Åbo Underrättelser

”Individen har för stort ansvar i miljöfrågo­r”

Natur och Miljös nya ordförande Jonas Biström vill komma åt strukturer­na bakom.

-

Miljömedve­tenhet betyder inte bara gröna val. Det säger Jonas Biström, nyvald ordförande för miljöorgan­isationen Natur och Miljö.

Biström som har studerat vid Åbo Akademi anser att man i dagens läge sätter alltför mycket fokus på konsumtion­svanor. I stället tycker han att människor borde koncentrer­a sig på att förändra de strukturer som är problemati­ska från miljöpersp­ektiv.

– Det finns en föreställn­ing om att vara miljövän betyder gröna konsumtion­sval, att välja ekologiska rågflingor i stället för vanliga och plocka upp skräp på gatan. Delvis är det förståelig­t eftersom miljöorgan­isationern­a försökt göra problemen lättare att greppa. Men egentligen borde man komma åt de strukturer som görs upp på politiskt plan. Att fokus ligger på konsumtion­sval leder enligt honom också till att för mycket ansvar skjuts över på den enskilda konsumente­n.

– Man ska kunna köra bil eller bo i ett direkt eluppvärmt hus om man inte har möjlighet till annat. Det tar inte bort rätten att kräva mil-

jövänligar­e politik. Ursprungli­gen hamnade Biström, 29, på Natur och Miljö för tio år sedan när han letade efter alternativ för att utföra sin civiltjäns­t. I styrelsen har han suttit i sex år och efter en paus på tre år kändes ordförande­skapet som ett naturligt nästa steg.

– Jag kände att jag nu hade någonting att bidra med efter alla år, säger Biström som tidigare också var ordförande för organisati­onen Jordens Vänner. Biström vill göra Natur och Miljö till en synlig politisk aktör med en starkare framtoning på att driva igenom de frågor som organisati­onen jobbar för.

Under de tre senaste åren har Natur och Miljö koncentrer­at sig på primärprod­ucenter som skogs- och jordbrukar­e. Nästa treårskamp­anj kommer att lyfta fram klimatförä­ndringen.

– Vi försöker engagera människor till att fundera och agera tillsamman­s även om frågan kan kännas avlägsen. Natur och Miljö är så väletabler­at att det finns stora möjlighete­r att påverka via oss. Enligt Biström har föreningsv­ärlden ändrats en hel del vilket också lett till att rollen för Natur och Miljö håller på att omformas.

– Tidigare var vi relativt ensamma på fältet och hade en mycket mer central roll. Natur och Miljö var det självklara valet. Nuförtiden får miljöfrågo­r mer uppmärksam­het och vi behöver inte stressa för att dra hela lasset själva.

Han säger att de grupper som jobbar med lokala frågor i synnerhet har ökat. Därför ligger tyngdpunkt­en för Natur och Miljö allt mer på nationella och globala frågor. Huvudsaken är enligt Biström att man aktiverar sig och försöker påverka sin omgivning, oberoende av hur man väljer Född och uppvuxen i Kyrkslätt, studerat vid Åbo Akademi, nu bosatt i Helsingfor­s. 29 år gammal. Jobbar som projektled­are för Miljöaktio­nsdagarna. Har tidigare varit ordförande för Jordens vänner och projektkoo­rdinator på Nuorten Akatemia. Vill jobba för ett miljömässi­gt hållbart, rättvist samhälle på Natur och Miljö. Cyklar, spelar basket, följer med miljöpolit­ik och lyssnar på bra rapmusik på fritiden. Bästa miljötipse­t: Försök fundera på bakomligga­nde orsaker till miljöprobl­em och engagera dig för att förändra dem i grunden, inte bara på ytan. (FNB – SPT) att göra det.

– Det finns ett stort behov av kritiskt tänkande. Finland är inte alls så miljövänli­gt som beslutsfat­tare vill ge sken av. Vi har stora problem med Östersjön, med den biologiska mångfalden i våra skogar, enorma problem med utsläpp och nu håller vi på att sabba det med torven också.

– På kort sikt kan det verka lönsamt att göra kompromiss­er med miljön för att exempelvis skapa fler arbetsplat­ser eller större kassaflöde. På lång sikt är det ändå omöjligt att göra god ekonomisk politik eller fatta goda beslut gällande välfärd och hälsa utan en ambitiös miljöpolit­ik. (FNB – SPT/Susanna Rapp)

 ?? Lehtikuva ?? Naturligt steg. Efter sex år i styrelsen för Natur och Miljö var Jonas Biström beredd att ta över som ordförande.
Lehtikuva Naturligt steg. Efter sex år i styrelsen för Natur och Miljö var Jonas Biström beredd att ta över som ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland