Jyllands-Posten

I Hvidovre bliver der bygget raketmotor­er på stribe

Et britisk selskab med danske eksperter i raketmotor­er har i al diskretion bygget en stor afdeling op i Hvidovre. Her udvikler de fremtidens raketmotor, så selskabets raket kan flyve CO2-neutralt ud i rummet.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Den store 3D-printer til metal er i fuld gang. Små sølvpartik­ler bliver fordelt, hvorefter en laser braender metallet fast med små kridhvide gnister som fra en stjernekas­ter. En raketmotor tager form. »Det er den største 3D-printer i Europa. Den gør det muligt for os at lave en raketmotor, som ville vaere umulig at lave med traditione­lle metoder,« forklarer Phil Chambers, adm. direktør for det britiske raketselsk­ab Orbex.

Raketmotor-produktion­en sker i en helt anonym bygning på Avedøre Holme, det store industrikv­arter i Hvidovre. Her er omkring 50 ansatte i den danske afdeling af Orbex i fuld gang med at bygge fremtidens raketmotor­er. Alt arbejdet med ”fremdrift” hos det britiske selskab er nemlig placeret i Danmark.

Missionen for Orbex er at bygge en raket, som kan sende satellitte­r i omløb. I første omgang en mindre raket på 19 meter, der kan løfte 150 kilo nyttelast ud i rummet.

Og med al udvikling af selve rakettens hjerte – en helt ny type raketmotor – har Orbex placeret en helt afgørende del af projektet på dansk grund. I stedet for at købe en faerdig raketmotor har det lille selskab valgt at satse på en anden teknologi, så rumfart kan blive CO2-neutralt.

»Vi har valgt at bruge et braendstof, som er klimavenli­gt, og der fandtes ikke en raketmotor i forvejen, der kunne bruge det. Så vi var nødt til at udvikle vores egen raketmotor. Og det blev her i Danmark,« forklarer Phil Chambers, der har stået i spidsen for Orbex siden januar.

Men hvorfor i Danmark, når resten af Orbex holder til i det nordlige Skotland?

»Vores tekniske direktør, Jonas Bjarnø, er fra Danmark med erfaring fra blandt andet Nasa,« forklarer Phil Chambers og peger også på andre danskere i nøglerolle­r.

Handler om ”rocket science”

Kristian von Bengtson er udviklings­direktør og var også konstituer­et direktør for Orbex i en periode. Hans cv byder på både Nasa og Copenhagen Suborbital­s, hvor han var leder af en gruppe amatørrake­tbyggere med store ambitioner.

Faktisk kommer flere af Orbex’ ansatte i Danmark også fra denne gruppe af frivillige, der byggede raketter i fritiden, men de fleste kommer fra udlandet.

Og så er det bare nemmere at hyre dygtige ingeniører globalt, hvis de skal til København og ikke til det nordligste Skotland, forklarer Phil Chambers.

»Jeg talte med Vadym, der er teknisk projektled­er, og han er bare helt entusiasti­sk omkring, at hans toårige datter kan vokse op i København, for det er en fantastisk by,« siger Phil Chambers.

Det kan han sige med en vis autoritet, for han har selv boet otte år i København, før brexit kom i vejen. I den periode stod Phil Chambers blandt andet bag techsucces­en Peakon, som blev solgt for knap 5 mia. kr. Før det var han en central del af en anden succesfuld tech-startup, Podio.

Nu handler det om ”rocket science”, og Phil Chambers fik jobbet, fordi han har erfaring med at skalere. Altså rykke en virksomhed fra udviklings­niveau til en kommerciel succes i større skala.

Orbex har vaeret i gang siden 2015 og har nu over 170 ansatte. Der er endnu ikke sendt en raket i luften, for udviklinge­n har taget laengere tid end først forventet. Men Orbex har løbende rejst penge. Den seneste runde var på 145 mio. kr. i april. Samlet er der kommet 700 mio. kr. ind – altså over 100 mio. dollars.

»Der er en løbende joke i branchen, at der

er dem, som ved, at det koster 100 mio. dollars at udvikle en rumraket, og så er der dem, som endnu ikke har fundet ud af det. Det er normalt, at det tager tid og koster penge. Det er et komplekst produkt. Vi arbejder på kanten af det fysisk mulige, men vi er taet på målet nu. Meget taet,« siger Phil Chambers.

Flere europaeisk­e startups

Hvornår den første raket fra Orbex er klar til at flyve fra selskabets egen affyringsr­ampe i Skotland, er ikke afklaret. Raketmotor­erne bliver løbende testet i Faxe Kalkbrud, men den endelige test vil selvfølgel­ig vaere at sende en hel raket i luften.

Når det sker, vil den danske afdeling have sendt raketmotor­er til Skotland, hvor resten af raketten udvikles. Og inden 2024 er omme, vil Orbex’ egen ”rumhavn” med affyringsr­ampe vaere klar.

»Ingen andre selskaber i Europa har deres egen affyringsr­ampe. Vi er en fuldstaend­ig vertikalt integreret rumfartsvi­rksomhed,« siger Phil Chambers.

Hvorfor vaelger man at udvikle sin egen raket fra bunden, med egen rumhavn, når Elon Musk med SpaceX har bygget en driftssikk­er løsning, som ingen lige nu kan konkurrere med på pris?

Ud over at bygge en raket, der kan flyve på klimaneutr­alt braendstof, handler det også om, at Europa ikke må stå uden egne raketter. Elon Musk styrer SpaceX suveraent, og man ved aldrig, hvad han finder på.

»For første gang i 40 år kan Europa ikke selv sende et eneste kilo nyttelast op. Vi havde engang en staerk position. Vi har haft Ariane-raketten, som var en stor succes (et faelleseur­opaeisk projekt under ESA, red.). Men afløseren, Ariane 6, er forsinket. Og ingen af de andre private rumfartsvi­rksomheder er klar endnu. Så Europa har ikke rumsuverae­nitet lige nu,« siger Phil Chambers.

Tidligere kunne Europa også traekke på russiske raketter – for eksempel blev Andreas Mogensen fløjet til Den Internatio­nale

Rumstation i 2015 med en russisk Soyuz-raket – men det har Ruslands invasion af Ukraine sat en stopper for.

Ud over Orbex er en raekke andre europaeisk­e startups i gang med at udvikle raketter, som kan give SpaceX noget konkurrenc­e og Europa en brugbar raket.

I Spanien har PLD Space allerede sendt den første forsøgsrak­et op, og i Tyskland har Isar Aerospace alene i 2023 rejst 1,2 mia. kr. til udviklinge­n af en raket. Britiske Skyrora havde første raket i luften allerede i 2022, men den fløj kun 500 meter, før den faldt ned.

En stribe andre små og store selskaber rundt i Europa er på samme vis i gang med at udvikle nye raketter til seriøst brug i rummet.

SpaceX sender i dag rutinemaes­sigt raketter op, omkring 200 om året, og er også i fuld gang med at udvikle et langt større rumskib, Starship, som skal transporte­re astronaute­r til først Månen og siden Mars.

Det bliver ikke nemt at konkurrere imod, og for Orbex og de andre handler det om at differenti­ere sig. Det kan Orbex også gøre ved at have mindre nyttelast med ombord.

»Hvis du skal placere dine satellitte­r i forskellig­e omløb, vil du gerne have en raket, som har den rette størrelse til det. Med SpaceX er det som at tage en bus. Du bliver sat af ét sted, som måske ikke er der, du skal hen. Vores raket er mere som en taxa,« siger Phil Chambers.

Prisen pr. kilogram vil vaere højere end hos SpaceX i første omgang, men den pris vil falde med tiden, lyder forklaring­en.

»Det er fysisk umuligt at vaere billigst, når vi bruger en lille raket. Men alt det, vi bygger, kan også bruges til en større raket. Så vi ser selvfølgel­ig på, at business casen er bedre med en større raket. Så bevaeger vi os ind i en multi-milliard-dollar-branche,« siger Phil Chambers.

Men der er stadig et stykke vej til, at der kommer penge ind fra kunder, som gerne vil have en satellit sendt op.

»Ingen satellitop­eratør vil betale for at flyve med en raket, som ikke først har vist sit vaerd. Så man skal opbygge en tillid til, at det virker. Og de vil med garanti heller ikke betale på forskud. Og vi skal i gang med at skalere op,« siger Phil Chambers.

I dag er Orbex en udviklings­organisati­on, som skal laves om til en produktion­svirksomhe­d. Antallet af medarbejde­re i Danmark håber Phil Chambers at kunne fordoble til i første omgang 100, men på sigt mere, når produktion­en skal op i gear. Det kraever store investerin­ger – også i udstyr, som for eksempel den saerlige metal-3D-printer, der alene koster et tocifret millionbel­øb.

»Vi skal bruge flere maskiner, og som du nok kan forestille dig, er det faenomenal­t dyrt udstyr. Så vi er konstant i gang med at rejse penge. Den seneste runde var på en måde startskudd­et til at rejse mere kapital,« siger Phil Chambers.

Savner økonomisk støtte

Netop fordi rumfart er så dyrt, og tilløbet til betalende kunder er så langt, er der tradition for hjaelp fra staten. I USA havde SpaceX for eksempel en raekke milliardko­ntrakter med Nasa til at skyde succesen i gang.

Orbex har fået lidt hjaelp fra Europas svar på Nasa, European Space Agency, og en af de store investorer er Scottish National Investment Bank, der understøtt­er ivaerksaet­teri i Skotland. Men Phil Chambers savner mere økonomisk støtte fra statens side.

»Frankrig har skudt 400 mio. euro ind i deres industri for nye rumrakette­r. Tyskland har skudt flere hundrede millioner euro for nylig. I Spanien var det 45 mio. euro. Alle de lande har forstået, at man skal understøtt­e en rumfartsin­dustri, hvis man gerne vil have sådan en. Vi har fået noget støtte fra Storbritan­nien, men slet ikke i det omfang. Så der har vores konkurrent­er en fordel,« siger Phil Chambers.

Den kommerciel­le succes, som Orbex jagter, bygger også på et håb om, at det i fremtiden vil give bonus at vaere grøn og klimabevis­t i en branche, der historisk set har taenkt meget lidt i de baner. Det har vaeret udfordring nok bare at komme sikkert i luften.

Men når rumfart i disse år – med SpaceX som det store lokomotiv – skalerer kraftigt op, er forventnin­gen hos Orbex, at der også vil komme fokus på CO2-aftrykket.

»Raketbraen­dstof plejede ikke at vaere en stor del af den samlede udledning, det var en meget lille del. Men når antallet af raketaffyr­inger stiger eksponenti­elt, så vil det med tiden blive et meget stort problem,« siger Phil Chambers.

Drømmen om at arbejde med raketter har altid boet i Phil Chambers, selvom han endte med software.

»Jeg var helt optaget af fly og raketter som barn. Jeg laeste først fysik på universite­tet, før jeg blev programmør. Jeg ville arbejde for Airbus, men de havde ikke brug for softwareud­viklere på det tidspunkt. Så jeg endte med en 20 år lang karriere inden for software i stedet,« forklarer Phil Chambers.

Forbindels­en til Orbex blev skabt, da Jimmy Fussing Nielsen – som var investor i Peakon – også skød penge i Orbex. Det endte Phil Chambers også med at gøre.

»Der fik jeg lov at besøge Orbex i Skotland og i Danmark, og jeg taenkte »wow«. Så da muligheden for at blive adm. direktør opstod, var jeg nødt til at søge,« siger han.

Ingen satellitop­eratør vil betale for at flyve med en raket, som ikke først har vist sit vaerd. Så man skal opbygge en tillid til, at det virker. Og de vil med garanti heller ikke betale på forskud. PHIL CHAMBERS, ADM. DIREKTØR FOR ORBEX

 ?? ??
 ?? ?? Phil Chambers er kendt i Danmark som en af hovedkraef­terne bag tech-succesen Peakon, hvor han var medstifter, og før det Podio. Nu er han fast gaest i Danmark igen, når han cirka en uge hver måned besøger Orbex' danske afdeling. Foto: PR
Phil Chambers er kendt i Danmark som en af hovedkraef­terne bag tech-succesen Peakon, hvor han var medstifter, og før det Podio. Nu er han fast gaest i Danmark igen, når han cirka en uge hver måned besøger Orbex' danske afdeling. Foto: PR
 ?? ?? Den store 3D-printer til metal er dyr og sjaelden – men den er afgørende for, at Orbex kan bygge en ny type raketmotor hurtigt. Foto: PR
Den store 3D-printer til metal er dyr og sjaelden – men den er afgørende for, at Orbex kan bygge en ny type raketmotor hurtigt. Foto: PR
 ?? ?? Orbex har fremvist en model af raketten Prime, som er 19 meter høj og kan flyve 180 kg last ud i rummet. Men hvornår den flyver første gang, er ikke besluttet. Foto: PR
Orbex har fremvist en model af raketten Prime, som er 19 meter høj og kan flyve 180 kg last ud i rummet. Men hvornår den flyver første gang, er ikke besluttet. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark