Jyllands-Posten

Novo Nordisk tegner sig for 19 pct. af jobvaekste­n det seneste år

Novo Nordisks succes har ikke blot sat aftryk på dansk økonomi det seneste år. Medicinalk­aempen har også en signifikan­t indflydels­e på udviklinge­n i den danske beskaeftig­else, viser en ny analyse fra Dansk Erhverv.

- ALEXANDER BITSCH DANIEL SKINBJERG alexander.bitsch@finans.dk daniel.skinbjerg@finans.dk

Novo Nordisks staerkt voksende milliardfo­rretning har fået så meget momentum, at medicinalm­astodonten­s succes nu også har afgørende indvirknin­g på den danske beskaeftig­else, og det overrasker flere økonomer.

Historisk set har medicinali­ndustrien haft en begraenset effekt på jobskabels­en i Danmark. Men sådan er det absolut ikke laengere.

»Det er gået amok,« siger Michael Svarer, økonomipro­fessor på Aarhus Universite­t, om Novos udvikling.

I 2021 tegnede Europas mest vaerdifuld­e virksomhed sig således for 1 pct. af den samlede stigning i beskaeftig­elsen. Men i 2023 eksplodere­de tallet til 19 pct. af den samlede jobvaekst svarende til naesten 5.500 personer.

Det viser en ny analyse fra erhvervsor­ganisation­en Dansk Erhverv, som bygger på data fra CVR-registret og en saerkørsel fra Danmarks Statistik.

»Det er vildt, at Novo Nordisk er blevet så stor en jobmotor i den danske økonomi,« fortaeller Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

På Aarhus Universite­t kan økonomipro­fessor Michael Svarer ikke umiddelbar­t komme i tanke om et lignende tilfaelde, hvor en enkelt virksomhed har tegnet sig for så stor en andel af den samlede jobvaekst.

»Det viser, at Novo Nordisk er en meget stor spiller i dansk økonomi. Det er helt usaedvanli­gt, hvad Novo Nordisk har oplevet med sin medicin,« siger Michael Svarer.

Det taetteste, han kan komme på et tilsvarend­e eksempel, er, hvad der skete under coronakris­en.

»Der så vi, at sundhedsse­ktoren gearede op, og beskaeftig­elsen var drevet af den offentlige sektor,« siger Michael Svarer.

Man skal ifølge Svarer, der har en fortid som overvisman­d, vaere opmaerksom på, at én virksomhed eller sektor ikke kommer til at fylde for meget i økonomien, da det kan føre til skaevvridn­inger og store omvaeltnin­ger, hvis vinden vender.

F.eks. har man i Norge vaeret opmaerksom på oliesektor­ens økonomiske indflydels­e.

»Men der er vi ikke endnu,« siger Michael Svarer.

Han mener, at vi blot skal glaede os over, at det går så godt for Novo Nordisk.

I Dansk Erhverv er Tore Stramer meget overrasket over, hvor hurtigt Novo Nordisk er vokset i statistikk­en.

»Det er svaert at overdrive Novo Nordisks succes i øjeblikket,« siger Tore Stramer.

Novo Nordisks indflydels­e på dansk økonomi ser da heller ikke ud til at blive mindre lige foreløbig.

Medicinalv­irksomhede­n oplyser, at den i dag har over 30.000 medarbejde­re i Danmark, og alene i de første tre måneder af 2024 stod den for 1.784 nye arbejdspla­dser. Stigningen skyldes isaer nye medarbejde­re i produktion­en.

»Vi vil fortsaette med at investere i Danmark og bidrage til samfundet på alle planer. Også gennem skabelsen af nye danske arbejdspla­dser til glaede for både den enkelte og for samfundet,« skriver Novo Nordisk i en udtalelse til Finans.

Hjaelper Gladsaxe frem

Dansk Erhverv har sat analysearb­ejdet i vaerk af den simple årsag, at man som så mange andre ikke havde forestille­t sig, at arbejdsmar­kedet ville klare sig så fornuftigt, som det har gjort.

Derfor er man ved hjaelp af en saerkørsel fra Danmarks Statistik dykket ned i udviklinge­n på kommunepla­n. Her er konklusion­en, at omtrent 10 kommuner tegner sig for 81 pct. af den samlede vaekst i beskaeftig­elsen i 2023.

Specielt landets største byer som København, Aarhus og Aalborg er med til at drive udviklinge­n. Men man skal ikke laengere ned end nummer to på listen, før Novo Nordisk igen er i spotlyset.

For Gladsaxe Kommune, som er hjemsted for Novo Nordisks hovedsaede i Bagsvaerd, indtager andenplads­en over kommunerne med den kraftigste jobvaekst i det forgangne år.

Nummer syv på listen er Kalundborg. Her annoncered­e Novo Nordisk sidste år, at selskabet ville investere 42 mia. kr. i nye produktion­sfacilitet­er, hvilket er blevet kaldt den største enkeltståe­nde investerin­g nogensinde af sin art i Danmark.

Alene i 2023 steg beskaeftig­elsen i Kalundborg med lidt over 1.000 personer svarende til en vaekst på 5 pct.

»Det er med til at løfte et lokalområd­e, når der er fremgang i beskaeftig­elsen, da det giver mere økonomisk aktivitet og mere gang i boligmarke­det. Det er en saltvandsi­ndsprøjtni­ng,« siger Tore Stramer.

En af dem, der har maerket en Novo Nordisk-effekt, er Iben C. Nielsen, der er indehaver og ejendomsma­egler i Home i Kalundborg.

Hun kalder det for en »wow-oplevelse«, som har stået på i rundt regnet halvandet år – og det er ikke, fordi boligmarke­det i Kalundborg lå underdreje­t forinden.

»Jeg er stolt over, at Kalundborg pludselig bliver set,« siger Iben C. Nielsen.

Nylige tal fra Boligsiden og Home viser, at det samlede antal handler i Kalundborg steg med 13 pct. i løbet af årets første tre måneder, mens stigningen på landsplan lød på 6 pct. Ser man alene på villaer og raekkehuse, er de to tal på henholdsvi­s 19 pct. og 9 pct.

Det er en kombinatio­n af lokale, tilflytter­e og folk fra andre dele af landet, som driver markedet i øjeblikket. Folk fra Nordsjaell­and har eksempelvi­s vaeret forbi Kalundborg, fordi de ville investere i en bolig til udlejning.

For et eller andet sted skal de mennesker, som står for at udvide Novo Nordisks facilitete­r i byen, bo.

»Der er 3.000 håndvaerke­re i byen, så hvis vi får en ejendom ind, som kan udlejes til håndvaerke­re, er den solgt inden for en uge,« siger Iben C. Nielsen.

Mens der er rigtig godt gang i handlen med huse, ser det helt anderledes ud med sommerhuse.

»Her er markedet gået i stå, da folk nu kan tjene så meget på at udleje dem, at de ikke vil saelge dem,« forklarer Iben C. Nielsen, der efter mere end 20 år i branchen har iagttaget et nyt faenomen.

Nemlig at engelskfae­rdigheder er ekstra vigtige, da der også kommer flere købere fra udlandet.

»Den havde jeg ikke set komme,« siger Iben C. Nielsen.

Danmarks Statistik har tidligere opgjort, at det danske bruttonati­onalproduk­t ville vaere faldet en smule i 2023, hvis ikke det havde vaeret for vaeksten i medicinali­ndustrien. Novo Nordisk omsatte for 232 mia. kr. og havde et overskud efter skat på knap 84 mia. kr. i 2023.

 ?? ??
 ?? ?? Novo Nordisk har investeret mere end 60 mia. kroner i et produktion­sanlaeg i Kalundborg. Det vil vende op og ned på byen. Foto: Finn Frandsen
Novo Nordisk har investeret mere end 60 mia. kroner i et produktion­sanlaeg i Kalundborg. Det vil vende op og ned på byen. Foto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark