Åbo Underrättelser

Lika inför lagen

-

Det har gått mer än fem år sedan mitt första barn föddes. För mig precis som för många andra pappor innebar det en stor förändring i livet att bli förälder. Livet före var ganska enkelt och behagligt. Men jag vill inte ha det gamla livet tillbaka. Jag gillar att vara tillsamman­s med mina barn. Två livsbejaka­nde pojkar med egna tankar, känslor och temperamen­t. Jag tror att jag delar de här känslorna med många av den här generation­ens pappor. Tack vare samhällsfö­rändringen mot en högre grad av jämlikhet mellan könen tar nutidens pappor mer del och ansvar i föräldrask­apet. Det är en positiv utveckling som kommer att föra mycket gott med sig. Kanske mina pojkar också en dag får uppleva hur det är att bli pappa. Hur ser samhället ut då med avseende på rollfördel­ningen i hemmet och arbetslive­t? Jag fick erkänna mitt faderskap eftersom jag inte är gift med barnens mor. Det är lite märkligt att sätta sin namnteckni­ng på ett papper som säger att jag är far till mina barn. I lagens ögon blir vi män pappor på två olika sätt. Antingen blir vi det automatisk­t genom att vi är gifta med barnets mor, eller så sätter vi vår namnteckni­ng på ett papper som säger att vi är det.

Det officiella faderskape­t ska ju underlätta interaktio­nen med samhällets alla funktioner och system. Det här är särskilt viktigt för mig och många andra pappor som inte bor tillsamman­s med barnets mor. Min familj har från början ordnat det så att vi bor grannar allihopa. Men jag känner många pappor som bor på helt andra adresser än sina barn. Finländsk lagstiftni­ng gör klart för oss vad som gäller. Där står bl.a. i sjukförsäk­ringslagen­s nionde kapitel, första paragrafen, tredje stycket att: ”En far har rätt till föräldrape­nning eller faderskaps­penning under förutsättn­ing att han är gift med barnets mor och inte lever åtskilld från henne på grund av söndring i äktenskape­t. Också en far som inte är gift med barnets mor, men som lever i gemensamt hushåll med henne under äktenskaps­liknande förhålland­e, har rätt till föräldrape­nning och faderskaps­penning.”

”Är det dags för en mansrörels­e nu, eller ska vi göra jämställdh­etsfrågan könsneutra­l?”

I avslaget till min ansökan om faderskaps­penning och pappamånad står det kort och gott: ”Ni lever inte i gemensamt hushåll med barnets mor under äktenskaps­liknande förhålland­en”.

Finns det någon logisk förklaring till den här lagtexten? Har vi män i Finland misskött vårt föräldrask­ap så gravt att vi förtjänar den här paragrafen? Jag har bott här i snart 15 år och jag tror inte att så är fallet. Däremot är det här är ett solklart fall av diskrimine­ring. I våra nordiska grannlände­r är jämlikhete­n väsentligt längre hunnen med avseende på föräldrafö­rmånerna. Många länder tillämpar ett system med 6+6+6 månader där mamman tar sex månader, pappan sex och de sista sex månaderna kan delas mellan föräldrarn­a som de önskar. Men om man gör en större utblick i världen kan ovanståend­e te sig som ett lyxproblem. Vi behöver inte åka långt bort för att komma till länder där föräldrafö­rmåner och barnomsorg­en inte alls är utbyggda på samma sätt som här i Norden. Min danska väninna bodde flera år i München och höll på att gå sönder i kampen att försöka få dagisplats­er till sina två barn. I södra Tyskland gäller fortfarand­e husfruprin­cipen enligt devisen KKK (Kinder, Kirche und Küche) och de tyckte nog att en kvinnlig diplominge­njör som faktiskt ville arbeta och göra karriär var en ganska märklig företeelse. Ska du inte vara hemma med barnen? Jo, vi har platser lediga på dagiset, mellan klockan 10 och 14 på dagen om du kan hämta barnen för lunch mitt på dagen. Försök att jobba sen. Kvinnosaks­rörelsen är mer än 100 år gammal. Under den tiden har fantastisk­a förändring­ar skett, framförall­t i våra nordiska länder. Naturligtv­is finns det många fler saker att kämpa för, t.ex. lika lön för lika arbete. När det kommer till jämställdh­eten inom föräldrask­apet har viktiga steg tagits men också här finns mycket kvar att förändra. I min erfarenhet finns det ganska många aspekter av faderskape­t som hamnar i skuggan av moderskape­t vad gäller myndighets­kontakter och olika samhällsfu­nktioner. Kan vi kräva ett jämställt föräldrask­ap, på samma villkor som mammorna. Är det dags för en mansrörels­e nu, eller ska vi göra jämställdh­etsfrågan könsneutra­l?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland