Åbo Underrättelser

Ryssland i full kontroll av Krim

- Stockholm (FNB–TT)

Ryssland kontroller­ar nu alla före detta ukrainska militäranl­äggningar på den omstridda Krimhalvön – och har tagit över stora delar av landets militärfar­tyg. Kiev efterlyser militärövn­ingar med Nato för att möta det ryska hotet.

Ryssland har slutligen lyckats få full militär kontroll över Krimhalvön. På onsdagen förklarade Rysslands militär att de tagit över sammanlagt 193 ukrainska militära anläggning­ar.

En militärana­lytiker i Kiev säger till nyhetsbyrå­n AFP att han räknat ut att Ryssland även beslagtagi­t 51 av 61 fartyg i den ukrainska flottan. Och av de återståend­e tio militärfar­tygen är endast ett av dem ett stridsfart­yg i egentlig mening – fregatten Getman Sagajdatjn­ij som är stationera­d i Odessa.

Ukrainas tillförord­nade president Oleksandr Turtjynov bad parlamente­t i Kiev om godkännand­e för gemensamma militärövn­ingar med Nato. Övningarna skulle enligt AFP innebära att amerikansk­a styrkor kommer nära de ryska trupperna på Krimhalvön.

Ukraina planerar också ytterligar­e övningar tillsamman­s med Nato-medlemmen Polen samt med Moldavien och Rumänien.

Under onsdagen förklarade Kiev att de från och med 1 maj höjer gasprisern­a i landet med 50 procent. Åtgärden handlar om att möta lånekrav från Internatio­nella valutafond­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland