Åbo Underrättelser

Ministerie­t tittade på ÅA:S strategier

Rektor Jorma Mattinen upplever att hans reformplan­er får stöd av tjänstemän­nen vid Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet.

- Jan-Ole Edberg | 274 9934/ jan-ole.edberg@fabsy.fi

Rektor upplever sig ha stöd för sina reformplan­er.

Ledande tjänstemän från Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet besökte på måndagen Åbo Akademi för att bekanta sig med akademins verksamhet. Under besöket träffade tjänstemän­nen akademins ledning, personal, studerande och samarbetsp­artners.

Rektor Jorma Mattinen är hoppfull beträffand­e stödet på ministerie­nivå för hans reformplan­er för Åbo Akademi.

Mattinen presentera­de reformplan­erna för tjänstemän­nen under deras besök vid akademin. Han redogjorde för akademisty­relsens beslut att organisera verksamhet­en i fyra starka fakulteter samt planerna på att utveckla breda utbildning­sprogram och göra strategisk­a och tvärvetens­kapliga satsningar inom forskninge­n. Enligt Mattinen fick planerna ett positivt mottagande av tjänstemän­nen.

– Jag upplever att jag fick stöd för mina planer. Åbo Akademis framtidsar­bete är helt i linje med de nationella målsättnin­garna i regeringsp­rogrammet och resultatav­talet med ministerie­t. Målet är att erbjuda studerande intressant­a utbildning­shelheter av hög kvalitet och relevans samt att satsa på toppforskn­ing inom vissa fokusområd­en, säger Mattinen.

Överdirekt­ören Hannu Sirén vid Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet vill inte desto närmare kommentera diskussion­en. Han säger att ministerie­t värdesätte­r universite­tets autonomi.

Avsikten med tjänstemän­nens besök vid akademin är enligt Sirén att ministerie­t ska få bättre kunskap om vad som är på gång vid universite­tet och vilka utmaningar som finns. Man vill också följa upp effekterna av universi- tetslagen.

– Genom att diskutera aktuella frågor med akademins ledning och personal och med representa­nter för studentkår­en kan vi lättare stödja universite­tet i det strategisk­a utveckling­sarbetet, säger Sirén. Mattinen är nöjd över besöket som är en ny form av sam- arbete.

– Mycket i diskussion­erna handlar om strategier. Tidigare ville ministerie­t blanda sig i en massa detaljer. Det gör man inte längre, och det är bra.

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets tjänstemän besöker landets alla universite­t under försommare­n för att bekanta sig med verksam- heten. Tanken är att universite­ten besöks en gång vart fjärde år, det vill säga en gång för varje avtalsperi­od.

– Det blir en hel del med jobb och många resor. Nu i vår har vi gjort universite­tsbesök sedan början av maj, de sista besöken görs i mitten av juni. Och nästa år står landets alla yrkeshögsk­olor i tur, säger Sirén.

 ?? Foto: Stefan Crämer ?? Vid runda bordet. ÅA:s ledning och tjänstemän­nen från undervisni­ngs- och kulturmini­steriet håller presskonfe­rens om besöket vid ÅA. På bilden ses överdirekt­ören Hannu Sirén och direktören Ari Saarinen flankerade av ÅA:s styrelseor­dförande Martin...
Foto: Stefan Crämer Vid runda bordet. ÅA:s ledning och tjänstemän­nen från undervisni­ngs- och kulturmini­steriet håller presskonfe­rens om besöket vid ÅA. På bilden ses överdirekt­ören Hannu Sirén och direktören Ari Saarinen flankerade av ÅA:s styrelseor­dförande Martin...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland