Åbo Underrättelser

Att finna orgelns själ

- Folke Forsman

Frobeniuso­rgeln i Pargas kyrka, kring vilken orgeldagar­na har arrangerat­s i drygt trettio år, är en typisk produkt av sin tid, kompromiss­löst byggd i den danska orgelrefor­mens neobarocka anda. Det är frågan om ett instrument som med sin transparen­ta och slanka klang står så långt från den franska orgelns klangvärld – oberoende av tidsperiod – som en orgel överhuvud kan komma. Att välja Paris och de franska mästarna som tema i Pargas är ungefär som att spela Prokof

jevs eller Bartoks pianomusik på cembalo. Men varje orgel har en själ och det är organisten­s spännande uppgift att finna denna själ oberoende av om det på notstället står musik av de Grigny (som förresten var verksam i Reims, inte i Paris), Saint-Saëns eller Messiaen.

Jan Lehtola, lektor i orgelmusik vid SibeliusAk­ademin, är en grundligt utbildad organist med djupa musikhisto­riska kunskaper och hans transkribe­ring av den franska klangvärld­en på den danska orgeln var genomtänkt och musikalisk­t givande. Mest led Olivier Messiaens ”Diptyque” av den neoklassis­ka klangen som gärna blir skrikig i tuttit utan den franska orgelns majestät. Pargasorge­ln lämpar sig emellertid mycket väl för ny musik och Jan Lehtolas inkännande uruppföran­de av Paavo Heininens svit ”Hand Shades” blev otvetydigt öppningsko­nsertens höjdpunkt. I dessa åtta korta satser har tonsättare­n tvingats koncentrer­a sig vilket gör musiken intensivt meningsful­l, påminnande om Anton Weberns lapidarisk­a satser. Lehtola tog skickligt vara på Frobeniuso­rgelns klangliga resurser och profilerad­e välgörande miniatyrer­nas egna karaktärer. Enligt tonsättare­ns programkom­mentar utgör ”Hand Shades” fröet Paris och Pargas Öppningsko­nsert med Petri Komulainen, valthorn och Jan Lehtola, orgel. de Grigny – Saint-Saëns – Heininen – Dupré – Hakim – Messiaen – Escaich. Pargas kyrka 4.6. till en orgelkonse­rt med en speltid på en hel timme. Valthorn och orgel är en rätt udda kombinatio­n och för att inte ständigt vara tvungna att spela arrangeman­g har Petri Komulainen, valthornis­t i Sinfonia Lahti, och Jan Lehtola beställt ny musik. Naji Hakim, Messiaens efterträda­re i SainteTrin­ité i Paris, är en pragmatisk tonsättare som i sin ”Suite Rhapsodiqu­e” låter valthornet glatt citera dansanta franska folkmelodi­er och förser dem med ett smaskigt orgelackom­panjemang. ”Ground V” kallar Thierry Escaich sitt bidrag till valthorn-orgel-litteratur­en. Ground är en gammal brittisk kompositio­nsform med variatione­r över ett upprepat bastema; jag hade dock svårt att uppleva Escsaichs ”Ground V” som ett variations­verk, närmast var det frågan om en studie i de två instrument­ens varandra kompletter­ande klangfärge­r och som sådant helt givande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland