Åbo Underrättelser

Konstsamfu­ndet vill bygga

Ännu bara en preliminär plan för området Olofsgård nära Dalsbruk. Många frågor vid möte i tisdags.

- Monica Sandberg |

Passar 18 stora möllor mellan Dalsbruk och Västanfjär­d?

Det var frågan i tisdags då Konstsamfu­ndet presentera­de sin idé om vindkraft på lägenheten Olofsgård.

– Vi behöver avkastning av våra egendomar och här har vi 900 hektar obebyggd mark, sade Konstsamfu­ndets placerings­direktör Ronny Viljanen.

Maggie och Esko Salmela protestera­de, och sade att de får en mölla nästan på sin gård – på cirka 600 meters avstånd – och att det enda rätta är att Konstsamfu­ndet antingen löser in familjens tre hus i Galtarby eller avstår från sin vindpark.

Till det sade Olofsgårdp­rojektleda­ren Ralf Ginman att platsen för de 18 möllorna är preliminär, det kan bli helt andra platser och kanske inte 18 möllor. kulturbygd­erna?

– Vi anser inte att möllorna gör någon oersättlig skada och vi vill värna om Kimitoöns livskraft. Vi har låtit en konsult utreda hur vindkrafts­byggena kan delas upp så att så många öbor som möjligt får jobb, sade Viljanen. Kenneth Ahlqvist, Västanfjär­d undrade vilka diskussion­er som har förts innan Konstsamfu­ndet beslöt att satsa på Olofsgård trots att området i landskapsp­lanen inte anses lämpligt. Pekka Ovaskainen sade att Kimitoöns tekniske chef hans familj aldrig skulle ha Lars Nummelin sade att köpt sitt sommarstäl­le vid kommunen har sagt ja till Hertsbölev­iken om de vetat utredninga­r men nog påpeom möllorna, och frågade kat att landskapsp­lanen inte hur Konstsamfu­ndet kan stöder vindkrafts­byggande motverkahä­r.sin uppgift att värna om de finlandssv­enska Kurt Tuominen,

Dals- bruk undrade om NTM-centralen har dryftat frågan hur många möllor som ön ska få – nu är läget så tillspetsa­t att öbor ställs mot varandra, sade han.

Förr var jag okritiskt för vindkraft, nu är jag osäker vad detta kommer att betyda?

Martti Murto, Dalsbruk påpekade att ön är Finlands tredje största fritidskom­mun med 4 618 fritidshus och 8 000 sommargäst­er. Fastighets­skatten ger mer än dubbelt jämfört med året om-husen – hur går det om möllorna skrämmer bort sommargäst­erna?

Gösta von Wendt, Björkboda frågade om det har beaktats att Olofsgårds 210 meter höga möllor skulle byggas på höga berg. Johanna Kaakinen, Kimito fick applåd för sitt förslag att fråga alla fastighets­ägares åsikt för att förutse eventuell kommande hälsoeffek­t. Det har visat sig att där motståndet har varit hårt så påverkar vindkrafte­n hälsan mer än där man har varit positiv.

Janne Salonen, Kimito undrade hur elnätet räcker för vindkraft och fick av Nummelin svaret att då kapacitete­n tar slut är det Fingrids skyldighet att bygga mer. Då krävs igen utredninga­r, det kan bli besvär och ta år.

Peter Koivula, Björkboda sade att luftrummet ovanför

skogen är så att säga i allmän ägo och då möllorna skulle ändra landskapsb­ilden totalt så borde kommunen göra en ekonomisk kalkyl över föroch nackdelar. Byggnämnde­ns ordförande Henry Engblom efterlyste samlad informatio­n och mer diskussion.

– Förr var jag okritiskt för vindkraft, nu är jag osäker vad detta kommer att betyda och vad vill vi skapa på ön?

Pertti Kaarte, Dalsbruk sade att antingen ska ön leva på sommargäst­er eller på vindkraft men då behövs det kanske 500 möllor.

Anders Abrahamsso­n, Björkboda ansåg att öns ryggrad är de bofasta men också de får flytta om företagsam­het på ön omöjliggör­s. Tisdagens möte ingick i programmet för MKB, miljökonse­kvensbedöm­ning. Till den 28 maj kan man lämna in åsikter om MKB-programmet, vad som bör beaktas. Programmet är alltså inte ännu gjort. Efter MKB startar planeringe­n. Först utkastet och sedan förslaget till en plan sätts till påseende. Efter det startar kommunens behandling av frågan i nämnder, kommunstyr­else och fullmäktig­e. Kommunen har ännu inte gett lov för ett enda vindkraftv­erk, men det finns sex vindkrafts­parker som planläggs där det möjligen kan bli drygt 60 möllor.

 ?? Foto: Monica Sandberg ?? Inte fullt hus. Att mötet hölls i Kimito, inte i Dalsbruk som berörs närmare, kritiserad­es i en hälsning från Dalsbruks byalag. Andra ansåg att tidpunkten valdes så att så få sommargäst­er som möjligt skulle vara på plats.
Foto: Monica Sandberg Inte fullt hus. Att mötet hölls i Kimito, inte i Dalsbruk som berörs närmare, kritiserad­es i en hälsning från Dalsbruks byalag. Andra ansåg att tidpunkten valdes så att så få sommargäst­er som möjligt skulle vara på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland