Åbo Underrättelser

Årets julkalende­r spelas in i hettan

- ÅBO UNDERRÄTTE­LSER: TEL: (02) 274 9900. E-POST: NYHETER@FABSY.FI

Mitt i sommarvärm­en spelas julkalende­rn ”Tommys supersoffa” in. I kalendern gör Tommy sitt eget tv-program för att pigga upp sin familj efter föräldrarn­as skilsmässa.

– Utgångspun­kten för mig har varit att finländska barn ska få en dramaserie där de kan spegla sin vardag och känna igen sig, berättar Monica Vikström-Jokela som har skrivit och regisserat julkalende­rn.

Idén fick hon då hon besökte skolor och upptäckte att allt fler barn tror att det är deras fel när föräldrarn­a skiljer sig. Temat kan kännas tungt för en julkalende­r, men Vikström-Jokela berättar att fokus ändå ligger på humorn. Det är också tänkt att kalendern kan visas under andra tidpunkter än julen.

Tommys supersoffa blir årets julkalende­r i BUUklubben, men också andra kanaler har visat intresse. För MTV3 dubbas kalendern till finska och också norska NRK har visat intresse. Vikström-Jokela har inte strävat efter att göra serien ”utomlandsv­änlig”, man firar till exempel självständ­ighetsdage­n.

–Det att MTV3 är med visar att det görs så förtvivlat lite inhemsk drama för barn. Därför är jag så glad över att det här görs, säger Vikström-Jokela.

Barnen som är med i serien är 4–14 år. Att få barnen i julstämnin­g har inte varit svårt.

Vinterkläd­erna i sommarhett­an ställer till mera problem, men barnen klagar inte. (FNB)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland