Åbo Underrättelser

LEDAREN: Det är för tyst i Åbo. Ledande tjänstemän och politiker måste bli bättre på att resonera, problemati­sera och engagera. Konsultfra­ser bygger inte upp en stad – heller.

-

Nu ska Åbo stad ”fokusera bättre” och bygga upp ett ”nytänkande”. Det kan behövas om Åbo ska vara attraktiv mitt för en framtida fusion med grannkommu­nerna.

I en politisk projektion över ett Storåbo som omfattar också S:t Karins, Lundo, Nådendal, Reso, Rusko och Masku har Turun Sanomat (27.5.2013) räknat ut att Samlingspa­rtiet och Socialdemo­kraterna kunde bli en maktduo med enkel majoritet.

Kalkylen stannar på 39 platser (22 + 17) av 75. Partierna står i dagens Åbofullmäk­tige ett mandat från enkel majoritet (33 av 67). Det återstår många utredninga­r och mycket stångande innan Åboregione­n är mogen för den schablon som präglar regeringst­änkandet. Här utgår man från att stora städer är naturliga mottagare i framtida fusioner. Det finns regioner där det är fullt naturligt. Åbo är inte i alla avseenden en sådan region.

Det mentala föret trögt är trögt här. Mindre grannkommu­ner misstror väl alltid den stora i mitten. För Åbos del gäller utöver det generella mönstret att beslutsfat­tandet i Åbo alltid – ända sedan 1970-talet – har utmärkt sig för sin nyckfullhe­t. Väljarbete­endet i ett Storåbo med nästan 300 000 invånare går inte att föra över ett-till-ett från de nuvarande kommunerna. Det är möjligt men inte givet att Saml och SDP kunde få enkel majoritet.

De två partierna står i Åbo inte särdeles nära varandra – annat än vad gäller den politiska metoden. Det är en del av det aboensiska dilemmat. Samtidigt i nutid. Staden sänder ut informatio­nsskriften ”Turku-Posti”. Ett av budskapen är att den nya modell man tog i bruk vid årsskiftet ska öka fokusering­en på invånarna och kunderna.

Modellen baserar sig på tre mål: ❑ Bättre ledarskap. ❑ Fokusering på invånare och kunder. ❑ Ökad produktivi­tet och nytänkande. Ett mångordiga­re sätt att uttrycka att det som är dåligt ska bli bättre. Vi väntar med intresse på vilka former ”nytänkande­t” ska ta och hur det ska stampas fram.

Åbos problem är nämligen faktiskt – sett ur eventuella framtida fusioners synvinkel.

Mindre kommuner utanför Åbo – till exempel S:t Karins och Reso – präglas av den relativa litenheten och av

jarna. Det har skapat en passiv kommunal atmosfär.

Ska vi ha bättre ledarskap och större fokusering på invånare måste man komma längre än att man kopierar orden ur konsultern­as dokument.

Man måste mena något med större fokus. Man måste konkretise­ra hur denna nya strävan ska synas i det dagliga beslutsfat­tandet.

Ett nytänkande infinner sig inte så där bara. Men det kan bli en följd av en genuin strävan att ta med invånarna i stadsbygge­t. Det är för tyst i Åbo. Ledande tjänstemän och politiker måste bli bättre på att resonera, problemati­sera och engagera. Konsultfra­ser bygger inte upp en stad – heller. Finländska städer briljerar inte på det här området. Att Åbo tidvis framstår som det värsta exemplet hänger delvis ihop med att vi allt sedan 1970-talet har haft jämnt lopp mellan de traditione­lla blocken höger och vänster.

Universite­tsstaden Åbo har därtill på ett märkligt sätt lyckats distansera studentern­a från stadsbygge­t. Universite­ten syns dåligt i stadsbilde­n och i det andliga livet. Åbo på 2020-talet handlar inte om vilka partier som tillsamman­s kan få enkel majoritet. Framtidsde­batten får gärna handla mera om vad man vill.

Konkret här och nu: Det är inte nog att staden nu säger sig fokusera mera på invånarna. Tänket måste kompletter­as av en uppriktig analys av varför man inte har kommit på denna självklara fokusering tidigare. De senaste årens överenskom­melser mellan nästa alla partier i stadsfullm­äktige har varit överambiti­ösa. Om alla är med rinner en del av dynamiken ur beslutsfat­tandet.

Menar Åbo stads ledning – tjänstemma- och den politiska – allvar med en ny rutt av nytänkande och vettigare fokusering måste man börja med att analysera var det gått fel tidigare.

Bara den vägen får budskapen om en ny väg den trovärdigh­et de behöver – i Åbo och i de omgivande kommuner som betraktar mittstaden med en viss skepsis.

 ??  ?? Satsa på mindre slutenhet.
Satsa på mindre slutenhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland