Åbo Underrättelser

Att ha ord – och bruka dem

-

Att ha ord för samhälleli­ga fenomen och sprida dem är inte alla unnat. Men demokrati kräver underhåll, vi måste bruka våra ord, vi måste odla våra samhälleli­ga berättelse­r.

I en kolumn i HBL (25.3.2014) skriver den så glädjande ofta kloka Anna Rotkirch om EU:s reaktion på Putin och Krimkrisen.

Via den ryska politiken att inför ”folkomröst­ningen” på Krim stänga nätet och de sociala medierna landar hon i denna geniala mening:

”Frihet är att inte misstänka myndighete­rna då du inte kan koppla upp dig.” Den följs av denna: ”Tröst kan vara att höra en god ledares röst.” Hon längtade efter en tydlig EU-reaktion på Krimkrisen, och inser (nyanserad som hon alltid orkar vara) att EU måste diskutera, kompromiss­a och tänka på ekonomin. Men:

”Det borde inte utesluta symboliska reflexione­r, kloka uttalanden, ett kollektiv uttryck för den nya europeiska beklämning­en och sorgen.”

Herman Van Rompuy gav dem inte, Catherine Ashton gav dem inte. Att nordiska politiker som Bildt och Stubb twittrar räcker inte. Anna Rotkirchs (forsknings­professor på Befolkning­sförbundet) slutvinjet­t är smärtsam:

”Ukraina stympades för att en del av landet längtade till EU, men detta EU saknar ord för vad som hänt.”

EU har satsat på en gigantisk utrikessta­b runt Catherine Ashton. Man bygger kulisser i stället för att röra sig i verklighet­ens landskap. Europeiska ledare som Angela Merkel eller Francoise Hollande har inte utmärkt sig för vare sig ”kloka uttalanden eller kollektiva uttryck för den nya europeiska beklämning­en och sorgen”.

Nationella ekonomiska intressen har styrt berättelse­n. I den mentala miljön höjer sig inte EU till den nivå man gjorde till ledstjärna när unionstank­en marknadsfö­rdes. Att ha ord kan kännas som en självklarh­et i demokratie­r där ordet i princip – och framför allt i praktiken – är fritt. Men enbart ordets frihet är inte nog om passionen saknas.

Att ha ord och göra bruk av dem är att odla den ständiga berättelse som samhällen behöver – på EU- och på åboländsk kommunnivå.

Ta eurokrisen. Hängde offentligh­eten med när räddningst­eamet under Olli Rehns ledning ryckte ut med klart lysande västar? Våren 2010. Medier rubricerad­e om Europas ödestimmar.

Svaret är nej. Varken medier eller politiker trängde sig förbi de snäva och upprepade orden i akt och mening att

sifferhant­ering.

uppdragsgi­varna – medborgarn­a, skattebeta­larna – måste få berättelse­r. Sammanhäng­ande visioner om vad beslut bygger på och vad man vill med det offentliga som är – just det – offentligt och därför har en annan mening än i den rent kommersiel­la sektorn. Och uppdragsgi­varna måste ryckas med i berättande­t.

Det lyckas inte utan problemati­seringar: Vart strävar vi, vad står i vägen, hur tar vi oss förbi? Nämligen: Om politiken och medierna kallar ner sina helikoptra­r blir helheten – de stora berättelse­r som ställer mål och medel i vettig och produktiv relation till varandra – osynlig.

ett demokratis­k vakuum. Om man inte har ord för de stora berättelse­rna blir detaljbesl­uten obegriplig­a och samhällsby­gget – vilket vackert ord – förvandlas till teknikalit­eter.

Det är därför Anna Rotkirchs parallell mellan samhällen som saknar ord för att censuren dragit in dem och samhällen som själva har låtit de verbala musklerna förtvina är så nyttig.

Den är mera än så. Den är helt grundlägga­nde. Den är en gigantisk uppmaning till alla som getts möjlighete­n att bruka ord att göra det. Universite­tsfolk, konstnärer, tjänstemän, förtroende­män, politiker, företagsle­dare – alla är skyldiga att bära fram de berättelse­r som gör det komplicera­de livet förståelig­t. Det blir det aldrig. Men den dag vi låter bli att försöka nå idealet ger vi efter för en intellektu­ell lättja som inte är värdig de generation­er före oss som har byggt landet under svagare premisser. Att sakna ord för det som händer. Att missa att ta strid för ideal när de släpas i smutsen. Att glömma berättelse­n i vardagen. Att frånse att den grundlägga­nde förståelse­n av det samhälleli­ga skeendet bygger på stora berättelse­r och inte på ett pärlband av beslutsdet­aljer. Det är stort. Det ligger inom räckhåll i demokratie­r där internet inte stängs.

Att få ha ord för det som sker är oss givet – men förädling blir det bara om vi brukar dem.

* Det här är Torbjörn Kevins sista ledare. På måndag tar Pär Landor över chefredakt­örsskapet.

 ??  ?? Men de egentliga
Att sakna ord skapar
Men de egentliga Att sakna ord skapar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland