Jyllands-Posten

OpenAI ramt af møgsager på stribe

Kritikerne af OpenAI’s topchef, Sam Altman, har fået mere ammunition. Senest har skuespille­ren Scarlett Johansson udstillet virksomhed­ens ledelse i ikke at give helt reelle svar.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Der er ingen tech-selskaber i naerheden af OpenAI som bannerføre­r for den nye, banebryden­de form for kunstig intelligen­s. Det blev bevist endnu engang i sidste uge, hvor en praesentat­ion af en ny version af ChatGPT fik massiv opmaerksom­hed.

Men selskabet, der blev skabt med noble formål om at styre AI-udviklinge­n i en sikker retning, har på kort tid fået ridser i lakken, der tegner et helt andet billede.

Stemmen

Det seneste – og mest kulørte – problem er Scarlett Johanssons

stemme. Lanceringe­n i sidste uge handlede nemlig først og fremmest om en stemmebase­ret version af ChatGPT, hvor man taler med chatbotten i stedet for at skrive. Man kan vaelge imellem fem forskellig­e stemmer, og i OpenAI’s demonstrat­ion var det stemmen ”Sky”, der blev brugt – en lidt kaelen kvindestem­me.

Den blev med det samme sammenlign­et med Scarlett Johanssons stemme, for hun lagde stemme til AI-chatbotten Samantha i filmen ”Her” fra 2013. Den handler om en mand, der bliver forelsket i en chatbot, han taler med, som var det hans kaereste. Og OpenAI lagde på ingen måde skjul på, at man skulle taenke på den film. Sam Altman, lederen af OpenAI, skrev selv i et opslag på X under praesentat­ionen med bare et enkelt ord: ”Her”

Stemmen havde ikke noget med Scarlett Johansson at gøre og var ikke inspireret af hende, svarede OpenAI-cheferne, da de blev spurgt. Men så kom stjernesku­espilleren selv på banen og lagde sag an imod OpenAI.

Sam Altman havde nemlig flere gange forsøgt at få Scarlett Johansson til at indtale Sky-stemmen til ChatGPT, hvilket hun sagde nej til. Og hendes påstand er, at OpenAI så valgte at kopiere hendes stemme i stedet.

OpenAI har i et modsvar forklaret, at de fem forskellig­e stemmer er indspillet med skuespille­re, der blev udvalgt ved audition, uden at der på noget tidspunkt var et mål om, at det skulle lyde som Scarlett Johansson. Men selskabet valgte samtidig at fjerne Sky-stemmen.

Oprøret

En anden dårlig sag for OpenAI handler om en stribe topfolk, der nu i fuld offentligh­ed har stemplet ud. En af dem, Ilya Sutskever, var medstifter af OpenAI og en af verdens førende eksperter i kunstig intelligen­s. En anden, Jan Leike, var leder af OpenAI’s såkaldte super alignment-afdeling, altså ansvarlig for sikkerhede­n i den kunstige intelligen­s. Han udtrykte offentligt bekymring for det, han mener er svigtende fokus på sikkerhed hos OpenAI.

Opsigelser­ne traekker tråde tilbage til det store oprør for et halvt år siden, hvor OpenAI-bestyrelse­n først fyrer Sam Altman, der med Microsofts hjaelp så truer med at flytte naesten alle medarbejde­re ud af OpenAI og ind under Microsoft. Dramaet endte med, at Sam Altman blev topchef igen, nu bare med endnu mere magt.

Ilya Sutskever var en af hovedkraef­terne i oprøret og har siden de dramatiske dage i november ikke vaeret på kontoret hos OpenAI. At han stopper nu, er et resultat af, at han tabte magtkampen, som handlede både om Sam Altmans facon, og om sikkerhed og forsigtigh­ed. Kritikerne af Sam Altman mener, at han nu har glemt alt om OpenAI’s oprindelig­e mission og kører frem med speederen i bund. Uden den forsigtigh­ed, som en så banebryden­de teknologi kraever, og som OpenAI hele tiden udadtil har vaeret fortaler for.

Historien om opsigelser­ne blev kun gjort vaerre af, at OpenAI ville have dem, som stoppede, til at underskriv­e en aftale om aldrig nogensinde at tale negativt om OpenAI. Ellers ville de potentielt miste deres aktieoptio­ner, som i dag kan vaere ekstremt vaerdifuld­e. Da den historie kom ud, måtte Sam Altman undskylde og lovede, at den politik nu bliver aendret.

»Det her er min skyld, og det er en af de få gange, jeg oprigtigt har vaeret flov som leder af OpenAI,« skrev Sam

Altman blandt andet i et opslag på X.

Tilliden

Problemet for OpenAI og isaer Sam Altman handler om tillid. Udviklinge­n af fremtidens kunstige intelligen­s er mange gange blevet sammenlign­et med atomteknol­ogien, som førte både til atomkraft og til atombomber. Og hele formålet med at stifte OpenAI i 2015 var at vaere den sikre, ansvarlige hånd i den udvikling. Ved at vaere på forkant teknologis­k kunne man også praege den måde og det tempo, som ny AI-teknologi blev rullet ud på.

Som balladen i november sidste år viste, er der store interne uenigheder om Sam Altmans kurs nu, hvor succesen er enorm, og milliarder­ne fra investorer som Microsoft vaelter ind.

Og da bestyrelse­n i november fyrede Sam Altman, var begrundels­en, at han ikke havde vaeret ”vedvarende åben i sin kommunikat­ion” – en diplomatis­k måde at sige på, at han ikke fortalte hele

Det her er min skyld, og det er en af de få gange, jeg oprigtigt har vaeret flov som leder af OpenAI. SAM ALTMAN, LEDER AF OPENAI

sandheden. I sagen om Scarlett Johansson har Sam Altman og OpenAI’s ledelse hele tiden sagt, at Sky-stemmen ikke på nogen måde havde noget med Scarlett Johansson at gøre. Hvorefter skuespille­ren selv afslører, at OpenAI flere gange forsøgte at få hende til at laegge stemme til.

Kontrakter­ne om livsvarig mundkurv for dem, der stoppede, var endnu et eksempel på, at der ikke er så meget åbenhed i OpenAI, som navnet ellers antyder.

Og listen fortsaette­r med eksempler, hvor resten af verden efterlades med indtrykket af, at OpenAI ikke fortaeller hele sandheden.

For eksempel da videogener­atoren Sora blev lanceret i april, og en journalist stillede OpenAI’s teknologid­irektør, Mira Murati, det oplagte spørgsmål, om Sora var blevet traenet på YouTube-videoer. Den slags vidste hun ikke noget om, lød svaret.

Fremtiden

Selvom der lige nu er masser af kritik af Sam Altman og

OpenAI, er der intet der tyder på, at det får betydning for OpenAI’s forretning.

Sam Altman beviste i november, at hans opbakning blandt medarbejde­rne er meget stor – mere end tre af fire skrev under på en erklaering om, at de ville forlade OpenAI, hvis Sam Altman ikke blev genindsat som topchef.

Og det blev også helt tydeligt, hvor meget OpenAI i dag betyder for Microsoft, som har fået en slags ny ungdom gennem partnerska­bet med OpenAI. Det er også en del af forklaring­en på, at Microsoft i dag er verdens mest vaerdifuld­e selskab.

Forsøgene på at aendre kursen hos OpenAI i en mere forsigtig retning er alle slået fejl, og de oprørske elementer forlader nu OpenAI. På den måde er vejen banet for, at Sam Altman kan gøre endnu mere, som han ønsker.

Med andre ord vil OpenAI blive mere som det typiske, kommerciel­le tech-selskab – og mindre som det idealistis­ke projekt, der var den oprindelig­e idé.

 ?? ??
 ?? ?? OpenAI, der blev skabt af blandt andre Sam Altman med noble formål om at styre AIudviklin­gen i en sikker retning, har på kort tid fået ridser i lakken. Foto: Jason Redmond/ AFP/Ritzau Scanpix
En strid om Scarlett Johanssons stemme er seneste dårlige sag for OpenAI. Foto: Angela Weiss/ AFP/Ritzau Scanpix
OpenAI, der blev skabt af blandt andre Sam Altman med noble formål om at styre AIudviklin­gen i en sikker retning, har på kort tid fået ridser i lakken. Foto: Jason Redmond/ AFP/Ritzau Scanpix En strid om Scarlett Johanssons stemme er seneste dårlige sag for OpenAI. Foto: Angela Weiss/ AFP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark