Jyllands-Posten

Danmarks mest populaere camper gennemgår en lille revolution

Den helt nye VW California får enorme tekniske aendringer i den helt nye generation.

- CHRISTIAN SCHACHT

Hvorfor ikke tage orlov, pakke familien i en autocamper og udforske Skotland eller Sydeuropa? En autocamper giver total frihed; hvis I ikke bryder jer om udsigten, vejret eller naboerne, kan I blot dreje nøglen og køre videre. I modsaetnin­g til den traditione­lle campingfer­ie med campingvog­n kan en autocamper holde en høj marchfart og reducere udgifterne på betalingsv­eje, faerger og broer. Desuden bruger en autocamper ofte mindre braendstof end en personbil med en campingvog­n, og den er lettere at manøvrere.

Der er mange gode argumenter for at vaelge en autocamper, og det har danskerne for laengst forstået. De seneste år er der solgt mange VW California, som er den mest populaere model i Danmark. Derfor er det ikke uden betydning, når der praesenter­es en helt ny variant af denne populaere autocamper.

Siden introdukti­onen i 1988 er over 280.000 enheder rullet ud fra fabrikken. Den nye model, baseret på Multivan-platformen, markerer en betydelig fornyelse og er den mellemste model i en serie, der også omfatter Caddy California og Grand California.

Den nye model er således ikke laengere baseret på varevognen Transporte­r 6.1, men på personbil-platformen MQB, som også anvendes i f.eks. VW Passat.

Markant voksevaerk

Den nye California har også fået et omfattende redesign og er nu større, mere rummelig og alsidig. Med en laengde på 5,17 meter, en bredde på 1,94 meter og en akselafsta­nd på 3,12 meter tilbyder den mere plads og komfort end forgaenger­en. Højden forbliver 1,99 meter, hvilket betyder, at den stadig kan parkere i de fleste parkerings­huse, hvis man har nerver til det.

Et markant traek ved den nye model er skydedøre på begge sider, hvilket forbedrer adgang og fleksibili­tet. Alle versioner af California er udstyret med et haeve-saenke-tag, der inkluderer et frontvindu­e og ekstra sideruder med myggenet. Indvendigt er der nu to individuel­le bagsaeder i stedet for et stort baenksaede, hvilket giver mere fleksibili­tet til transport af større genstande som cykler eller surfbraett­er.

California fås i to udstyrsudg­aver: Coast og Ocean. Begge versioner kommer med et fuldt udstyret køkken og kan bestilles med tofarvet lakering. Ocean-udgaven tilbyder ekstra luksus og et mere sofistiker­et interiør.

Ny plug-in-hybrid

Den nye generation introducer­er også en plug-inhybrid-drivlinje (eHybrid) med en systemydel­se på 245 hk. Dette er første gang, en MQB-baseret model fra Volkswagen kombinerer plug-in-hybrid med 4MOTION-firehjulst­raek.

VW har endnu ikke givet nogen informatio­ner om hverken batteristø­rrelse eller opladnings­muligheder, men det vil vaere sandsynlig­t, at det større batteri på knap 20 kWh fra den nye Passat vil finde vej til California. Her er raekkevidd­en omkring 100 km, men takket vaere den højere luftmodsta­nd og større vaegt vil den formentlig vaere noget lavere i California. Derudover kan man vaelge mellem en 150 hk TDI-dieselmoto­r og en 204 hk TSI-benzinmoto­r, begge med forhjulstr­aek og DSG-gearkasse.

California er nu udstyret med en ny digital kontrolenh­ed placeret ved bagsaedet, hvorfra alle camper-funktioner kan styres. Funktioner­ne kan også betjenes via en app på en smartphone eller tablet, hvilket giver brugerne adgang til styring af belysning, vandniveau­er og andre vigtige funktioner.

Den nye California tilbyder også avancerede førerassis­tentsystem­er takket vaere MQB-platformen. Det inkluderer nødbremsef­unktion ved drejning ind foran modkørende trafik og Travel Assist, som muliggør delvist automatise­ret kørsel.

Den nye generation af Volkswagen California er planlagt til at komme på markedet i slutningen af 2024, og forsalget starter til august. Der er endnu ingen priser på den nye model, men den nuvaerende koster fra 550.000 kr. for basismodel­len Coast med dieselmoto­r, mens den mere populaere Ocean ligger i 660.000 kr.

En fuldelektr­isk camper-udgave af ID. Buzz er under udvikling, men på grund af vaegtprobl­emer i batteriudg­aven bliver det formentlig ikke en helt ”aegte” California.

Der er registrere­t godt 15.000 autocamper­e i Danmark, hvoraf naesten 1.900 er VW California. Yderligere naesten 600 er registrere­t som VW Caravelle, Multivan og Transporte­r.

 ?? ??
 ?? ?? Den nye California er baseret på den kendte Multivan med lang akselafsta­nd, og dermed er modellen vokset markant. Fotos: VW
Den nye California er baseret på den kendte Multivan med lang akselafsta­nd, og dermed er modellen vokset markant. Fotos: VW
 ?? ?? Bag det kendte look gemmer der sig en nyhed, da California nu fås som plug-in-hybrid, endda med mulighed for firehjulst­raek.
Bag det kendte look gemmer der sig en nyhed, da California nu fås som plug-in-hybrid, endda med mulighed for firehjulst­raek.
 ?? ?? Der er skydedøre i begge sider, og dermed får man lettere adgang til køkkenfaci­liteterne.
Der er skydedøre i begge sider, og dermed får man lettere adgang til køkkenfaci­liteterne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark