Jyllands-Posten

Demants sats i Kina er spaekket med problemer

Kina skal fylde lige så meget i Demants salg som de største geografier i USA, Frankrig og Tyskland, men selskabets adm. direktør bliver igen og igen mødt af udfordring­er med vaeksten.

- NICK STURM nick.sturm@finans.dk

Demants problemer i Kina hober sig op.

Den danske lydkaempe, der er landets førende på høreappara­ter, har satset stort på geografien med omkring 600 butikker i hele landet ud fra devisen om, at stigende velstand og den gigantiske befolkning udgør et potentiale for vaekst.

Det har imidlertid vist sig langt svaerere for Demant at knaekke den kinesiske nød end forventet. De seneste tal med negativ vaekst fra mandagens regnskab for første kvartal bekraefter dette.

Demant saetter ikke tal på nedgangen i dagens regnskabet, ikke desto mindre føjer det til listen af Demants Kinaudford­ringer, der også taeller sidste sommers antikorrup­tions-kampagne på kinesiske hospitaler, et fald i den kinesiske købelyst og generelt manglende markedssta­tistik om bevaegelse­r i salget.

Et svingende marked

Ifølge Søren Nielsen, der er adm. direktør i Demant, er det forventeli­gt, at salget i Kina fluktuerer, indtil Demant inden for en årraekke bider sig ordentligt fast.

»Kina er et endnu ikke saerligt udviklet marked, og sådan et marked svinger altid meget op og ned,« siger han og tilføjer:

»Sammenlign­ingen med sidste år er meget hård, fordi det var lige efter ophaevning­en af covid-19-nedlukning­en, så der så vi et enormt boom, fordi der var et opsparet behov.«

Søren Nielsen har fortsat tiltro til det kinesiske vaekstpote­ntiale for Demant, og strategien bygger på at skalere kraftigt, da profitabil­iteten ventes lav sammenlign­et med vestlige markeder.

Med et forventet antal aeldre på over 65 år på over 360 millioner i 2050 er der en meget stor mulig kundebase. Samtidig har branchen for høreappara­ter kun adgang til en tiendedel af den samlede kundegrupp­e i Kina. Til sammenlign­ing ligger Danmark som et af verdens mest modne markeder på over 45 pct.

En forretning vil vokse

Det vil sige, at det kun er patienter i Kina med meget store høretab, der køber Demants produkter, mens det i et land som Danmark også er helt almindelig­t for patienter med moderat høretab.

»Hvis det udvikler sig, ligesom det har gjort i resten af

verden, så vil man stille og roligt se penetratio­nen stiger,« siger han.

»Derfor er jeg helt overbevist om, at med den store befolkning, der er i Kina, og den stadig stigende aeldre befolkning, vil vi se Kina som forretning udvikle sig meget staerkt de naeste 5-20 år.«

For at saette skub i udviklinge­n har Demant købt den kinesiske kaede Sheng Wang, der i dag saelger Demants høreappara­ter i sine klinikker. Det er sket i et opkøb til mere end 1,8 mia. kr.

Topchefen peger på nøgleudfor­dringer for Demant i Kina, før forventnin­gen om toficrede vaekstrate­r bliver en realitet kvartal efter kvartal.

»I Kina mangler der allermest en modning i markedet i form af dels en større opmaerksom­hed på, at man mindsker sine høreproble­mer, dels en udvikling af købekrafte­n, og så måske vigtigst af alt en udvidelse af butiksnetv­aerket,« siger han.

Demant forventer 4-8 pct. vaekst for hele koncernen i 2024. Første kvartal endte på 3 pct., hvilket var forventet af markedet med svaert sammenlign­ingsgrundl­ag sidste år.

 ?? ?? Søren Nielsen, adm. direktør i Demant. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup
Søren Nielsen, adm. direktør i Demant. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark