Åbo Underrättelser

”Olofsgård inte den bästa platsen”

- Monica Sandberg |

I landskapsp­lanen anges – enligt statsrådet­s linjedragn­ing – vilka områden som lämpar sig bäst för vindkraft, det vill säga för tio eller flera vindkraftv­erk. Att bygga tio eller flera möllor utanför områdena är enligt Egentliga Finlands förbund mot landskapsp­lanen. Då det handlar om färre än tio möllor kan de förverklig­as med hjälp av kommunerna­s egen planering.

– Beträffand­e Olofsgård har det tidigt konstatera­ts att det är ett viktigt fågelområd­e, särskilt för flyttoch rovfåglar. Det har Konstsamfu­ndet och Kimitoöns kommun fått veta, säger planerare Aleksis

Klap vid förbundet.

Kommunen kan alltså inte själv besluta om bygglov för Konstsamfu­ndets möllor?

– Kommunen är alltid den som ger bygglov men kan inte planera i strid med landskapsp­lanen. Om det finns betydande motsättnin­g mellan kommunens bygglov och till exempel landskapsp­lanen så är NTM-centralen den övervakand­e myndighet som sannolikt besvärar sig till rättsinsta­nserna.

Anser ni att ens några vindkraftv­erk kan byggas på Olofsgård?

– Landskapsp­lanen förbjuder inte byggandet av färre än tio möllor men Olofsgård är alltså inte den bästa platsen. Öns vindkraft borde koncentrer­as till de platser som landskapsp­lanen rekommende­rar. Övriga vindparker får inte hindra vindkrafts­bygge på de rekommende­rade platserna genom påverkan på fåglar, buller eller dylikt.

Klap tillägger att den synen grundar sig på att man minimerar olägenhete­rna genom att koncentrer­a vindkrafts­byggena. På så vis accepteras vindkrafte­n bättre. Egentliga Finland har flera områden lämpade för vindkraft och man behöver därför inte använda ”osäkra” områden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland