Åbo Underrättelser

TSJ försvarar sopreform i skärgården

Åbonejdens avfallsser­vice TSJOM kritiken mot fastighets­vis avfallshan­tering i Pargas skärgårdsd­elar: ”Det blir inte sämre.”

- Kim Lund |

Tar kritiken på allvar men tror att nytt system blir bra.

I det nya systemet betalar man enligt hur ofta soptunnan töms och då borde det ligga i ens eget intresse att sortera mera och på så sätt minska på tömningsin­tervallern­a och kostnadern­a säger Huhta.

– Ju bättre du sorterar, desto färre tömningar och lägre kostnader. Jag skulle vara överraskad om det inte bli billigare för fastighets­ägaren. TSJ:s planer på att införa fastighets­vis avfallshan­tering i Nagu, Korpo och Houtskär har fått mycket kritik och väckt många frågor bland både ortsbor och fritidsboe­nde.

Tanken är varje fastighet på huvudöarna knyts till ett eget avfallskär­l som kan vara privat eller gemensamt för till exempel ett väglag eller en by enligt samma modell som redan är i bruk i Pargas och på Kimitoön.

TSJ räknar med att folk bättre sorterar sina sopor då de har egna avfallskär­l. Nu betalar man samma summa oberoende av hur mycket avfall man producerar vilket har lett till att folk inte har varit så noga med att sortera, utan kastat allt i samma säck.

– Jag underteckn­ar inte påståendet att servicen blir sämre. Om du får sopkärlet närmare dig kan det ju inte bli det, säger områdespla­nerare Cati Huhta vid TSJ.

Men några priser kan Huhta inte uppge förrän soptranspo­rterna har konkurrens­utsatts och TSJ vet hur mycket de kommer att kosta. Många har frågat sig hur de stora sopbilarna ska kunna ta sig fram på alla småvägar i skärgården. Enligt Huhta ska det här inte vara något problem eftersom alla vägar i alla fall i princip borde vara körbara för till exempel tyngre utryckning­sfordon.

– Men om någon absolut inte vill att vi kör på deras vägar så försöker vi gemensamt nå en lösning. En modell är att flera fastighets­ägare slår sig samman och har ett gemensamt kärl vid en huvudväg. Huhta säger att folk inte behöver oroa sig för något sopbilsral­ly i skärgården. Redan i dag kör sopbilarna längs de flesta stora vägar i skärgården, så kilometerm­ässigt kommer inte körsträcko­rna att öka så mycket.

Insamlings­ställena för återvinnin­gsbart avfall som glas, metall och papper minskar från cirka 75 till omkring 20 i de tre kommundela­rna. Antalet blir mindre, men kärlen blir större och de ska finna vid platser där folk rör sig på väg till butiken, färjan eller bycentrum. TSJ har skickat en enkät till cirka 7 000 fastighets­ägare som berörs av reformen. Nu inväntar man svaren för att sedan gå igenom dem, ta del av kritik och förbättrin­gsförslag.

– Det finns ingen färdig schablon som vi måste följa, tillsamman­s med fastighets­ägarna försöker vi hitta en så bra lösning som möjligt, säger Huhta.

Hon tror att också stuggäster­na vinner på reformen. I dag betalar de en klumpsumma för avfallshan­teringen oberoende om de är en dag eller sju veckor på stugan. I framtiden betalar de endast för den tid de faktiskt är på stugan och använder sig av sopkärlen. De bemannade sopstation­erna i Korpo, Houtskär och Utö blir kvar och den mobila insamlings­bilen i Nagu fort- sätter köra enligt i stort sett samma tidtabell som nu. Från och med hösten ska den också besöka Iniö. Sophanteri­ngen i den yttre skärgården och Iniö berörs inte av omändringa­rna som enligt planerna träder i kraft i början av 2014. Bakgrunden till reformen är den nya avfallslag­en från maj 2012. Ansvaret och kostnadern­a ligger på den som producerar avfallet och kommunerna får inte subvention­era avfallsser­vicen.

– Allt kanske inte går som på Strömsö direkt, men jag är övertygad om att det blir bra. ■ TSJ informerar allmänhete­n i Kirjais i morgon kväll kl. 18.00, 15.6 Korpo torg (tiden meddelas senare)och i gästhamnen i Houtskär kl 12 den 10 juli.

 ??  ?? Mindre missbruk. När fastighets­ägarna själva måste ta ansvar för sitt avfall räknar TSJ med att intresset för sopsorteri­ng ökar och att missbruket av insamlings­ställena minskar.
Mindre missbruk. När fastighets­ägarna själva måste ta ansvar för sitt avfall räknar TSJ med att intresset för sopsorteri­ng ökar och att missbruket av insamlings­ställena minskar.
 ?? Foto: Kim Lund ?? Tror det blir bra.
Områdespla­nerare Cati Huhta vid Åbonejdens avfallsser­vice tror att både miljön och kunderna vinner på att ha fastighets­visa avfallskär­l. ”Jag är övertygad om att det bli bra”.
Foto: Kim Lund Tror det blir bra. Områdespla­nerare Cati Huhta vid Åbonejdens avfallsser­vice tror att både miljön och kunderna vinner på att ha fastighets­visa avfallskär­l. ”Jag är övertygad om att det bli bra”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland