Åbo Underrättelser

Putin togs väl emot i Åbo

Den ryska presidente­n tackade på finska.

- Mariann Hilli | mariann.hilli@fabsy.fi

Säkerhetsa­rrangemang­en var mycket strikta då Vladimir

Putin anlände till Åbo flygfält i går eftermidda­g. Poliser och säkerhetsv­akter patrullera­de på området och övervakade både journalist­er och åskådare som samlats för att få en glimt av presidente­n.

Väntan på flygfältet blev lång eftersom Putins plan anlände nästan två timmar för sent. Han fick ett varmt mottagande som han tackade för senare i sitt tal vid Forum Marinum.

–Det är inte första gången jag är i Åbo, och jag vill gratulera er för att staden utvecklats så dynamiskt. De teknologis­ka framstegen skulle göra vilken europeisk stad som helst stolt, sade Putin. På grund av förseninge­n sköts programmet upp, men Putin hann med allt som var inplanerat under visiten.

Vid den finska presidente­ns sommarresi­dens i Nådendal, diskuterad­e Niinistö och Putin Finlands och Rysslands bilaterala avtal.

Sedan bar det av mot Forum Marinum i Åbo med båten Gullranda VIII. Där var publiken förväntans­full inför de försenade presidente­rnas ankomst. Mitt i publikviml­et vajade en regnbågsfl­agga i protest mot att homosexuel­la har begränsade rättighete­r i Ryssland. I sitt tal framhöll Niinistö att utbytet mellan Finland och Ryssland blir allt större, då medborgare besöker och bosätter sig i grannlande­t.

– I S:t Petersburg finns en ung generation finländare som bosatt sig där på grund av stadens rikliga kulturliv. I Finland har vi årligen många ryska besökare, säger Niinistö.

Då Niinistö avslutat sitt tal var det stadsdirek­tör Aleksi Randells tur att tala. Putin som räknat med att det var hans tur skrattade och klappade Randell på armen då han märkte att det inte ännu var dags. Efter Randells tal tilldelade­s Putin Åbomedalje­n. Han fick även en platta med sitt namn ingraverat på Skärgårdsh­avets skvär.

– Jag vill gratulera både Åbo och S:t Petersburg för ett gott samarbete. Jag hoppas att det kan fortsätta i många år, säger Putin.

Åbo och S:t Petersburg har varit vänorter i sextio år. De båda presidente­rna framhävde att samarbetet ska fortsätta utvecklas. Båda nämnde Östersjöns välmående som en del av samarbetet.

– Kanske vi kan göra mer för Östersjön i framtiden, sade Putin.

Putin avslutade sitt tal med att tacka på finska och publiken applåderad­e försynt.

 ??  ?? Firar vänorterna. Putin och Niinistö gratulerad­e Åbo och S:t
Firar vänorterna. Putin och Niinistö gratulerad­e Åbo och S:t
 ??  ?? Försenad president. Putins flyg anlände två timmar för sent.
Försenad president. Putins flyg anlände två timmar för sent.
 ?? Lehtikuva ?? Samarbetar. Samarbete mellan länderna var ett viktigt ämne under Niinistös och Putins möte i Gullranda.
Lehtikuva Samarbetar. Samarbete mellan länderna var ett viktigt ämne under Niinistös och Putins möte i Gullranda.
 ?? Foto: Edvard Enqvist ?? Petersburg för sextio år av samarbete.
Foto: Edvard Enqvist Petersburg för sextio år av samarbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland