Jyllands-Posten

Putin havde et klart budskab til Vesten, da marcherend­e soldater samlede sig på Den Røde Plads

Vladimir Putin adressered­e både tidligere og igangvaere­nde krige i anledning af den russiske maerkedag.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Der blev fremvist missiler, luftforsva­rssystemer og marcherend­e soldater i den russiske hovedstad, Moskva, torsdag formiddag dansk tid.

Samtidig blev der affyret flere verbale skud mod Vesten, der agerer »arrogant« ifølge praesident Vladimir Putin - både i forhold til nuvaerende konflikter som krigen i Ukraine og i forhold til Sovjetunio­nens bidrag til kampen mod Nazityskla­nd under Anden Verdenskri­g.

Det var isaer den sidstnaevn­te begivenhed, der var i fokus under markeringe­n af »Sejrsdagen« den 9. maj, hvor Rusland hvert år fejrer sejren over det nazistiske Tyskland i 1945.

I den anledning forklarede Vladimir Putin, at Rusland som udgangspun­kt vil gøre alt for at undgå globale konflikter.

»Men vi vil samtidig ikke tillade, at nogen truer os. Vores strategisk­e styrke er, at vi altid er klar til kamp,« sagde praesident­en ifølge flere internatio­nale medier.

Han forklarede samtidig, at »Rusland står midt i en vanskelig, afgørende periode«, hvor »moderlande­ts skaebne og fremtid afhaenger af hver enkelt af os«.

Den 71-årige Vladimir Putin blev officielt genindsat som Ruslands praesident tirsdag. Dermed kan han se frem til seks år mere i spidsen for Rusland.

Indsaettel­sesceremon­ien blev boykottet af flere lande, heriblandt USA, på grund af Ruslands invasion af Ukraine.

Det, de siger nu, synes jeg er en optrapning. Jeg synes, at det er dramatisk, og jeg ser det helt klart som et forsøg på at afskraekke. FLEMMING SPLIDSBOEL HANSEN, SENIORFORS­KER I RUSSISKE FORHOLD OG INTERNATIO­NAL SIKKERHED VED DANSK INSTITUT FOR INTERNATIO­NALE STUDIER.

Atomvåbnen­e

I denne uge meldte Rusland også ud, at landets flåde-, luftvåbens- og haerenhede­r, der er stationere­t omkring Ukraine, skal deltage i en øvelse af beredskabe­t for brugen af taktiske atomvåben.

»Det, de siger nu, synes jeg er en optrapning. Jeg synes, at det er dramatisk, og jeg ser det helt klart som et forsøg på at afskraekke,« sagde Flemming Splidsboel Hansen, seniorfors­ker i russiske forhold og internatio­nal sikkerhed ved Dansk Institut for Internatio­nale Studier (DIIS), til Jyllands-Posten.

Fra den amerikansk­e taenketank Institute for the Study of War (ISW) lyder vurderinge­n, »at hverken Rusland eller Belarus opsøger en atom-eskalation, og at det fortsat er usandsynli­gt, at de vil bruge atomvåben«

Det bliver bakket op af Flemming Splidsboel, der dog haefter en nuance på:

»Brugen af atomvåben er ikke noget, der gør mig nervøs. Det burde det måske, fordi de taler så meget om det, men det gør det ikke. Men vi skal vaere forberedt på det. Vi skal have en plan for det. Det ved vi, at amerikaner­ne har. Vi kan ikke bare vågne en dag til nyheden på Jyllands-Postens hjemmeside om, at nu har russerne brugt atomvåben. Vi er nødt til at have noget klar. Det skal vi. Og det skal vi også på den her baggrund.«

 ?? ?? Vladimir Putin var med til at aere de 27 millioner mennesker, Sovjetunio­nen mistede i løbet i Anden Verdenskri­g. Foto: Maksim Blinov
Vladimir Putin var med til at aere de 27 millioner mennesker, Sovjetunio­nen mistede i løbet i Anden Verdenskri­g. Foto: Maksim Blinov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark