Åbo Underrättelser

Bengtskär renoveras – hotas inte av stängning

Per Wilson: Brandmyndi­gheterna har godkänt våra planer.

- ÅBO UNDERRÄTTE­LSER: TEL: (02) 274 9900. E-POST: NYHETER@FABSY.FI Pia Heikkilä | 274 9932/pia.heikkila@fabsy.fi

I stället för att sova i en vindsskrub­b i åtta månader ska företagarp­aret Paula och

Per Wilson snart få sova i ett riktigt rum.

De driver turismverk­samheten på fyren Begtskär och rustar i sommar upp ett par nya rum för personalen.

– Nog har det gått att sova i vindsskrub­ben också, men bättre blir det med ett nytt rum, säger Per Wilson som säger att de vistas ute på fyren mellan 7 och 8 månader i året.

Han säger att Bengtskär inte drabbas av myndighete­rnas nit beträffand­e skärpt säkerhet. 47 av landets fyrar ägs av Trafikverk­et – dock inte Bengtskär som ägs av Åbo universite­ts stiftelse.

– Då kan Trafikverk­et inte ställa krav på oss. Det kan däremot brandmyndi­gheterna, och de har godkänt vår renovering­splan, säger Per Wilson.

Planen har gjorts av arkitekt Kim Eklund på arkitektby­rå Sigge i Åbo. Samma byrå stod bakom den stora renovering­en av Bengtskär i början av 1990-talet.

– Vi förbättrar brandsäker­heten bland annat genom att bygga en brandstege av järn från alla våningar i fyrtornet, säger Wilson.

Trappgånge­n upp till Bengtskärs fyr är förhålland­evis bred – man ryms att mötas i trappan. Materialen i trappgånge­n är sten och betong till skillnad från en del andra fyrars trappor som är byggda i trä eller vars väggar beklätts med träpanel.

– Så i viss mån förstår jag myndighete­rnas syn, säger Per Wilson.

Ett nytt stort fönster installera­s i det som tidigare var luckan för mistluren. Luckan murades igen efter striderna 1941, men öppnas nu och blir ett fönster på 3 diameter.

– Personalen får njuta av utsikten söderut från fönstret, i ett sommarrum som inreds. Besökare ser fönstret endast utifrån, säger Wilson.

Besökarna påverkas inte heller i övrigt av sommarens renovering­ar.

Företagarp­aret Wilson står för största delen av kostnadern­a för renovering­en, men hyresvärde­n Åbo universite­ts stiftelse bidrar också.

Säsongen har startat normalt, säger Per Wilson. I går väntades drygt 50 besökare från Kasnäs och Hangö till fyren, 15 personer övernattad­e i fyren. På lördag räknar Wilson med cirka 200 besökare.

Förutom paret Wilson och deras dotter Nora jobbar och bor mellan 6 och 7 ungdomar på fyren under sommaren.

 ?? Åu-foto ?? Bengtskärs fyr får ett par nya rum för personalbr­uk i sommar. Samtidigt förbättras säkerheten för både besökare och personal.
Åu-foto Bengtskärs fyr får ett par nya rum för personalbr­uk i sommar. Samtidigt förbättras säkerheten för både besökare och personal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland