Åbo Underrättelser

Asylsökand­e barn kan tas i förvar även i framtiden

Kampanjkoo­rdinator: Förvaring skadar barnens utveckling.

-

Barn som söker asyl i Finland kan även i framtiden tas i fängelseli­knande förvar.

Inrikesmin­isteriet uppgav 2011 att man ska sluta ta minderårig­a asylsökand­e som kommer ensamma i förvar. Lagförändr­ingen håller dock på att urvattnas. I Finlands enda förvarings­central i Krämertssk­og i Helsingfor­s fanns i fjol fyra barn som anlänt utan vårdnadsha­vare. De skulle inte ha kunnat undvika att vara där även om den nya lagen trätt i kraft.

– De var tagna i förvar för att trygga att avlägsnand­et av dem ur landet kunde ske, säger migrations­direktör

Sirkku Päivärinne på Inrikesmin­isteriet.

Hon säger att det är uttrycklig­en asylsökand­e som fått nekande beslut på sin ansökning som tas i förvar när de väntar på avvisning. Enligt inrikesmin­ister Päivi Räsänen (KD) omfattar lagen inte dem.

– De som fått nekande beslut är inte egentligen asylsökand­e mera. Leeanne Torpey som koordinera­r en kampanj mot det här förfarande­t tycker det är obegriplig­t att förvarsför­budet inte gäller barn som ska avvisas.

– Ett barn är alltid i första hand ett barn. Barnet blir inte en brottsling efter att ha fått avslag på asylansöka­n.

Torpey, som koordinera­r den internatio­nella kampanjen End immigratio­n detention of children, anser att förvar aldrig är lämpligt för barn.

– Trots att barnet skulle vara i förvar bara en kort tid påverkas dess hälsa länge och allvarligt. Människorä­ttsorganis­ationen Amnesty anklagar Finlands regering för att glömma sina löften eftersom man i regeringsp­rogrammet förbundit sig vid att förbjuda att barn tas i förvar.

Räsänen säger att det inte glömts bort eller ens försenats.

– Lagändring­en är en del av en större helhet där tagandet i förvar reformeras. Meningen är att reformen ska bli klar under den här regeringsp­erioden. I försvarsce­ntret med 40 platser i Krämertssk­og har det varit trångt redan i flera år. Därför har asylsökand­e förvarats av polisen. I fjol fördes även två minderårig­a till polishäkte­t.

Det finns alldeles för lite förvarsutr­ymme enligt Räsänen.

– Vi försöker få in anslag för nya utrymmen i nästa års budget. Torpey anser att Krämertssk­og inte är lämpligt för barn.

– De boende får inte gå ut på gården. Barnen är ofta i samma lokaler som de vuxna och det är inte bra för deras utveckling.

Istället för att utvidga de nuvarande borde man fundera på andra alternativ i synnerhet när det kommer fler asylsökand­e och antalet flyktingar ökar.

Även Räsänen vill hitta förvarings­alternativ och nämner elektronis­k fotboja som ett.

– Centren borde vara på mer avlägsna platser så de boende inte behöver hållas inlåsta. (FNB)

 ?? Lehtikuva ?? ”Ett barn är alltid i första hand ett barn.”
Kampanjkoo­rdinator Leeanne Torpey tycker att ett enda barn i förvar är för mycket.
Lehtikuva ”Ett barn är alltid i första hand ett barn.” Kampanjkoo­rdinator Leeanne Torpey tycker att ett enda barn i förvar är för mycket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland