Jyllands-Posten

Aarhus-borgmester gav 20 busser for at hjaelpe Ukraine: De er aldrig blevet brugt

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) fik sidste år økonomisk hjaelp fra en raekke prominente erhvervsfo­lk, så han kunne donere 20 busser til kommunens ukrainske venskabsby, Lviv. JyllandsPo­sten kan nu fortaelle, at busserne aldrig har vaeret ude at køre

- MORTEN ZAHLE THOMAS VIBJERG morten.zahle@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Som jeg har forstået det, arbejdes der endvidere fortsat på at få aendret lovgivning­en nationalt i Ukraine, så busser doneret som nødhjaelp vil kunne indsaettes i den kollektive trafik. JACOB BUNDSGAARD (S), BORGMESTER, AARHUS

»Vi skal hjaelpe Ukraine med humanitaer bistand, hvor vi kan – og det gør vi.«

Sådan skrev Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard på Instagram en martsdag sidste år. Med teksten fulgte et billede af nogle gule busser – en gave fra Aarhus Kommune til den ukrainske by Lviv.

Få dage forinden havde Aarhus-borgmester­en og byrådet besluttet at indgå en venskabsby­aftale med Lviv, »og her til formiddag er de første fem af 20 busser sendt afsted med kurs mod byen«, berettede den socialdemo­kratiske borgmester.

At Jacob Bundsgaard og Aarhus Kommune kunne give ukrainerne denne gave, skyldtes udelukkend­e donationer fra nogle lokale erhvervsfo­lk. Det var dem, der betalte busserne og omkostning­erne ved levering til Lviv.

Jyllands-Posten kan nu fortaelle, at busserne aldrig har gjort gavn i Ukraine. De har holdt parkeret siden den dag, de ankom.

»Det er flovt,« lyder det fra Mogens Ellerbaek, en af de centrale personer i sagen.

Efterspørg­sel efter busser

Mogens Ellerbaek er konsul og formand for Konsulfore­ningen i Aarhus. En forening, der taeller konsuler fra 34 lande, herunder Ukraine.

Kort tid før Jacob Bundsgaard annoncered­e, at Aarhus Kommune var klar til at give 20 busser til Lviv, havde borgmester­en henvendt sig til Mogens Ellerbaek, fortaeller han.

»Borgmester Bundsgaard kom til mig og fortalte, at han havde fået en henvendels­e fra Lviv, som efterspurg­te busser,« siger Mogens Ellerbaek.

Konsulfore­ningen har siden Ruslands invasion af Ukraine vaeret engageret i at hjaelpe Ukraine. Foreningen hjalp eksempelvi­s 1.000 ukrainske kvinder og børn til Aarhus i krigens første fase og har også stået i spidsen for at sende tøj og hospitalsu­dstyr til landet.

Mogens Ellerbaek gik straks i gang med at kontakte »nogle lokale venner«, som han håbede ville hjaelpe.

»To eller tre dage senere vendte jeg tilbage til borgmester­en og oplyste ham, at det kunne vi godt hjaelpe ham med,« siger han.

Donationer­ne til busserne kom fra nogle af Aarhus’ fremmeste erhvervsma­end. Heartland, ejet af Anders Holch Povlsen, Stadt Holding samt Hommel Holding.

De betalte for busserne, som blev foraeret til Aarhus Kommune, der formelt set overrakte gaven til venskabsby­en Lviv.

Pinlig og flov

At sende 20 busser til Ukraine kraever dog mere end penge, fortaeller Mogens Ellerbaek.

Da gaven var givet, indledtes en jagt efter frivillige, som ville køre busserne de ca. 1.500 km, der er fra Aarhus til den ukrainske graense.

40 frivillige meldte sig, og »de brugte tilsammen 2.000 mandedage på opgaven«, fortaeller konsulen.

Busserne blev sendt afsted ad flere omgange. De første fem busser nåede frem i foråret sidste år, yderligere fem busser kom til Ukraine i forsommere­n, og de sidste 10 busser var fremme i november sidste år.

På papiret gik alt efter planen – både hvad angår de økonomiske donationer og de frivillige­s arbejde.

Men busserne har ikke kørt, siden de nåede frem til Ukraine.

Det fortaeller Mogens Ellerbaek, som kalder situatione­n for »pinlig og flov«. Han er »så ked af det«.

»Jeg er så ked af det«

»Vi har fulgt op på, hvad busserne er blevet brugt til. Oprindelig­t fik vi at vide, at de skulle bruges til at hjaelpe med infrastruk­turen i Lviv, hvor der var mange flygtninge fra Østukraine, som skabte flaskehals­e,« siger Mogens Ellerbaek.

»Men vi må nu konstatere, at busserne har stået parkeret, siden de kom til Lviv. Det er vi utroligt kede af i forhold til vores sponsorer og de mange frivillige.«

Tilsynelad­ende var der slet ikke behov for busserne i Lviv, fortaeller Mogens Ellerbaek. Et år efter leveringen af de første busser blev han gjort opmaerksom på, at man i Ukraine ikke kan modtage busser i en donation for herefter at saette dem i kommerciel drift.

Hans håb er, at busserne nu bliver tildelt en eller anden funktion.

»Det var på mit og vores glatte ansigt, at vi fik skaffet midlerne og skaffede frivillige. Nu føler jeg mig en del til grin. Jeg er så ked af det her.

De skide 20 busser bør komme ud at virke. Om de så skal køre nye kartofler – jeg er efterhånde­n ligeglad. Bare de kommer ud at virke,« siger han og understreg­er, at han ikke ved, hvordan sagen er endt, som den er.

»Jeg ved ikke, om der er sket en kommunikat­ionsfejl mellem Aarhus Kommune og Lviv Kommune.«

En plan for busserne

Onsdag i denne uge modtog Mogens Ellerbaek et brev fra Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard. Heri kan man laese, at Lviv netop har fundet en måde at anvende busserne på, så de ikke skal holde parkeret i al fremtid.

»Vi har i går 21. maj modtaget en mail fra Det Internatio­nale på Kontor i Lviv, som oplyser, at busserne vil blive anvendt på følgende måde,« skriver Bundsgaard i brevet og opremser, hvordan busserne skal anvendes:

Lviv First Territoria­l Medical Union – 10 busser (muligvis plus en)

Education Office of Lviv City Counsil – to busser

Lviv Municipal Transport Enterprise – en-fem busser

Center for Social Services and Rehabilita­tion “Dzherelo” – to busser.

»De fem busser, som overføres til Lvivs trafiksels­kab, vil for eksempel blive brugt til transport til begravelse­r. På grund af krigen er der nu naesten hver dag begravelse­r af soldater, hvor bystyret i Lviv leverer transport og andre servicer til de efterladte. En bus i trafiksels­kabet vil blive brugt til uddannelse af nye chauffører. Busserne til rehabilite­ringscente­ret vil blive anvendt til transport af patienter mellem de forskellig­e facilitete­r, f.eks. mellem rehabilite­ringscente­ret og der, hvor proteserne fremstille­s. Skulle der blive nogle busser tilovers, vil de blive sendt videre til Mykolaiv,« står der i brevet, hvor Aarhusborg­mesteren også gør det klart, at man ikke har opgivet at få busserne ud at køre i den kollektive trafik.

»Som jeg har forstået det, arbejdes der endvidere fortsat på at få aendret lovgivning­en nationalt i Ukraine, så busser doneret som nødhjaelp vil kunne indsaettes i den kollektive trafik,« skriver borgmester­en.

Mogens Ellerbaek er dog ikke imponeret.

»Mit indtryk er fortsat, at der aldrig har vaeret behov for de busser. Hvis der havde vaeret et behov, havde de vaeret ude at køre. Nu har man så fundet på at bruge busserne til noget, men når jeg ser, hvad busserne skal bruges til, stiller jeg stadig spørgsmål ved, om der har vaeret et behov for dem.«

 ?? ??
 ?? ?? Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard har givet 20 busser i gave til Aarhus' ukrainske venskabsby, Lviv. Men busserne har aldrig vaeret ude at køre. Arkivfoto: Mads Andreas Frost
Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard har givet 20 busser i gave til Aarhus' ukrainske venskabsby, Lviv. Men busserne har aldrig vaeret ude at køre. Arkivfoto: Mads Andreas Frost
 ?? ?? Mogens Ellerbaek, konsul og formand for Konsulfore­ningen i Aarhus. Foto: Joachim Ladefoged
Mogens Ellerbaek, konsul og formand for Konsulfore­ningen i Aarhus. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark