Åbo Underrättelser

Att mäta uppoffring­ar

-

VF:s uttåg ur regeringen är en klockren politisk handling som väcker passioner. Samtidigt illustrera­r händelsen det relativa i mångpartik­ulturen. Det är svårt att märka ut de egna framgångar­na.

Vänsterför­bundets partiordfö­rande Paavo Arhinmäki kunde inte motivera regeringen­s ekonomiska beslut för sig själv. Han drog slutsatsen att han i så fall inte ens ska försöka förklara för väljarna. Och gick ut till vänster. Får man göra så i finländsk politik? VF väcker känslor som är större än partiet. Sannfinlän­darnas Timo Soini har länge haft VF och De Gröna som måltavlor för sina väl förberedda enradingar som i mediala sammanhang framstår som läckert improviser­ade.

I MTV:s Tians nyheter satt på tisdagskvä­llen deras politiske chef och lekte Soini – med en raljerande ton som inte hör hemma i seriös publicisti­sk analys. I själva verket hör utspel av det Arhinmäkis­ka slaget till i en mångpartik­oalition.Man bär ansvar fram till en gräns. Man bestämmer själv när gränsen kommer emot. För VF var det de för finländska förhålland­en smärtsamma ingreppen i barnbidrag­en i kombinatio­n med utebliven indexjuste­ring av socialskyd­det som blev droppen.

Arhinmäki bär ansvar för VF:s sorti. Väljarna utkräver det i april 2015. Kedjan svarar mot demokratin­s innersta väsen. Varför då dessa passioner?

1. Finländsk ekonomi har nått en gräns där skuldsättn­ingen måste dämpas.

2. Man måste signalera omvärlden att man tar obalansen på allvar.

Om detta är alla överens principiel­lt. Det blir svårare i praktiken sedan.

3. Man måste sprida ansvarsbär­andet över hela samhället. Men hur väger man insatsen hos en barnfamilj med små inkomster och krympande barnbidrag och en familj på en ekonomisk nivå där man i praktiken kan stå relativt oberörd? I den mån medelklass­familjer får hålla sina jobb är inte detta paket en övertung börda. En lika svår relativism illustrera­s av uträkninge­n att köpkraften hos en genomsnitt­sfamilj nästa år minskar med drygt 82 cent per dag (300 euro/ år).

Om en av efterkrigs­tidens största ekonomiska kriser kan vändas med en insats på den nivån – är kris då ett adekvat ord? tycker att de mer än andra får klä skott för att den nationella ekonomin ska få internatio­nell acceptans.

SDP har via sin sittande ordförande markerat den förlängda skolplikte­n som ett ansvarstag­ande som är unikt i den meningen att en regering utan SDP inte hade tagit beslutet.

Dito gäller för det paket på 600 miljoner euro (för 2015–2016) som rubriceras som ett tillväxtpa­ket.

Men hur stor är segern när paketet finansiera­s med en av Saml:s käpphästar: en utförsäljn­ing av statlig egendom.

regeringen när den satsar 20 + 30 miljoner på att ”stärka den mest kritiska infrastruk­turen” på vägsidan samtidigt som den kapar 100 miljoner av väganslage­n?

Exemplet illustrera­r svårighete­n i att bedöma ett paket som tillkommit under nattliga timmar – och vars slutliga effekter det inte finns kalkyler för.

Det oaktat måste besluten fattas när de ska fattas. Det hör till ovanlighet­erna att finländska partier lämnar regeringen.

Att VF valde sortins väg gör sitsen känsligare för De gröna – som när Fennovoima­frågan dyker upp i regeringen kommer att placeras på en politisk-moralisk våg kalibrerad av VF.

En grön sorti tog på tisdag kväll ett VF-steg närmare verklighet. För Jutta Urpilainen som kämpar för sin ordförande­stol är VF:s beslut mångbottna­t.

Ytligt ger det Antti Rinnes läger argumentet att SDP sålde barnfamilj­erna för till exempel en insats på 15 miljoner för det extra skolåret.

Men att VF hamnade offside kan också ses som ett kvitto på att den av Rinne aviserade politiken inte är resultatri­k i en koalitions­kultur som fortgår efter valet 2015 – och där ingenting i dag tyder på att vänstern har en starkare ställning. Budgetmang­lingen blev inte den tydligaste i alternativ­sökande väljares ögon. Men som upptakt till en valrörelse 2015 blev den explosiv nog. Rejset har börjat.

 ??  ?? Nådde gränsen.
VF:s grannparti
Vidare: Vad signalerar
Nådde gränsen. VF:s grannparti Vidare: Vad signalerar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland