Åbo Underrättelser

”Ett universite­t måste reformeras nerifrån upp”

Då Tammerfors universite­t gjordes om uteblev protestern­a.

- Dan Lolax | 274 9939/dan.lolax@fabsy.fi

Den reform som Åbo Akademi är på väg in i har Tammerfors universite­t (TU) redan genomfört.

I höstas blev TU:s femtiotvå utbildning­sprogram och tjugotre institutio­ner nio vetenskaps­områden. Utbildning­en på kandidatni­vå breddades och är nu gemensam för flera ämnen.

Det vill säga samma typ av förändring som ÅA överväger då tolv institutio­ner ska bli fyra fakulteter med breda utbildning­shelheter. Harri Melin, vice rektor vid TU, räknar upp en rad skäl till varför utbildning­en gjordes om.

– Dels var undervisni­ngen inte effektiv då olika ämnen erbjöd samma kurser. Men vi vill också bredda våra studerande­s utbildning och komma bort från smala utbildning­sprogram.

Hur mycket handlade reformen om att spara?

– Att använda resurser effektivar­e handlar inte om att spara. Det handlar om att få mera gjort med samma resurser, säger Melin. I dagsläget har vi inga planer på att slopa någon utbildning. Det som verkar skilja reformen vid TU från den vid ÅA är hur den förra togs emot av universite­tsfolket.

Heikki Laurinolli, chefredakt­ör för universite­tstidninge­n Aikalainen, är förvånad. Han kan inte riktigt förstå varför det stora motståndet uteblev.

Tammerfors är känd som en stad där allt kritiseras, säger han.

Kanske insåg akademiker­na att det inte tjänar något till att protestera.

– I bevakninge­n av reformen har jag försökt föra fram alla sidor. Överlag har folk varit positivt inställda. Ibland undrar jag om jag missat något.

Det betyder trots allt inte att välmotiver­ade frågor har ställts, säger Laurinolli.

– Än är det för tidigt att säga något om vilka effekter reformen haft och folk har frågat om den i grunden bara handlar om att klä gamla saker i nya ord.

En förklaring till den uteblivna massiva kritiken tror Laurinolli är att universite­tsfolket brände allt krut på universite­tslagen.

För tre år sedan var protestern­a mot den nya lagen massiva.

– Kanske insåg akademiker­na att det inte tjänar något till att protestera. Därför gick de in för att jobba med universite­tets nya strategi, inte mot den. Vice rektorn Harri Melin ger Laurinolli rätt i den analysen.

– Vårt universite­t var redo för en förändring. Visst fanns det avvikande åsikter och motstånd. Men efter förändring­en har det inte funnits någon opposition. Melin säger att det också handlar om att processen var demokratis­k. Budskapet till de tjugotre institutio­nerna var att tala med varandra och att bygga ett nytt universite­t. Resultatet blev de nio vetenskaps­områdena.

– Universite­tslagen gav rektorn makt att driva igenom reformen själv. Men vi ville inte använda makt. Universite­tet måste förändras nerifrån upp. Vera Kaleva som represente­rar de studerande i TU:s universite­tsstyrelse säger att det förekom viss kritik, bland annat mot tanken att stort är vackert och mot reformens strama tidtabell.

Även om det finns exempel på att studerande­na måste kämpa för att få sina röster hörda så var universite­t överlag bra på att ge dem plats i arbetsgrup­perna som jobbade med reformen. – Troligen kommer effekterna att vara tudelade. För en del ämnen är ett närmare samarbete bra. För andra kan en bredare utbildning på kandidatni­vå innebära att de förlorar sin identitet, säger Kaleva och ger som exempel teater- och dramaforsk­ningen på TU. Den kan lida av att ha gått samman med journalist­linjen och undervisni­ngen i talkonst.

Också de studerande­s respons har varit tudelad. Det har hänt att obligatori­ska kurser gått samtidigt och det finns en viss oro över hur man ska välja magisterpr­ogram. Harri Melin väljer att beskriva situatione­n i positivare ordalag.

– Studentkår­en har varit aktiv i den här frågan och det verkar som om våra breda kandidatpr­ogram varit en framgång. Det finns siffror som tyder på att vi blir mer produktiva.

Tanken är att de studerande ska välja magisterpr­ogram efter att ha studerat på kandidatni­vå i något år. Hur förverklig­as den biten?

– Vi har infört klara regler, ett sorts steg-för-steg-program för studerande­na så att de vet hur de ska gå tillväga då de väljer och vad som krävs för att kunna välja en viss inriktning. Vilket råd ger du Åbo Akademis ledning då den tar itu med att reformera universite­tet?

– Informera. Hela tiden. Personalen ska veta exakt vad som pågår. Alla ska ha möjlighete­n att vara med och påverka. Universite­tsfolket ska vara en del av förändring­en. Bygg nerifrån upp.

 ??  ?? Tammerfors universite­t. Tjugotre institutio­ner och femtiotvå utbildning­sprogram blev nio
Tammerfors universite­t. Tjugotre institutio­ner och femtiotvå utbildning­sprogram blev nio
 ?? Tammerfors universite­t
Foto: ?? Nöjd vice rektor. Harri Melin säger att Tammerfors universite­t var redo för en förändring.
Tammerfors universite­t Foto: Nöjd vice rektor. Harri Melin säger att Tammerfors universite­t var redo för en förändring.
 ?? Foto: Tammerfors universite­t ?? Ser tudelad effekt. Vera Kaleva represente­rar de studerande i universite­tsstyrelse­n.
Foto: Tammerfors universite­t Ser tudelad effekt. Vera Kaleva represente­rar de studerande i universite­tsstyrelse­n.
 ?? Foto: Tammerfors universite­t ?? Förvånad chefredakt­ör. Akademiker­na brände krutet på universite­tslagen, säger Heikki Laurinolli.
Foto: Tammerfors universite­t Förvånad chefredakt­ör. Akademiker­na brände krutet på universite­tslagen, säger Heikki Laurinolli.
 ?? Foto: Jonne Renvall ?? vetenskaps­områden.
Foto: Jonne Renvall vetenskaps­områden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland