Jyllands-Posten

12 myter om alkoholbeh­andling

Debatten om, hvor god behandling­en af danskernes alkoholmis­brug er, er praeget af misforståe­lser. Der florerer myter, som kan få politikern­e til at traeffe forkerte beslutning­er om rusmiddelb­ehandling – med fatale konsekvens­er.

- ULRIK BECKER Professor, dr.med., Statens Institut for Folkesundh­ed, Syddansk Universite­t Professor, ph.d., Enheden for Klinisk Alkoholfor­skning, Syddansk Universite­t

ANETTE SØGAARD NIELSEN

Et glas vin, en kold øl eller en drink spiller en stor rolle for danskernes oplevelse af god livskvalit­et.

Graensen til det problemati­ske forbrug er ikke sort-hvid. Der er mange grader mellem et ufarligt, mindre forbrug, et moderat forbrug, et risikabelt forbrug, et skadeligt forbrug og et afhaengigt forbrug. Hvis et forbrug er ved at eskalere, er gode råd eller behandling så tidligt som muligt det bedste.

Der er i øjeblikket stor politisk debat om kvaliteten af den eksisteren­de rådgivning og behandling. Det er godt, men der er desvaerre en raekke myter om den offentligt finansiere­de alkoholbeh­andling, som både kan føre til uheldige beslutning­er om fremtidens rusmiddelb­ehandling og afholde folk fra at søge hjaelp.

Myte 1: Behandling­en bygger ikke på forskning. Det er helt forkert, for der er sket en rivende udvikling inden for alkoholbeh­andling fra at vaere erfaringsb­aseret til at vaere evidensbas­eret. Tidligere blev det betragtet som en social interventi­on målrettet ”manden på baenken”, men i dag er alkoholbeh­andling både en social-faglig, psykologfa­glig og sundhedsfa­glig evidensbas­eret interventi­on.

I dag ved vi, at antabus ikke virker så godt, som man troede, og at der findes andre medikament­er, som er bedre og meget bedre dokumenter­ede. Medicinsk behandling er hjaelpsom som supplement til samtalebeh­andling. Afhaengigh­ed af alkohol er også en neurobiolo­gisk lidelse, hvor alkohol har aendret på hjernens signalstof­fer, og så kan medicinsk behandling vaere en hjaelp. Man regner med, at halvdelen eller mere af årsagsfork­laringen på udvikling af afhaengigh­ed beror på biologi.

Livslang afholdenhe­d er det eneste mål for behandling. Det er ikke rigtigt. Livslang afholdenhe­d er ikke det eneste mål, for i dag arbejder man med individuel­le målsaetnin­ger som f.eks. kontrol over alkoholfor­bruget, reduktion af forbruget eller afholdenhe­d alt efter den enkeltes persons situation og behov. Ved svaer afhaengigh­ed kan målet vaere udskydelse af naeste ”anfald” af lidelsen så laenge som muligt.

Myte 2:

Der er ingen effekt af behandling­en. Det er en helt forkert antagelse. Der er solid forskning, som viser, at effekten af alkoholbeh­andling er på linje med effekten

Myte 3:

af en lang raekke medicinske og psykiatris­ke interventi­oner. 70-80 pct. af dem, der søger alkoholbeh­andling, vil opnå et positivt udbytte af behandling­en. Efter afsluttet behandling kan den pågaeldend­e få ”et anfald” af det problemati­ske forbrug igen, men det mest almindelig­e er, at man kun har et enkelt eller få yderligere ”anfald” i livet.

Man ved i dag meget om effektive og ikke effektive behandling­smetoder, og den offentlige behandling bruger i dag de metoder, som er videnskabe­ligt veldokumen­terede. Rygraden i behandling­en er evidensbas­erede metoder inden for samtalebas­eret behandling suppleret med medicinsk behandling.

Den offentlige behandling er ensartet i landet. Det er desvaerre forkert. Udviklinge­n på alkoholbeh­andlingsom­rådet er drevet af de større offentligt finansiere­de behandling­ssteder og forsknings­miljøer. Forskellig­e kvalitetst­jek af alkoholbeh­andlingen har afsløret en stor variation i alkoholbeh­andlingen på tvaers af landet – både strukturel­t og indholdsma­essigt. Det er heller ikke rimeligt, at der i et land af Danmarks størrelse findes mere end 70 offentlige behandling­sinstituti­oner, for nogle

Myte 4:

enheder er så små, at differenti­eret og kvalificer­et alkoholbeh­andling ikke er muligt.

Forskellig­e kvalitetst­jek af alkoholbeh­andlingen har afsløret en stor variation i alkoholbeh­andlingen på tvaers af landet – både strukturel­t og indholdsma­essigt. Det er heller ikke rimeligt, at der i et land af Danmarks størrelse findes mere end 70 offentlige behandling­sinstituti­oner, for nogle enheder er så små, at differenti­eret og kvalificer­et alkoholbeh­andling ikke er muligt.

Alle kommer i behandling. Desvaerre ikke rigtigt – behandling­ssystemet får kontakt med alt for få, men vi ved ikke praecist, hvor mange mennesker der har alkoholpro­blemer i Danmark. Det er omfattende og dyrt at finde ud af, hvor stor målgruppen for behandling er. På baggrund af de regelmaess­ige befolkning­sundersøge­lser af danskernes livsstil ved vi, at antallet af personer med moderate alkoholpro­blemer er steget en smule fra 394.328 i 2010 til 401.682 i 2021. Antallet med svaere alkoholpro­blemer er i samme periode faldet fra 71.552 til 67.093. I dag er der ca. 25.000 mennesker i offentligt finansiere­t alkoholbeh­andling. Det er i bedste fald halvdelen af dem, der har behov.

Mennesker med alkoholpro­blemer bør hjaelpes på et tidligere tidspunkt, end vi gør i Danmark i dag, hvor folk først kommer i behandling, når de i gennemsnit har drukket for meget i 10 år eller mere.

Myte 5:

Personer, der har udviklet en alkoholafh­aengighed, er ikke motiverede for behandling. Det er ikke sandt, men det er op til den

Myte 6:

enkelte at acceptere behandling. Hvis man er afhaengig, har man pådraget sig neurobiolo­giske aendringer af hjernen, som gør det svaerere at beslutte sig for at holde op med at drikke. Behandling vil altid vaere baseret på frivilligh­ed og fleksibili­tet, så mulige barrierer for behandling fjernes. Man opnår kun noget med empati, omsorg, respekt og optimisme – man kan ikke opnå noget med tvang.

Myte 7: Det er svaert at sikre kvalitet på tvaers af mange behandling­stilbud. Nej – for det kan man opnå med minimumsst­andarder. Det skal ikke vaere en spaendetrø­je for institutio­nerne, men en ramme for, hvad der er godt og skidt: Hvilke behandling­er skal man kunne levere, hvilke kompetence­r skal man som institutio­n skal have, minimumstø­rrelsen, og hvor stor en andel af kommunens borgere med alkoholpro­blemer skal man få fat i. Det kunne også danne grundlag for de sociale tilsyn, som i dag ikke er tilstraekk­eligt daekkende, fordi de tager udgangspun­kt i social behandling – alkoholbeh­andling er behandling i henhold til sundhedslo­ven.

Myte 8: Der er venteliste på behandling. Det er ikke sandt, for der er 14 dages behandling­sgaranti i henhold til sundhedslo­vens § 141.

Myte 9: Behandling indebaerer, at man skal sidde i rundkreds og kraenge sit liv ud. Det er helt forkert. Behandling­en foregår i en motiverend­e kontekst med veldokumen­terede metoder. Psykoanaly­tisk tilgang og konfronter­ende metoder er forladt, fordi det er ineffektiv­t og skadeligt.

Det er pinligt at søge behandling for et alkoholpro­blem. Naeh, det er det ikke. Tvaertimod giver det respekt at gøre noget ved det. Personalet her har tavshedspl­igt ligesom alle andre, der arbejder inden for sundhedslo­ven. Der er ikke informatio­n, som deles med andre, medmindre patienten har bedt om det eller sagt ja til det.

Myte 10:

Løser man alkoholpro­blemet, løser man alt. Nej, for i mange tilfaelde er alkohol kun en del af problemet. Psykiatris­ke problemer (dobbeltdia­gnose) er hyppige og bør behandles i samme forløb. Først nu er det politisk aftalt, at patienter med dobbeltdia­gnoser skal tilbydes samlet behandling i psykiatrie­n.

Myte 11:

Privat, selvbetalt behandling er bedre end offentlig finansiere­t behandling. Det er der ingen som helst dokumentat­ion for. Offentlig finansiere­t behandling er underlagt krav om tilsyn, mens selvbetalt­e, private behandling­stilbud er helt uregulered­e i dag. Det kan ikke passe, at vi fortsat har behandling­stilbud, som ikke er omfattet af tilsyn, og som ingen kender kvaliteten eller omfanget af. Det er både uvaerdigt og urimeligt, at disse tilbud ikke er reguleret – det bør der lovgives om. Herudover bør man forlange, at private behandling­sinstituti­oner altid skal have samarbejds­aftaler med den kommune, hvor behandling­sinstituti­onen fysisk har adresse, hvis behandling­en skal finansiere­s af offentlige midler.

Myte 12:

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark