagare. Han var förstås nöjd med segern men hade gärna slagit banrekorde­t, till det blev det en liten marginal på en dryg minut.

– Jag har varit skadad så jag har inte kunnat delta alla gånger i broloppet, det känns bra att jag nu hade chansen. Slutet var förstås tungt men vi hade medvind också på bron, sade han.

Väärä ledde med ungefär en minut hela loppet. Han deltog i fjol i landsvägs-FM och hoppas kunna delta i flera stora tävlingar – om han inte har skador så kan han springa träningsru­ndor på 150 km per vecka.

Andre man i mål i allmänna klassen herrar var Manne Lindberg från Maxmo och och tredje Dan Öhman från Ingå. Loppets yngste, trettonåri­ge Dalsbruksb­on Santtu Arfman var inte ens röd om kinderna efter att ha löpt 21 km från Dalsbruk till Kasnäs.

– Det gick som han gissade, vid bron eller ungefär halvvägs sprang han ifrån mig, pustade pappa Keijo Arfman.

Här var det alltså far och son som delade på intresset, och det kan man också säga om segraren Otto Väärä. Hans pappa Hasse Ginlund var loppets speaker, men brukar annars använda löparskorn­a flitigt. Också bröderna Mats och Magnus Uggeldahl – ortsbor också de – har intresset i familjen, och deltog nu i klassen för herrar 40 respektive 50 år.

– Då man har blivit äldre tar återhämtni­ngen längre tid, dessutom borde jag ha träningslö­pt längre sträckor, var två av Magnus reflektion­er i mål.

Han tillade att det halvmulna vädret var idealiskt att springa i.

– Bra att orten har ett sådant här lopp, det är en morot för den träning som behövs, sade han. Timo och Kaisa Erjala från Bjärnå har också de löparintre­sset i familjen och berömde loppet som det vackraste tänkbara, med perfekt fungerande kringservi­ce.

Rolf Fyrqvist och Mika Laine från Hangö är kompisar och beslöt sig vid nyår att gå ner 10 kg var till valborg.

– Efter att det lyckades satte vi upp nästa mål, att springa det här halvmarato­n- loppet, eller att åtminstone komma i mål, säger Fyrqvist med ett stort skratt. Brittiske David Lawson, med stuga utanför Kasnäs, har tränat genom att äta och dricka hela vintern – ja, och löpträna någon vecka innan loppet.

– Min enda ambition var att komma i mål under två timmar och att slå Pippi Långstrump, skämtade han.

Pippi själv – mera känd som Lussi Järvinen – kla- rade också hon att komma i mål på under två timmar. Också hennes man Petri Järvinen, som kläckte idén till hela loppet då Lövö bro blev klar 2011, deltog och klarade sig bra.

– Tack och lov har allt fungerat, men det har varit oändligt mycket jobb med förberedel­serna. Ska det bli flera lopp så måste vi få flera med och hjälpa redan två veckor före loppet, säger han. Snabbast i allmänna damklassen var Sanna Kolkka på 1.37,51 med Elin Sundblom på andra och Maija Hietanen på tredje plats. I damerna klass 40 år kom Kristiina Kaarte etta på 1.34,43 med Marianne Mäkinen och Kaisa Erjala som tvåa och trea.

Segrartrio­n i herrarnas allmänna klass var Otto Väärä på 1.21,30, Manne Lindberg och Dan Öhman, medan de tre snabbaste i herrarnas klass 40 år var Mats Uggel-

 ?? Foto: ?? Först över bron. Otto Väärä var först i starten och hela vägen till Kasnäs och sprang i ensamt majestät över Lövö bro.
Foto: Först över bron. Otto Väärä var först i starten och hela vägen till Kasnäs och sprang i ensamt majestät över Lövö bro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland