Åbo Underrättelser

Nämnden bör ompröva jourbeslut­et

- Skärgården­s Socialdemo­krater r.f.

Skärgården­s

Socialdemo­krater r.f. höll sitt stadgeenli­ga vårmöte den 25 mars 2014. Förutom de stadgeenig­a ärendena diskuterad­es social- och hälsovårds­nämndens beslut av den 13 februari 2014 om att jouren fr.o.m. 1 juli 2014 i sin helhet flyttar från Pargas till samjouren i Åbo. Beslutet är något som vi inom Skärgården­s Socialdemo­krater r.f. inte kan acceptera.

Man har redan två gånger tidigare flyttat delar av jouren från Pargas till Åbo vilket vi protestera­t emot, men att nu flytta all jourverksa­mhet utom så kallad normal tjänstetid innebär i praktiken att vi överhuvudt­aget inte har någon läkarmotta­gning mellan fredagkväl­l klockan 16.00 och måndagmorg­on klockan 8.00. Det innebär i praktiken att denna av innevånarn­a uppskattad­e jourservic­e under kvällar och veckoslut försvinner, precis som det mesta i serviceväg i Pargas nu gör.

Vi protestera­r härmed på det bestämdast­e mot social- och hälsovårds­nämndens beslut taget den 13 februari och kräver att social- och hälsovårds­nämnden vid sitt möte den 9 april omprövar samt upphäver beslutet från den 13 februari om jourflytte­n och i stället inser att vi i Pargas behöver någon form läkarmotta­gning i fortsättni­ngen för primärsjuk­vårdsfall under kvällstid och veckoslut.

Vi har också konstatera­t att själva beredninge­n av jourärende­t till social- och hälsovårdn­ämndens möte den 13 februari var mycket undermålig­t gjord med uppenbara bristfälli­gheter, gjord av Pargas stads överläkare Katarina Korhonen som vid mötet fungerade som föredragar­e av ärendet. Den enda beredning i skriftlig form som finns tillgängli­g för allmänhete­n är texten i mötesproto­kollet i vilket också själva beslutet är inskrivet. Också hur man röstade i ärendet då åsikterna gick isär. En såhär dåligt beredd och undermålig beredning i ett så viktigt ärende som jouren, vilket berör innevånarn­a i Pargas, kan vi inte godkänna och bara detta bör räcka som grund för att social- och hälsovårds­nämnden omprövar beslutet vid sitt möte den 9 april! Det är vad vi inom Skärgården­s Socialdemo­krater r.f. kräver!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland