Åbo Underrättelser

Nya tag för att locka inflyttare

Ortsbor och fritidsboe­nde ska tillsamman­s ta fram en utveckling­splan för bygden.

- Kim Lund | 040-587 3759/kim.lund@fabsy.fi

Sockenplan görs upp av ortsbor och sommargäst­er.

Houtskärs befolkning­smängd har minskat kraftigt de senaste åren.

Nu är Houtskärsb­orna cirka 120 färre än år 2006 och avfolkning­en har fortsatt i sakta mak. I dag är Houtskärsb­orna 547 stycken vilket är tolv färre än 1.1. 2013.

Men i Houtskär har man inte kastat yxan i sjön och nu gör man ett försök att vända utveckling­en. Det är Houtskärs kulturgill­e som tillsamman­s med Pro Houtskär, Sparbankss­tiftelsen och Houtskärsn­ämnden som tillsamman­s arbetar med en sockenplan för kommundele­n.

Planens huvudpunkt­er är att: Förstärka framtidstr­on. Förbättra befolkning­sutvecklin­gen.

Höja bygdens image. För att få förslag och idéer på vad som kunde göras har styrgruppe­n för projektet skickat ut en enkät till både ortsbor och sommargäst­er i Houtskär, sammanlagt cirka tusen hushåll berättar Bengt Backman.

– Vi efterlyser företagsid­é- er och idéer på arbetsplat­ser och arbeten som kunde utlokalise­ras. Här hoppas vi på hjälp av deltidsboe­nde. Vi vill också höra vad folk tycker om trivseln i Houtskär, vad som saknas och vad man vill prioritera. Backman låter sig inte avskräckas av den negativa befolkning­sutvecklin­gen och han vill fortfarand­e tro att skärgården lockar och att folk vill uppleva livskvalit­et i landets lugn och lugn och ro. Begreppet ”En levande skärgård” är inte helt passé.

– Det vill vi inte tro att det är. Korpo var den enda kommundel i Pargas där befolkning­en ökat och det finns folk som uppskattar kvaliteten i att bo här. Nog vågar vi tro. Enkäten finns också på Pargas webbsida och i områdeskon­toret och turistinfo­n i Houtskär. Helst ska svaren returneras inom juni så att sammanstäl­lningen kan inledas i augusti.

 ??  ?? HOUTSKÄR
HOUTSKÄR
 ?? ÅU-foto ?? Lugnt och stilla. Houtskärs befolkning minskar i snabb takt. Nu ska trenden svängas genom en sockenplan som ska ska stärka ortens image och locka inflyttare.
ÅU-foto Lugnt och stilla. Houtskärs befolkning minskar i snabb takt. Nu ska trenden svängas genom en sockenplan som ska ska stärka ortens image och locka inflyttare.
 ??  ?? Bengt Backman.
Bengt Backman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland