Jyllands-Posten

Vesten øger hjaelpen til Ukraine. Er det nok?

Den amerikansk­e hjaelpepak­ke giver en livline, som kan holde ukrainerne inde i kampen resten af 2024. Men det er usandsynli­gt, at det vil hjaelpe Ukraine til at undgå en opsplitnin­g, hvor man afstår ulovligt erobret ukrainsk territorie til Rusland mod at

- IAN BREMMER Direktør for konsulentv­irksomhede­n Eurasia Group

har omsider vedtaget en ny hjaelpepak­ke til Ukraine. I månedsvis har man i Kongressen diskuteret, om der skulle gives yderligere militaer støtte til Ukraine. Til sidst sendte Mike Johnson, formand for Repraesent­anternes Hus, spørgsmåle­t til afstemning. Forslaget blev vedtaget med 311 stemmer for og 112 imod, og dermed er nye amerikansk­e våben og penge nu på vej til Ukraine. Den vedtagne plan omfatter også hjaelp til Israel og Taiwan, men det er de naesten 61 mia. dollars til Ukraine, der vil gøre den største forskel på kort sigt.

Pengene skal hjaelpe Ukraine med at betale for våben og ammunition til Patriot-luftforsva­rssystemer, artilleria­mmunition, droner, antidronev­åben og missiler, som kan affyres fra jagerfly. Det er de første penge, som Kongressen har bevilget til Ukraine siden december 2022, og det vil vaere den største enkeltståe­nde hjaelpepak­ke, som Kyiv har modtaget siden krigens begyndelse. Dele af våbensyste­merne og ammunition­en er allerede ved at nå frem til frontlinje­rne.

USA har også hjulpet på andre måder. Allerede før hjaelpepak­ken blev vedtaget, havde Pentagon i al hemmelighe­d sendt et nyt langtraekk­ende missilsyst­em af sted til Ukraine, og de ukrainske styrker skyndte sig at bruge systemet mod en russisk luftbase på Krim-halvøen og russiske styrker i Donbasregi­onen.

element i den nye pakke er et, som hjaelper Ukraine og skader Rusland økonomisk. Den såkaldte Repo-lov (Rebuilding Economic Prosperity and Opportunit­y for Ukrainians Act), der er en del af den større hjaelpepak­ke, gør det muligt for Joe Bidens administra­tion at beslaglaeg­ge russiske statsaktiv­er, som er indefrosse­t i USA, og bruge dem til at hjaelpe Ukraine. Før Joe Biden giver grønt lys til planen, vil han vaere sikker på, at Washington­s europaeisk­e allierede og andre G7-allierede bakker op om den. Hvis de er enige i, at det er lovligt i henhold til internatio­nal ret, kan det betyde, at Ukraine vil modtage 5 mia. dollars ekstra i støtte, som traekkes

Et mindre omtalt

direkte fra den russiske centralban­ks aktiver.

EU laegger allerede det uventede afkast fra de af den russiske centralban­ks aktiver, der er indefrosse­t i Europa, til side. Pengene kan give Ukraine yderligere 3 mia. euro om året.

hjaelpen. De 16 måneders manglende handling fra Kongressen­s side har betydet, at de udmattede ukrainske styrker har manglet ammunition til de artillerio­g luftforsva­rssystemer, som de har brug for til at standse Ruslands seneste fremskridt ved frontlinje­rne og de russiske droneog missilangr­eb mod ukrainske byer. Den knaphed har gjort det muligt for russiske styrker at erobre mere end 350 km2 ukrainsk territoriu­m i løbet af de seneste fire måneder, bl.a. den strategisk vigtige by Avdiivka i februar.

Ukraine har brug for

Frygten for, at Rusland var ved at forberede en stor offensiv for at erobre mere ukrainsk territoriu­m til sommer, gav i Kyiv og i Washington anledning til bekymring for, om et stort gennembrud vil kunne betyde, at Ukraine mod slutningen af året vil vaere på randen af et militaert nederlag.

Med USA’s seneste hjaelp i form af materiel er det scenarie nu langt mindre sandsynlig­t. Og hvis Ukraine kan opbygge nye befaestnin­ger langs frontlinje­n og sikre sig de luftforsva­rssystemer, der er behov for til beskyttels­e af landets byer og energiinfr­astruktur – trods manglen på sådanne forsyninge­r grundet krigen i Mellemøste­n – kan Ukraine stabiliser­e sin defensive position i løbet af 2025.

til at mindske ammunition­sforskelle­n mellem Ukraine og Rusland kan genoprette

Washington­s bidrag

den fastlåste situation på landjorden, som blev skabt sidst i 2023, men det vil ikke flytte Ukraine tilbage i offensiven. Det skyldes, at Kyiv har et andet problem på slagmarken, som Ukraines allierede ikke kan gøre meget ved: Ukraines mangel på soldater.

Med en ny lov, som den ukrainske praesident, Volodymyr Zelenskyj, tøvende underskrev tidligere i 2024, er aldersgrae­nsen for mobiliseri­ng til den ukrainske haer blevet saenket fra 27 til 25 år. Loven reducerer desuden antallet af fritagelse­r fra militaertj­eneste og udvider det tidsrum, som soldaterne kan beordres til at gøre tjeneste. Det vil hjaelpe, såfremt de nye soldater kan traenes effektivt og indsaettes hurtigt. Det vil imidlertid ikke i sig selv vende tingene på hovedet i Ukraines favør.

sandsynlig­vis den sidste hjaelpepak­ke, som Ukraine kan forvente at få fra Washington før det amerikansk­e praesident­valg til november. Hvis Donald Trump vinder valget, skal Kyiv måske indstille sig på slet ikke at modtage hjaelp fremover. Selv hvis Joe Biden vinder valget, vil den amerikansk­e befolkning­s velvilje til at yde fremtidige hjaelpepak­ker i en størrelses­orden på 60 mia. dollars vaere begraenset. I mellemtide­n har Rusland mange flere unge maend, som landet kan putte i ”kødhakkere­n” på slagmarken.

Den amerikansk­e hjaelpepak­ke giver en livline, som kan holde ukrainerne inde i kampen resten af 2024. Det vil give Ukraines venner i Europa mere tid til at producere og levere flere våben og mere ammunition. Det kan også give praesident Volodymyr Zelenskyj staerkere kort på hånden ved det forhandlin­gsbord, der endeligt afslutter krigen.

Desuden er det

usandsynli­gt, at det vil hjaelpe Ukraine til at undgå en opsplitnin­g, hvorved man afstår ulovligt erobret ukrainsk territorie til Rusland mod til gengaeld at få den europaeisk­e fremtid, som de fleste ukrainere fortsat ønsker. Det er en smertelig virkelighe­d efter mere end to års brutal krig.

Det er dog

 ?? ?? En ny loven underskrev­et af praesident Zelenskyj reducerer antallet af fritagelse­r fra militaertj­eneste og udvider det tidsrum, som soldaterne kan beordres til at gøre tjeneste. Det vil hjaelpe, såfremt de nye soldater kan traenes effektivt og indsaettes hurtigt. Det vil imidlertid ikke i sig selv vende tingene på hovedet i Ukraines favør, skriver Ian Bremmer. Arkivfoto: Efrem Lukatsky
En ny loven underskrev­et af praesident Zelenskyj reducerer antallet af fritagelse­r fra militaertj­eneste og udvider det tidsrum, som soldaterne kan beordres til at gøre tjeneste. Det vil hjaelpe, såfremt de nye soldater kan traenes effektivt og indsaettes hurtigt. Det vil imidlertid ikke i sig selv vende tingene på hovedet i Ukraines favør, skriver Ian Bremmer. Arkivfoto: Efrem Lukatsky

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark